Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Når jentene lar vannet renne

Unge jenter som lar vannet renne når de er på do gir nye utfordringer til offentlige toaletter. − Løsningen er å bytte kraner, sier Rørkjøp.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Når jentene lar vannet renne

Foto: Robert Walmann/ifi.no og Rørkjøp

NRK fortalte nylig historien om den nye «jentetrenden». Den handler om unge jenter som frykter at andre skal høre at de er på do. Derfor skrur på vannet på fullt slik at lyden fra krana overdøver eventuelle andre egenproduserte lyder.

Dele på Pinterest Lar vannet renne på do

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RENNER OVER: Jenter som lar rennende vann kamuflere for naturlige «dolyder» skaper bekymring for eiere av offentlige toaletter.

En – to – trend

Dette har blant annet ført til et oversvømt dametoalett på Husnes storsenter i Kvinnherad. NRK har snakket med to unge jenter fra Husnes som bekrefter at dette er en trend. De frykter at andre toalett-gjester skal høre dem tisse. En ungdomsleder ved det lokale ungdomssenteret bekrefter også at dette er et reelt problem.

Annonse

Nye kraner

Rørleggermester Espen Engmann er teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp. Han mener det smarteste vil være å bytte til berøringsfrie kraner som starter og stopper vanntilførsel ved hjelp av sensorer. 

− Dette er servantkraner vi kjenner igjen fra  mange offentlige rom som bensinstasjoner og restauranter, og ikke minst næringsmiddelindustrien. De er enkle å montere og kan også gå på batterier, sier han.

Dele på Pinterest Berøringsfrie kraner

Foto: Rørkjøp

TRYGGE KRANER: − Berøringsfrie kraner som starer og stopper ved hjelp av sensorer gjør det lettere å kontrollere vanntilførselen og du unngår problemet med at vannet renner over, sier rørleggermester hos rørleggerkjeden Rørkjøp, Espen Engmann.

«Over sine bredder»

Engmann sier det ikke skal komme mer vann fra kranen enn det vasken klarer å ta unna.

− Hvis vannet går «over sine bredder» betyr det at vedlikeholdet ikke er gjort godt nok. Det krever gode vedlikeholdsrutiner i form av å rense vannlåsen slik at det ikke tetter seg, sier han.

Annonse

Vannalarm

Roger Sørlie er teknisk sjef hos Gerflor Scandinavia. Han tror nesten ikke det han hører.

− Det er helt utrolig hvor mye rart de finner på. Men jeg er enig med Rørkjøp. Sensorstyrte kraner vil begrense muligheten for skade. I tillegg kan det installeres vannalarmer som gir et signal til vektere eller vaktmester dersom det kommer vann på gulvet. Disse systemene kan også stanse vanntilførselen på det aktuelle stedet, sier han.

Kan bygges om til våtrom

Dersom et rom skal tåle en slik vannbelasting som jentene legger opp til, må det ifølge Sørlie være godkjent som et våtrom.

− Det er mulig å bygge om eksisterende bygningsmasse til å oppfylle disse kravene, men det er dyrt og omfattende. Det må blant annet inn et sluk og fall til sluket i henhold til norsk standard. Lovverket sier også at det skal ligge sklihemmende materie på gulvet som keramisk flis eller gulvbelegg med en gitt friksjon. Det bør også brukes vanntette fuger i overgangen mellom gulv og vegg. Det beste hadde nok vært om jentene tok til fornuften og stengte krana etter håndvasken, sier han.

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]