IFI logo
Se flere bilder
Hvorfor velge vannbåren varme?

Foto: Rørkjøp og Uponor

Hvorfor velge vannbåren varme?

Med vannbåren varme får du jevn, behagelig varme, stor fleksibilitet, godt inneklima og forutsigbare kostnader. Det er fremtidens boligvarme.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vannbåren varme er vann som varmes opp av en varmekilde, og som sirkulerer i boligen via rør i gulv (tak og vegg kan også benyttes) eller gjennom radiatorer. Det vannbårne systemet gir en jevn varme i huset, og bidrar til et behagelig og godt inneklima. Du kan velge mellom flere energikilder til å varme opp vannet, som varmepumpe, solenergi, elektrisitet, biobrensel, ved, pellets eller fjernvarme – eller en kombinasjon, forklarer Frode Helmersen, ansvarlig for varme og energi hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Denne fleksibiliteten er en av de store fordelene med vannbåren varme, ifølge Helmersen.

– Du slipper å binde deg til én energikilde, og kan for eksempel sette inn en varmepumpe og benytte solpanel i tillegg. Du kan også bruke elektrisitet som energikilde til vannbåren varmeanlegg, selv om det ikke er forutsigbart med tanke på strømpriser. Med denne fleksibiliteten blir det også enklere å tilpasse seg fremtidens løsninger, sier han.

Se flere bilder
Vannbåren varme

Foto: Rørkjøp

VANNBÅRENT: Med installasjon av et vannbåren varmesystem, vil du få behagelig temperatur, godt inneklima og forutsigbare kostnader.

Komfortabelt og bra for inneklimaet

I tillegg til å være praktisk, er vannbåren varme unektelig bra for komforten.

– Du får en jevn, behagelig oppvarming av boligen, særlig med vannbåren gulvvarme. Med gulvvarme viser også beregninger at innetemperaturen kan senkes med 1 - 2 grader uten at rommet kjennes kaldere. Og jo mer du setter ned temperaturen, jo mindre energi bruker du, forklarer Helmersen.

Og for deg som er opptatt av inneklima, bør du notere deg dette bak øret:

– Astma- og allergiforbundet anbefaler vannbåren varme. Da slipper du støvet som virvles opp ved bruk av elektriske panelovner, og du får et bedre og mer behagelig inneklima, sier han.

Se flere bilder
Vannbåren varme bra for inneklima

Foto: Uponor

INNEKLIMA: Vannbåren gulvvarme er godt for inneklimaet. Du slipper støv som virvles opp.

Godt for lommeboka

Også lommeboka kan ha godt av at du varmer opp boligen med vann.

– Selv om utgiftene ved installasjon er høyere enn når du setter inn panelovner, må du se på helheten. Og ser du på driftskostnader, levetid og fleksibiliteten du får, kan vannbåren varme lønne seg over tid. Dette forutsetter at anlegget er optimalt utnyttet med kostnadseffektive løsninger. I tillegg får man gode støtteordninger fra Enova, blant annet på tiltak ved omlegging til vannbåren varme. Dette kan rørleggeren hjelpe deg med, forklarer Helmersen.

Forutsigbart

Med vannbåren varme unngår du også uforutsigbare, høye strømregninger.

– Folk vil ha forutsigbar økonomi, og det får du hvis du velger vannbåren varme, sier han.

I tillegg kan det være gunstig når du skal selge.

– Det er et fremtidsrettet system, som øker verdien på boligen, sier eksperten.

Gunstig med varmepumpe

Helmersen anbefaler gjerne varmepumpe sammen med det vannbårne systemet.

– Varmepumper har lave vedlikeholdskostnader, lang levetid og høy energibesparelse, sier han.

Rådfør deg med rørlegger

– Hvis du vurderer vannbåren varme, bør du kontakte rørlegger på et tidlig stadium. Bruk hans kunnskap for alt det er verdt – da unngår du å gjøre feil eller ta feil valg som gjør at du ikke får utnyttet mulighetene til det fulle. Å rådføre seg med rørlegger tidlig er helt essensielt for å få et optimalt anlegg som drifter og går godt, og som da også er gunstig økonomisk, forklarer han.

Han råder deg til å få tak i en fagmann som kan det han driver med.

– Det er viktig at du kontakter en dyktig, godkjent rørlegger som kan vannbåren varme. Husk at det er lov å sjekke litt rundt, tipser han.

LES OGSÅ: Det lønner seg å kjøpe produktene av rørleggeren

Se flere bilder
Rørlegger installerer vannbåren varme

Foto: Rørkjøp

GODE RÅD: Kontakt en godkjent, dyktig rørlegger tidlig i prosessen, slik at du får rådgivning fra fagfolk.

Et lite obs!

Til slutt, en liten beskjed til deg som har vannbåren varme med oljefyr: Det er på tide å handle.

– Fossilt brensel blir forbudt i 2020. Derfor må du fjerne oljetanken og finne en alternativ energikilde til oljefyren*. Utnytt det varmebårne systemet du har, og sikt mot å bruke en fornybar varmekilde til å varme opp vannet i stedet, som varmepumpe eller biokjel. Ettersom du må gjøre endringen raskt, kan du sette inn en el-kolbe som midlertidig løsning, til du har råd til et varmepumpeanlegg. ENOVA har støtteordninger for fjerning av oljetank og for installering av varmepumpe, tipser Helmersen.

*Du ikke fjerne oljetank og oljefyr. Det er fortsatt mulig å bruke, men må renses slik at biodisel kan benyttes i anlegget. Dette kan være kostbart, men det er et mulig alternativ i stedet for å fjerne alt sammen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.