Det tyske selskapet Osmo produserer produkter og farger til overflatebehandling av tre. Anders Døvre og Kai Hestnæs fra firmaets norske salgskontor har fått i oppdrag å demonstrere vask, rens og oljebehandling av terrasse.
Dele på Pinterest
Når en terrasse skal renses og oljes, gjelder det å bruke mye vann.
Salig blanding
– Det første vi skal gjøre er å fukte terrassen . Bruk hageslangen og spyl terrassen til den blir søkk våt. Etterpå skal vi påføre Osmo Trefornyer Powergel . Fordel geleen jevnt utover hele terrassen. Den kan brukes på alle treslag og sørger for at smuss og skitt løsner. Den passer også fint på vegger siden den ikke renner, sier han.
Anders koster ut gele i kriker og kroker. Han forteller at rensegeleen selges i halvlitersbokser til hagemøbler, og 2,5-litersbokser til terrasser. Da følger det også med en smart børste.
– Nå kan vi ta en kaffe og la geleen virke i 20 minutter, sier han.
En god skrubb
Etter pausen fukter Anders terrassen igjen, før han går løs på treverket med en skrubbekost. Kai Hestnæs er med. De skrubber lenge og vel. Geleen har fått virke, og smusset preller av.
Dele på Pinterest
Gelen blander deg med vannet fra den fuktige terrassen. Da gjelder det å skrubbe godt og lenge.
Maskin
– Vi har også en maskin som også kan gjøre denne jobben. Den er effektiv til større arealer, men med en prislapp på rundt 20.000 kroner er den nok mest aktuell for proffmarkedet. Se hvordan den enkelt drar opp vann, gele og smuss, sier Anders, mens han skyver maskinen foran seg. Den etterlater et rent underlag, og treplankenes opprinnelige farge kommer til syne.
Dele på Pinterest
Osmo har også en egen skrubbemaskin som kan ta store områder raskt og effektivt.
Må vaskes årlig
– Du får samme effekt selv om du skrubber og spyler manuelt, men det tar bare litt lenger tid.
– En terrasse er gjerne mer møkkete en det vi tenker over. Vårt råd er å vaske den en til to ganger i året, sier han. Terrassen er nå vasket, kostet og renset. Nå er den klar for enda mer vann. Etterpå skal den tørke i et par dager før oljen skal på.
Får frem fargene
To dager senere er Anders på plass igjen. Han har med seg Osmo Terrasse og Trebeskyttelses oljebeis . Termoask-plankene skal settes inn med fargen Teak, og termofuruen skal få Rød Ceder . Farger plankene hadde da de var nye.
– Termobehandlet treverk skal i utgangspunktet bli grå. Det er imidlertid ikke alle som synes grått er så pent. Da kan vi bruke vår oljebeis. Den gir orginalfargen tilbake til treverket, sier han.
Dele på Pinterest
Oljebeis fra Osmo sørger for at treverket får tilbake sin opprinnelige farge.
Drar ut tynne lag
Anders rører litt i boksen og heller oljen over i et lite kar. Så dypper han påføringsbørsten så vidt nedi.
– Vår olje skal kun påføres i tynne lag. Ikke tykt og mye som med andre terrasseoljer. Her er det kun tynne lag som skal dras utover. Ett tynt lag i år, og ett tynt lag neste år. Så slipper du å få en for blank overflate, sier han.
Dele på Pinterest
Osmos oljebeis skal påføres i tynne lag med en egen påføringsbørste.
Tørker på en dag
En litt stivbustet pensel egner seg til oljing av hjørner og kanter og der påføringsbørsten ikke kommer til.
– Tørketiden til denne oljen er 5-8 timer. Et tips er å rense og vaske terrassen en torsdag. På søndag morgen kan du påføre oljen og søndag kveld kan grillen tennes på en ny og frisk terrasse, sier han.
Anders forteller at en oljebeiset terrasse er som regel holdbar i 3-5 år dersom du jevnlig vasker terrassen et par ganger i året. På impregnert tre vil oljen virke i inntil fem år så lenge du vasker med terrassevask en til to ganger i året.