Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Når jentene lar vannet renne

  •  
  •   Publisert:
  Robert Walmann/ifi.no og Rørkjøp
Unge jenter som lar vannet renne når de er på do gir nye utfordringer til offentlige toaletter. − Løsningen er å bytte kraner, sier Rørkjøp.
Lar vannet renne på do
RENNER OVER: Jenter som lar rennende vann kamuflere for naturlige «dolyder» skaper bekymring for eiere av offentlige toaletter. Robert Walmann/ifi.no

NRK fortalte nylig historien om den nye «jentetrenden». Den handler om unge jenter som frykter at andre skal høre at de er på do. Derfor skrur på vannet på fullt slik at lyden fra krana overdøver eventuelle andre egenproduserte lyder.

En – to – trend

Dette har blant annet ført til et oversvømt dametoalett på Husnes storsenter i Kvinnherad. NRK har snakket med to unge jenter fra Husnes som bekrefter at dette er en trend. De frykter at andre toalett-gjester skal høre dem tisse. En ungdomsleder ved det lokale ungdomssenteret bekrefter også at dette er et reelt problem.

Nye kraner

Rørleggermester Espen Engmann er teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp. Han mener det smarteste vil være å bytte til berøringsfrie kraner som starter og stopper vanntilførsel ved hjelp av sensorer. 

− Dette er servantkraner vi kjenner igjen fra  mange offentlige rom som bensinstasjoner og restauranter, og ikke minst næringsmiddelindustrien. De er enkle å montere og kan også gå på batterier, sier han.

Berøringsfrie kraner
TRYGGE KRANER: − Berøringsfrie kraner som starer og stopper ved hjelp av sensorer gjør det lettere å kontrollere vanntilførselen og du unngår problemet med at vannet renner over, sier rørleggermester hos rørleggerkjeden Rørkjøp, Espen Engmann. Rørkjøp

«Over sine bredder»

Engmann sier det ikke skal komme mer vann fra kranen enn det vasken klarer å ta unna.

− Hvis vannet går «over sine bredder» betyr det at vedlikeholdet ikke er gjort godt nok. Det krever gode vedlikeholdsrutiner i form av å rense vannlåsen slik at det ikke tetter seg, sier han.

Vannalarm

Roger Sørlie er teknisk sjef hos Gerflor Scandinavia. Han tror nesten ikke det han hører.

− Det er helt utrolig hvor mye rart de finner på. Men jeg er enig med Rørkjøp. Sensorstyrte kraner vil begrense muligheten for skade. I tillegg kan det installeres vannalarmer som gir et signal til vektere eller vaktmester dersom det kommer vann på gulvet. Disse systemene kan også stanse vanntilførselen på det aktuelle stedet, sier han.

Kan bygges om til våtrom

Dersom et rom skal tåle en slik vannbelasting som jentene legger opp til, må det ifølge Sørlie være godkjent som et våtrom.

− Det er mulig å bygge om eksisterende bygningsmasse til å oppfylle disse kravene, men det er dyrt og omfattende. Det må blant annet inn et sluk og fall til sluket i henhold til norsk standard. Lovverket sier også at det skal ligge sklihemmende materie på gulvet som keramisk flis eller gulvbelegg med en gitt friksjon. Det bør også brukes vanntette fuger i overgangen mellom gulv og vegg. Det beste hadde nok vært om jentene tok til fornuften og stengte krana etter håndvasken, sier han.

Les også Trygt gulvvalg i dusjen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: