IFI logo
Se flere bilder
Velge husfarge – her er fargekonsulentenes tips

Foto: Flügger farve

Velge husfarge – her er fargekonsulentenes tips

Når du først skal male huset, vil du kanskje du finne en ny farge? Men hvordan velger du farger som passer til både huset og nabolaget? Her er fargekonsulentenes tips!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du skal male fasaden, må du ta stilling til om huset skal beholde samme farge, eller om du vil velge en ny farge til huset. Det er ofte en god idé å gå en ekstra runde med fargevalg før du kjøper malingen. Søk gjerne hjelp av en erfaren utdannet fargekonsulent, denne tjenesten tilbys av mange faghandelsbutikker. Vi har spurt to av Flüggers fargekonsulenter om hva du bør tenke på når du skal velge farge til huset.

– Når en kunde kommer til oss og vil ha hjelp med fargevalg, har de mange ganger gjort seg opp noen tanker på forhånd. I det minste vet de aller fleste hva de IKKE vil ha, sier Anne Litschi, som er utdannet fargekonsulent hos Flügger farve i Moss.

Se flere bilder
trendfarger fasade

Foto: Flügger farve

TRENDFARGER: Fargemoten veksler raskere enn du ønsker å male om huset. Gå derfor for en fargesetting som du tror vil stå seg gjennom en årrekke.  


Se flere bilder
gråfarger

Foto: Flügger farve

GRÅFARGER: Når man velger gråfarge, så må man ha en med litt gult i. Hvis ikke kan veggen se lyseblå ut. Det kommer av refleksjon fra himmelen. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens gråfarge med bittelite gult i blir grått.

Mobilen er et godt verktøy

Enten du har bestemt deg på forhånd eller er rådvill, er det lurt å bruke mobilen til å ta noen bilder eller en kort film av huset som du tar med til fargehandelen. Bildene hjelper veilederen til å se arkitekturen, hvordan huset ligger på tomten, farger på nabohusene og busker og trær i omgivelsene. Dette gjør at fargesettingsprosessen kommer i gang raskere og blir mer treffende.

–  Bilder og filmer av boligen og området rundt, gir meg inntrykk av en større helhet i landskapet. Tanken er jo at fargen på huset skal stå til fargene rundt, sier Alice Marie Voraa som er fargekonsulent hos Flügger farve i Haugesund.

Se flere bilder
velge farge

Foto: Flügger farve

FORVANDLING: Med valg av farger til fasaden kan vi forandre inntrykket av huset. Vi kan fremheve detaljer, skjule mindre smigrende trekk ved arkitekturen, og få huset til å stikke seg frem eller harmonere med omgivelsene. 

Unngå rotete fargesetting

–  Det andre vi gjør er å se på hvilke farger som ikke skal endres på bygget. Det kan for eksempel være taket, noen ganger grunnmuren, vinduer eller plattinger på tomten. Dette gir da ofte begrensninger på endelig fargevalg, for alt skal jo harmonere sammen best mulig til slutt. Men allikevel gir det meg en pekepinn på hvilke farger som kan passe, sier hun.

De færreste hus har bare én farge. Fargen på terrassen, taket, vinduene, inngangsdøren og omrammingen rundt disse, skal spille på lag med hverandre. Det samme gjelder for eventuelle stakitt, søppelskur og garasje.

– Det vanligste er å bruke to til tre-fire farger på et hus. Skal det brukes flere farger, krever det gjerne en meget godt gjennomarbeidet plan, ellers er faren stor for at det vil bli rotete, sier Anne Litschi.

– Gjenta fargen fra vinduene på stakitt eller gjerde, og bruk gjerne samme farge på hovedhus og garasje, tipser Alice Marie Voraa. 

Se flere bilder
oransje dør

Foto: Flügger farve

TILPASSES OMGIVELSENE: Dette huset ligger i nærheten av en sandstrand og huseier ønsket ikke male vinduene. Fargekonsulent Alice Marie Voraa brukte husets New England-stil som inspirasjon til fargesetting. Den gråbeige fargen passer også godt til stranden like ved. Grunnmuren har fått en litt lysere farge enn hovedfargen men harmonerer fint i en varmgrå tone. Spilerekkverket har også fått samme farge som huset da det vil gi mer flyt med resten og ikke trenger og fremheves.

Harmonere eller skille seg ut?

Malingens farge er et sterkt virkemiddel. Med valg av farge kan vi fremheve vakre detaljer, få vinduer til å se større eller mindre ut, eller markere husets form. Tenk gjennom om du ønsker at huset skal harmonere med omgivelsene, eller om du vil at det klart skal skille seg ut.

– Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi.

Når du har kommet så langt som at du har en plan for fargesetting, er det lurt å se på fargene i dagslys og gjerne på stedet de skal brukes. Gjør noen oppstrøksprøver før du kjøper mange liter med maling.

– Be gjerne fargekonsulenten om å bli med til huset med fargeprøvene, og se over forslaget. I dagslys og i stor skala på fasaden blir fargene mye sterkere, klarere og lysere enn de er inne. Det kan være små nyanseforskjeller som skiller om det blir pent eller ikke, avslutter Alice Marie Voraa. 

Se flere bilder
oppstrøksprøver fasadefarger

Foto: Flügger farve

OPPSTRØKSPRØVE: Før du maler bør du male oppstrøksprøve av fargen du har valgt. Det kan være små nyanseforandringer som gjør den store forskjellen mellom en farge som fungerer og en som ikke gjør det. 


Se flere bilder
farger til fasade

Foto: Flügger farve

FLERE FARGER: Inngangsdøren har gjerne en annen farge enn fasaden i øvrig. Her har du sjansen til å skape en hyggelig velkomst med fargen du velger. 

Mer informasjon
Les mer
Kameleonfarger:

Øvrig bebyggelse og omgivelser har stor innvirkning på hvordan fargen ser ut på ditt hus, men rent generelt er det viktig å tenke på at …

… det er ofte enklere å treffe blink med de varme fargenyansene.

… grått er en populær farge som det kan være vanskelig å treffe riktig med. Det er i utgangspunktet de nøytrale gråfargene som kan «lure oss». Nøytrale farger forandrer seg kraftig på grunn av lys og omgivelser og kan gjerne opptre mer blå eller rosa enn vi ønsker.

… lyse farger og grått bør ha en gyllen tone som motvirker det kalde blå lyset ute. 

Se flere bilder
beige hus

Foto: Flügger farve

GULTONER: Hvitt fremhever størrelse og arkitektur ved at den så tydelig markerer forskjeller mellom lys og skygge. En ren hvit farge vil gjøre huset nærmest selvlysende i solskinn, derfor anbefales heller en hvit farge med en dose sort i.

Sett huset på plass

Mange velger å male grunnmuren hvit, men det kan få huset til å «sveve» litt over bakken. Vurder en farge som er mørkere enn hovedfargen. Det gir et inntrykk av at huset «lander» og får en større forankring til grunnen. 

Se flere bilder
grått hus

Foto: Flügger farve

FORANKRING: Fargen på grunnmuren kan få huset til å «sveve» eller ligge godt forankret til bakken. Hovedregelen er at en grunnmur som er lysere enn selve huset, løfter det. En grunnmur med lik lyshet eller som er mørkere enn huset, «lander det på bakken».

OM FARGE OG STØRRELSE

     – Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi.    

Se flere bilder
lyst hus

Foto: Flügger farve

OM FARGE OG STØRRELSE: 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.