IFI Logo

Den raskeste veien til slett vegg

Sette opp tapet
Den raskeste veien til slett vegg
Chera Westman

Chera Westman
Oppdatert (Publisert )

Veien fra fiskebeinsmønster til slett vegg er raskere og enklere enn du tror. Ved å bruke renoveringsduk kan du i løpet av et par timer være kvitt den utdaterte og mønstrede glassfiberstrien, og samtidig få et perfekt underlag for maling eller tapet.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Det er langt ifra en uoverkommelig jobb å kvitte seg med den mønstrede glassfiberstrien som hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. Om bredsparkel, slipestøv og ujevne overganger ikke frister, gå heller for den enkle metoden med sparkel på rull.

- Vi er ofte i kontakt med folk som lever med mønstret strie de nok gjerne skulle ha kvittet seg med for både ett, fem og ti år siden, men som kvier seg for å sette i gang med helsparkling og tror dette er eneste alternativ. Når vi forteller at det finnes et produkt som lar dem kvitte seg med strukturveggen bare ved å tapetsere den, blir vi alltid møtt med glede, sier kreativ leder hos ifi.no, Bjørg Owren.

Mange tykkelser – tilpasset ulike underlag

Renoveringsduk er rett og slett et tykt tapet som sammen med et spesielt lim skjuler de mønstrene og små ujevnhetene som befinner seg i underlaget. Veggsletter er et annet ord på samme produkt.

- Disse dukene finnes i flere ulike tykkelser. Jo mer struktur underlaget har, jo tykkere duk trenger du. Den klassiske fiskebeinsstrien trenger tykkeste type, vår variant av denne heter Recover. Er man usikker på hvilken tykkelse som trengs, er det god hjelp å få hos fargehandleren, sier Tor Egil Skamsar hos Borge.

Renoveringsdukene har ulike navn etter hvilken produsent som står bak. Veggfornyeren, Fiberdec, Easyliner, Recover, Leco-Dekk og Konkret renoveringsduk er noen eksempler.

Noen varianter er fiberbaserte (ofte kalt non-woven), mens andre er glassfiberbaserte. Forskjellen er gjerne at de fiberbaserte kan trekke litt mer maling mens de glassfiberbaserte kan støve og klø litt ved bruk – men ellers er funksjonen stort sett den samme.

Tor Egil Skamsar i Borge forteller om stor interesse rundt produkter som sletter veggen. – Mange er overrasket over hvor fort gjort det faktisk er å kvitte seg med strukturveggene, sier han.

Tor Egil Skamsar i Borge forteller om stor interesse rundt produkter som sletter veggen. – Mange er overrasket over hvor fort gjort det faktisk er å kvitte seg med strukturveggene, sier han.

Er den forgrunnet?

Noen av renoveringsdukene er grunnet fra fabrikk. De kan være litt stivere å sette opp, men til gjengjeld trekker duken gjerne litt mer jevnt og likt, og en grunnet flate gir ofte et litt penere sluttresultat. En fiberduk som ikke er grunnet kan derfor ha godt av et strøk grunning før maling eller tapet påføres. 

Riktig lim er en forutsetning

Sammen med duken, er limet en viktig faktor for å skjule ujevnhetene i underlaget. Det er derfor svært viktig å velge et riktig tapetlim til denne jobben. Et godt eksempel er Casco New Start. Det er også viktig at limet påføres rikelig.

- Jobb systematisk, og påfør bare lim for én lengde av gangen. Går det for lang tid mellom når limet påføres og duken legges på, vil du få problemer med å få duken til å feste, sier Skamsar. 

Bruk gjerne forlengerskaft, og påfør limet på veggen med rull. Høydene settes opp enten kant i kant eller med en liten overlapp som skjæres gjennom for å få en perfekt skjøt. 

- Mange legger altfor mye trykk på tapetsletteren, og da kan man risikere at man presser strukturen på veggen bak gjennom duken på forsiden, og man får et dårlig resultat. Et lett strøk med tapetsletter eller en tapetbørste er mer enn nok, råder han videre.

Fiberproduktene kan trekke litt sammen når de tørker, slik at man får en liten stripe i skjøtene. Opplever man dette som skjemmende, kan de fylles med litt overmalbar akrylfugemasse.

- Med vår tykkeste variant, Recover, anbefaler vi at man kutter lengdene dagen før, for så å legge dem utover gulvet over natten. Ved å gjøre dette får man ut spennet av tapetet, og det blir enklere å sette opp. Eventuelt kan man fukte litt på baksiden av tapetet for samme effekt dersom man ønsker å sette det rett opp. Med de andre, tynnere dukene er det ikke nødvendig å ta slike hensyn, de settes opp som et vanlig tapet, tipser Skamsar.

Følg produsentenes anbefalinger når det gjelder tørketid før ny tapet eller maling kan påføres over renoveringsduken.

Her er det benyttet Veggfornyer for å bli kvitt strukturstruen.

Her er det benyttet Veggfornyer for å bli kvitt strukturstruen.

Foto: Tedd Soost

Mer informasjon

Borge

Fantasi Interiør

Fibotex

Flügger

Green Apple

Inspirasjon Interiør

Intag

Storeys

Tapethuset

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Sette opp tapet
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.