IFI logo
Se flere bilder
Beis best for rekkverk

Foto: Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no

Beis best for rekkverk

Drømmen om et hvitmalt stakitt kan medføre mye arbeid. På utendørs rekkverk er beis ofte et mer vedlikeholdsvennlig alternativ enn maling.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stakitt og rekkverk har mange horisontale flater der vann kan bli liggende. Dessuten er det mange kuttflater og kriker og kroker det kan være vanskelig å få behandlet med maling. Når vann står på en flate, eller trenger inn i umalte hjørner, vil treverket fuktes opp. Det fører til at malingen flasser og blir stygg allerede etter kort tid.

­– Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig i Jordan.  

Se flere bilder
Jostein Brekka, Jordan

Foto:

MALE OFTE: – Med et malt rekkverk må man påregne et hyppig vedlikehold, sier Jostein Brekka. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Dekk med blikk

Riktig utforming av håndløperen som gjør at regnvann renner av og ikke blir stående, limte gjæringer og bruk av impregneringsolje på alle kuttflater før treverket males forlenger overflatebehandlingens levetid.

– Begynner malingen å flasse et lite sted, er det best å utbedre det med en gang før det sprer seg. Man kan spare seg for mye arbeid ved å flekke raskt. Men aller best er det om håndløperen får et tett blikkbeslag, sier han.

Se flere bilder
Beiset rekkverk

Foto:

TRANSPARENT: En beiset flate er transparent, slik at man ser treverket gjennom behandlingen. Det skiller seg litt fra en malt flate. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Beis er bedre

Et alternativ til å male rekkverk, stakitt, gjerder og annet treverk utendørs, er å beise det. Beisen lager tynnere sjikt enn maling, og gjør at vann som trenger inn i treverket lettere kommer ut.

– Dessuten flasser ikke beis. Men beisen er transparent, og et beiset rekkverk får ikke helt det samme utseendet som det malte huset, om det er det man ønsker, sier malermester og teknisk sjef i Butinox, Thor Ingar Røneid.

Begynn med tørt tre

Før du flekkbehandler et tildigere malt rekkverk, maler eller beiser et nytt treverk utendørs, er det viktig å sikre at underlaget er tørt. Det gjør du med en fuktmåler.

– Det er veldig viktig å sjekke at den relative fuktigheten i treverket ikke er for høy. Da sperrer man fukten inne, slik at den ikke kommer ut igjen, og det kan medføre råte og flassing. En liten fuktmåler koster en hundrelapp eller to og er en god investering, anbefaler Tommy Haraldseth ved teknisk produktsupport hos Nordsjö.

Se flere bilder
Fuktmåler

Foto:

TØRT TRE: Før treverk males skal det ikke inneholde mer enn 16 prosent relativ fuktighet. Dette måles med en enkel fuktmåler.

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Flügger

Nordsjö

Jordan

Miljømal

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.