Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Beis best for rekkverk

Drømmen om et hvitmalt stakitt kan medføre mye arbeid. På utendørs rekkverk er beis ofte et mer vedlikeholdsvennlig alternativ enn maling.

 • <b>UTFORMING: </b>Håndløperen bør ha en utforming som gjør at vann renner lett og raskt av og ikke blir liggende på flaten. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

 • <b>TRANSPARENT: </b>En beiset flate er transparent, slit at man ser treverket gjennom behandlingen. Det skiller seg litt fra en malt flate. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

 • <b>MALE OFTE: </b>– Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold, sier Jostein Brekka. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>TØRT TRE: </b>Før treverk males skal det ikke inneholde mer enn 16 prosent relativ fuktighet. Dette måles med en enkel fuktmåler. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

Annonse
Annonse
Jostein Brekka, Jordan

MALE OFTE: – Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold, sier Jostein Brekka. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Stakitt og rekkverk har mange horisontale flater der vann kan bli liggende. Dessuten er det mange kuttflater og kriker og kroker det kan være vanskelig å få behandlet med maling. Når vann står på en flate, eller trenger inn i umalte hjørner, vil treverket fuktes opp. Det fører til at malingen flasser og blir stygg allerede etter kort tid.

­– Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig i Jordan.  

Dekk med blikk

Riktig utforming av håndløperen som gjør at regnvann renner av og ikke blir stående, limte gjæringer og bruk av impregneringsolje på alle kuttflater før treverket males forlenger overflatebehandlingens levetid.

– Begynner malingen å flasse et lite sted, er det best å utbedre det med en gang før det sprer seg. Man kan spare seg for mye arbeid ved å flekke raskt. Men aller best er det om håndløperen får et tett blikkbeslag, sier han.

Beiset rekkverk

TRANSPARENT: En beiset flate er transparent, slik at man ser treverket gjennom behandlingen. Det skiller seg litt fra en malt flate. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Beis er bedre

Et alternativ til å male rekkverk, stakitt, gjerder og annet treverk utendørs, er å beise det. Beisen lager tynnere sjikt enn maling, og gjør at vann som trenger inn i treverket lettere kommer ut.

– Dessuten flasser ikke beis. Men beisen er transparent, og et beiset rekkverk får ikke helt det samme utseendet som det malte huset, om det er det man ønsker, sier malermester og teknisk sjef i Butinox, Thor Ingar Røneid.

Begynn med tørt tre

Før du flekkbehandler et tildigere malt rekkverk, maler eller beiser et nytt treverk utendørs, er det viktig å sikre at underlaget er tørt. Det gjør du med en fuktmåler.

– Det er veldig viktig å sjekke at den relative fuktigheten i treverket ikke er for høy. Da sperrer man fukten inne, slik at den ikke kommer ut igjen, og det kan medføre råte og flassing. En liten fuktmåler koster en hundrelapp eller to og er en god investering, anbefaler Tommy Haraldseth ved teknisk produktsupport hos Nordsjö.

Fuktmåler

TØRT TRE: Før treverk males skal det ikke inneholde mer enn 16 prosent relativ fuktighet. Dette måles med en enkel fuktmåler.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]