IFI logo
Se flere bilder
Slitesterkt linoleum i alle rom - nesten...

Foto: Forbo

Slitesterkt linoleum i alle rom - nesten...

De siste årene har linoleum fått et oppsving som følge av nye, spreke fargekolleksjoner og enklere leggemetoder. Det er nå mulig å legge det slitesterke materialet helt på egen hånd, og man kan gjøre det i nesten alle rom.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulv av linoleum har lange tradisjoner i Norge, både for private- og offentlige bygg. Materialet er enormt slitesterkt, og derfor et naturlig valg for mange. Den siste tiden har linoleum fått et skikkelig oppsving her til lands.

- Folk begynner å se seg litt mett på parkett, laminat og andre treimitasjoner. Med disse gulvene får man noe helt annet, forteller Gunni Marie Blunck, hos Forbo Flooring.

Og det er ikke uten grunn at folk har fått øynene opp for linoleumsgulvene. Foruten å være enormt slitesterkt, føles det varmt og behagelig å gå på, og de er laget av rene naturmaterialer.

- All linoleum er faktisk Svanemerket, og våre gulv er også anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, sier Blunck.

I nesten alle rom

Linoleum kan benyttes i de aller fleste rom i huset, men unntaket er baderommet. Her bør man legge andre gulv som er bedre rustet mot vann og fukt. Hvis yttergangen er spesielt utsatt for barnestøvler fulle av snø og søle eller annet vannsøl, bør man også vurdere et annet gulv der. Men bortsett fra dette er det ingenting i veien for å ha linoleum i hele huset.

Gjør det selv!

Tidligere måtte man ha fagfolk til å gjøre jobben med legging av linoleum. Slik er det ikke lenger! Nå finnes linoleum i form av fliser og plank som skal limes eller klikkes sammen, på samme måte som keramiske fliser eller klikkparkett. Linoleumen som skal klikkes sammen er spesielt enkel, og så lenge underlaget er jevnt, er dette er noe de fleste kan begi seg ut på.

De brede banevarene bør man imidlertid fortsatt få hjelp til å legge, med mindre man er svært, svært nevenyttig.

Hva med varmekabler?

Det er ingenting i veien for å legge varme i gulvet under linoleumen.

- Linoleum gjengir varmen svært godt, så så lenge man forholder seg til produsentenes anvisninger med hensyn til makstemperatur på 27 grader, går det fint med varme under linoleum, forteller Blunck.

Design ditt eget gulv

Når linoleumen legges i form av fliser eller plank, kan man variere så mye man vil med mønster og farger. Gulvene finnes i en rekke trendy farger, som med fordel kan kombineres. Så her er det bare å la fantasien slippe løs. Man er jo ikke nødt til å lage sjakkmønster!

forbo.no er det også en Floorplanner, hvor man kan sitte hjemme i ro og mak og planlegge hvordan gulvet skal se ut.

Mer informasjon

Forbo

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.