IFI logo
Se flere bilder
Fra nytt til gråslitt – raskt og flisefritt

Foto: Sioo

Fra nytt til gråslitt – raskt og flisefritt

Det naturlig grå og værslitte treverket er et drømmebilde for mange. Samtidig vet vi at slitt treverk ofte fører med seg fliser i beina, svertesopp, algevekst og etter hvert råteangrep. Nå kan båten, terrassen eller trefasaden raskt få en jevn og vakkert grå patina – uten at ulempene følger med på lasset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I naturen har trær en egen måte å beskytte seg på. Røttene trekker opp sand som gjør at stammen lettere står imot angrep. Det kan vi merke hvis vi prøver å sage ned et tre, og kjeden til motorsagen raskt blir sløv.

Denne egenskapen har en svensk «Petter Smart» dratt nytte av, og utviklet en treimpregnering med silisium – et av de vanligste mineralene i jorden. Behandlingen beskytter treverket fra innsiden, samtidig som treverket på kort tid får en vakker lys gråfarge. Under merkenavnet Sioo:X (SiO2 – silisiumdioksid), skal nå også Norges terrasser, brygger, båter og fasader bli værslitt uten å bli slitt.

– De første kundene er de beste markedsførerne. De har hatt sine terrasser i over ti år, uten vedlikehold, forteller Egil Ekrehagen, Sioo:X sin salgsrepresentant i Norge.

– Metoden er utprøvd og testet med gode resultater under lang tid. I hjemlandet Sverige behandles årlig over 10.000 terrasser med denne metoden, sier han. 

Jevn farge raskt

Sioo:X-behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge. Overflaten blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.  

– Produktet stabiliserer treverket og hemmer sprekkdannelse, fiberreisning og krumming. Treet angripes heller ikke av svertesopp og begroing, og solens UV-stråler bryter ikke ned overflaten som ved ubehandlet tre, sier Egil Ekrehagen.

Behandlingen utføres i to trinn, med en mindre gjenbehandling året etter. Deretter holder terrassen seg pen og frisk i mange år, kun med behov for enkel, årlig rengjøring.

Prinsippet bak behandlingen er at den silisiumholdige væsken trekker inn i treverket og danner silisiumkrystaller. Disse stabiliserer og forsteiner treet og motvirker at skitt setter seg fast, at treet tar opp fukt og at det dannes alger på overflaten. Produktet er miljøvennlig og inneholder ingen giftige stoffer.

Se flere bilder
Sioo:X-behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge.

Foto:

Sioo:X-behandlingen gjør at treverket raskt får en jevn, sølvgrå farge.

Nytt og gammelt tre

Behandlingen kan utføres på nytt og gammelt treverk; trykkimpregnert treverk av furu, lerk, gran, eik, teak.  Fasader, terrasser, takutspring, brygger og båter, gjerder, hagemøbler, vinduer og dører kan behandles utendørs, og midlet kan også brukes inne på loft og i kjellere. 

– På vertikale flater vil ny behandling være aktuell først etter 8-10 år. En fasade kan holde i 15 år, sier Egil Ekrehagen.

Slik gjør du:

1. Forbehandling/rengjøring

Før behandling skal overflatengjøres ren for gammel olje eller beis, skitt og smuss, alger og begroing. 

Også nytt, impregnert treverk skal vaskes, slik at overskytende impregneringsmidler fjernes fra overflaten. Treverket må være tørt før behandling begynner.

Forfukt overflaten, så går rengjøringen enklere. Bruk en terrasseskrubb, roterende terrassevasker eller skurebørste. Gjenstridige rester av gammel behandling slipes vekk. Bruker du terrassemunnstykket til høytrykkspyleren, kan det bli nødvendig å slipe lett for å fjerne årringer og fibre fra overflaten.

Beskytt glasspartier og aluminiumprofiler mot sprut – produktene kan etse og etterlate merker. 

2. Påføring av trebeskyttelse

Når underlaget er tørt, påføres Sioo:X Trebeskyttelse i ett strøk. Dette las tørke i to timer, før nok et strøk påføres. Trebeskyttelsen skal påføres jevnt og fyldig med en pensel, rulle eller sprøyte.  Ved påføring med rull eller lavtrykksprøyte, må behandlingen etterstrykes med en pensel. Midlet skal ikke danne film, men trekke inn. Stryk væsken godt ut.

Behandling kan utføres ved temperaturer over + 5 grader, men ikke i direkte og sterkt sollys. 

3. Sioo Værbeskyttelse

Når andre strøk av trebeskyttelsen har fått tørke i minst fire timer, eller over natten, forsegles flaten med Sioo:X Værbeskyttelse. Produktet påføres i ett strøk med pensel, rulle eller lavtrykksprøyte.

Hvis det kommer regn på flaten før værbeskyttelsen er på plass, kan trebeskyttelsen vaskes vekk og det kan være behov for nok et strøk før forseglingen.

La væsken trekke inn i noen minutter. Gå så tilbake og arbeid væsken inn ved å stryke med en pensel. 

4. Forandring

Umiddelbart etter behandling får treverket en varm, gylden farge. Etter noen uker vil denne gradvis forsvinne, og treverket antar en vakker, lys gråfarge.

Det er nå den aktive beskyttelsesprossessen pågår inne i treverket. Behandlingen modner ved eksponering for fukt over tid. Hvis været er meget tørt og varmt, kan man med fordel dusje flaten med hageslangen et par ganger i uken for å hjelpe prosessen. 

Se flere bilder
Etter noen uker antar treverket en vakker, lys gråfarge.

Foto:

Etter noen uker antar treverket en vakker, lys gråfarge.

5. Gjenbehandling

terrasser og andre vertikale flater anbefales å gjenta trinn 2 – Værbeskyttelse, året etter behandling. Da har midlene hardnet og det andre strøket fikserer overflaten så den holder i mange år fremover.

 

6. Fremtidig vedlikehold

Smuss og alger som ligger oppå skal fjernes. Vask underlaget ved behov og bruk et lett alkalisk rengjøringsmiddel – ikke grønnsåpe. Det vil ikke være behov for høytrykksvask eller sterke remedier, behandlingen gjør at skitt og smuss ikke fester seg, men enkelt lar seg fjerne.

 

Mer informasjon:

Sioo:X

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.