IFI logo
Se flere bilder
Guide til ny husfarge i 2021

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Guide til ny husfarge i 2021

Skal du skifte farge på huset i sommer? Her en veileder som kan gjøre fargevalget lettere. Det første rådet ekspertene gir når du skal velge ny husfarge, er å styre unna trendfargene. Likevel er det bare å erkjenne, at trender og hva andre gjør er det som påvirker oss mest når vi får lyst til å skifte farge på huset.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så lenge det ikke er eneste grunnen til valget, er det ikke noe galt i å velge en populær husfarge.

Hvordan vi fargesetter husene våre, har alltid svingt med moten. Ser vi på historien så er det et tydelig mønster i at en lys periode avløses av en periode med mørkere farger. Derfor er det verken mer trygt eller varig å satse på trendfarger enn noe annet. Det mest varige er å finne en farge du liker, og som kler huset og harmonerer med nabolaget.

Se flere bilder
Grå hus, Oslo

Foto: Bjørg Owren ifi.no

20 ÅR MED GRÅTT: I to tiår har grått og hvitt vært de store motefargene på hus. Mange nabolag rundt om i landet er preget av den moten. Her er vi ved Smedstad i Oslo.

Brunt mer trendy enn grått i 2021

Det som er mest trendy nå, er å male eller beise huset mørkt. Sort, mørkebrunt og gråsort er farger som er på vei opp i popularitet, mens grått går tilbake. Hvis du er ute etter å male huset i en farge som er trendy i mange år fremover, og som du ikke går lei av før du eventuelt må male fasaden igjen, bør du se mot annet enn en kjølig gråfarge. Grått er på vei ut av trendbildet.

Men, hvis huset ditt kler grått spesielt godt, eller du synes at det er en fantastisk fin farge, så velger du det.

Hvilken farge er riktig til hus?

  • Start med å stille deg spørsmålet: Hva skal fargen gjøre? Vil du at huset skal stikke seg fram, eller tones inn i nabolaget?
  • Hva slags helhet huset er ditt en del av? Er det fargerikt eller lite farger i nabolaget?
  • Vil det passe med lyst, mørkt eller kulørsterkt?
  • Tenk også på staffasjefarger.? Liker du at detaljer framheves eller skal de dempes?

Se fargene på andre hus

  • Se på nabohusene og omgivelsene, og finn ut hva du synes er fint. Dra også lengre vekk og se på andre hus. Finn farger og kombinasjoner du liker, og som kan passe inn i ditt nabolag.
  • Se på husets karakter og stilart. Det kan være en idé å lene seg litt til en tidstypisk palett.
  • Se på helheten, du fargesetter ikke bare for deg, men også for nabolaget.
  • Tenk at fargen også skal se fin ut også om vinteren.
  • Sjekk om det finnes en fargeplan for området.

Test fargen på huset før du kjøper maling

Når du tror du har funnet riktig farge, er neste steg å teste fargen på huset. Dette gjør du for å sikre at du får riktig nyanse. Ikke hopp over denne delen av fargesettingsjobben. Fargen blir garantert annerledes på huset enn på den lille fargeprøven – som regel lysere og ofte mer fargesterk. Eksperttipset er å velge en farge som er mørkere og litt mer skitten enn den du ønsker på huset. Husk også at fargen påvirkes av omgivelsene og underlaget den males på.

Derfor anbefales det å teste fargen på huset. Mal gjerne prøven på et hjørne, da får du inntrykk av hvordan fargen tar seg ut mot omgivelsene. Ble det ikke akkurat som tenkt, har du mulighet for å justere før du kjøper maling til hele huset.

Brune og sorte hus

Brunt og sort kler de fleste hus, og får huset til å passe godt inn i landskap med grantrær eller annen vegetasjon. Sorte og brune hus er ofte beisede, og transparente i overflaten. Dekkende maling i de mørkeste fargene har tidligere hatt begrenset holdbarhet, men dagens pigmenter takler falming bra.

Ved å skifte farge fra lyst til svart kan huset få et helt nytt og mer moderne uttrykk, særlig hvis taket også er helt mørkt. 

Se flere bilder
Brunt hus

Foto: Butinox

TREND 2021: Nå svinger trendpila mot mørke hus igjen. Brunt og sort seiler opp på listene over populære farger i 2021, og tar over etter hvitt og grått.  Det startet med beisede fasader, nå kommer fargetrenden også på hus som skal males. Dette huset er malt med Butinox Futura i farge Funkisbrun.

Grå hus

De siste tiårene har grått blitt en «vanlig farge». Det betyr ikke at grått er et enkelt valg. Her er det lett å bli lurt. En gråfarge du tror er nøytral, gir deg høyst sannsynlig et blåaktig hus. Du kan også risikere at huset blir rosa eller lilla. Dersom fargen er for lys, kan huset komme til å se hvitt ut.

Tradisjonelle farger var aldri helt grå. De har enten et snev av gult eller grønt. Grått som trekker mot rødt er vanskeligere, da kan gråfargen tippe mot lilla. De beste gråfargene har litt gult i seg.

Se flere bilder
Grått hus

Foto: Beckers

LITT GULT: Et stalltips til deg som ønsker å finne en god gråfarge er å velge en farge med litt gult i. Ser du på fargene i fargekartet, velg også en farge som er mørkere enn den du vil at huset skal ha. Fargen blir lysere, og gulstikket forsvinner når fargen kommer opp i stort. Ren grå kan bli for kald og helle mot lilla. 

Hvitt hus

Hvitt fremhever størrelse og arkitektur ved at den så tydelig markerer forskjeller mellom lys og skygge. En ren hvit farge vil gjøre huset nærmest selvlysende i solskinn, derfor anbefales heller en hvit farge med en dose sort i.

For et mer kremfarget hus tilsettes litt gult. Dersom fargen har litt rødt, blått eller grønt i seg vil ikke huset oppfattes som hvitt, men som pastellfarget. 

Se flere bilder
hvitt hus

Foto: Nina Stang/ifi.no

GODT SYNLIGØnsker du et hus som er godt synlig, er hvitt et lysende alternativ. Ingen annen farge får huset til å trone så majestetisk og blendende som hvitt. Her et stilfullt eksempel fra Bergen. Da vi begynte å kle tømmerhusene utvendig på 1700-tallet, var hvitt et tegn på stor velstand, fordi hvitmalingen var svært kostbar.

Gule hus

Gult er en tradisjonsfarge som øker i popularitet. Studer andre gule hus, og legg merke til fargen på taket, vinduene og omgivelsene rundt. Risikoen ved å ha det for travelt, er å ende opp med en farge som er for lysende gul.

Mest sannsynlig vil du oppleve at fargen som fungerer best på huset, er en som ser litt skitten ut på fargekartet. Forandringen fra liten fargeprøve til fasade kan være veldig stor. En brunaktig prøve kan se gul ut på veggen, og en blekgul kan bli knallgul når den kommer opp på veggen. 

Se flere bilder
Gult hus

Foto: Edward Tenny/CC Flickr.com

VAKKERT: Denne husrekken er fra Ribe i Danmark, og et eksempel på nabolag med god fargeharmoni. Som turister stopper vi opp og tar fram kamera, fordi vi synes det er vakkert. Få vil vel tenke at dette er for fargesterkt, eller noe man blir lei? Det gule huset lyser opp, men er ikke for lyst eller fargesterkt.

Røde hus

Rødt er en klassiker som kler de fleste hustyper, og ser hyggelig og innbydende ut, sommer som vinter. En rødfarget fasade oppleves mørk, og passer fint inn blant vegetasjonen og annen bakgrunn.

Men pass på så du ikke velger en farge som blir for sterk. Rødt oppleves mer kulørt og intensiv når den kommer opp i stort på veggen. Fargen kan også dra seg mot lilla. For å unngå det, anbefales det å velge en rødtone med gult i. 

Se flere bilder
Hus mali i farge Bøk fra Gjøco

Foto: Gjøco

NATURVENNLIG: Rødt er en av fargene vi har lengst tradisjon for som husfarge her i landet. Ingen farge kan måle seg med rødt når det gjelder å male fram hyggen i et hus, og fargen glir godt inn i det norske landskapet. Det finnes utallige rødfarger i fargekartene, her er det greit å huske på at brunaktige rødfarger blir rødere på veggen, og de som virker litt gulaktige vil miste gulskjæret. Omgivelsene vil også påvirke hvordan fargen framstår. Huset her er malt i fargen Bøk fra Gjøco. På lang avstand vil det røde blendes inn mot skogen, og de hvite vinduene være det som popper ut.

Grønne hus

Tenker du at grønt er en fin farge som får huset til å gli i ett med naturen? Her er det lett å bomme. Årsaken er at fargene i naturen er mer gulgrønne enn vi tror.  Derfor er det fort gjort å ende opp med en altfor grell farge. Selv det vi opplever som blågrønt viser seg å være gulaktig når vi sammenligner med fargeprøver. 

Se flere bilder
Grønt hus i Sagveien, Oslo

Foto: Chera Westman/ifi.no

RIKTIG NYANSE: Skal huset stikke seg fram, eller gå i ett med omgivelsene? Kulørsterke og hvitaktige farger stikker fram, mens gråaktige og mørke farger demper. Dette gamle huset har en grønnfarge som passer fint inn i nabolaget. Og den er nok langt gulere, og gråere enn du tenker når du begynner å leter etter grønt i fargekartet.. Går du for en farge med for lite gulhet, blir den blåaktig på veggen og vil "skjære" mot det grønne i naturen.

Rosa hus

Maler du huset ditt rosa, kan det bli et skikkelig blikkfang i nabolaget. Rosa relativt lite brukt som husfarge i 2021, derfor vil et rosa hus skille seg ut fra omgivelsene. En grårosa farge virker mer "nøytral" enn en mer kuløsterk. Fordi vi ikke er vant til å se så mange rosa hus, legger vi spesielt godt merke til dem.  Ønsker du det? Passer rosa til stilen på huset, og vil huset kle og bli framhevet med den fargen? 

Se flere bilder
Rosa hus

Foto: Fargerike/Per-Erik Jæger

TRADISJON: De første rosa husene fikk vi med rokokkostilen på 1700-tallet. Rosa har dukket opp flere ganger som motefarge, men aldri blitt noen stor farge. Fordi den skiller seg omgivelsene er det viktig å tenke gjennom hvorfor huset skal ære rosa. Et tips er å unngå altfor klare farger, forskjellen fra fargeprøven i kartet til fargen å huset kan være stor; fra mild til lysende og intensiv. Ønsker du rosa uten blåstikk, velg en farge som ligger tydelig på den gule siden av fargesirkelen. Huset her er malt i fargen Idahaug fra Fargerike.

Blå hus

Vi har ingen lang tradisjon for sterke blåfarger på hus. Hvis huset ditt er bygget før 1950, eller har en klassisk form, er det lurt å tenke gjennom hvorfor du ønsker å male blått. Blått endrer seg mye fra liten fargeprøve til husveggen. Selv en forsiktig blågrå farge vil se blå ut når den kommer opp på huset. Vurder også omgivelsene; med en dempet blågrå farge vil huset kunne gli fint inn i omgivelsene, mens en kraftig nyanse får huset til å rope høyt «her er jeg, se på meg»! 

Se flere bilder
Blått hus

Foto: Chera Westman/ifi.no

UVANLIG: Blått er relativt ny som fasadefarge, og fordi den ikke er så vanlig blir den ekstra synlig. Blåfargen vil garantert oppleves sterkere og klarere på veggen enn den på den lillefargeprøven. Dempet gråblå kan bli lyseblå, mørk gråblå vil bli tydeligere blå på veggen. Vær obs på at dagslyset forsterker det blå i fargen. Dette huset lyser skikkelig opp i nabolaget, og med den hvite staffasjefargen roper det nærmest "hei, hei" til folk når de kommer og går.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.