IFI logo
Se flere bilder
Pent og pyntelig ble kult og rocka

Foto: Ketil Jacobsen og Kristian Owren/ifi.no

Pent og pyntelig ble kult og rocka

Leiligheten inneholdt alt en pertentlig nitti år gammel dame kunne begjære. Men absolutt ingenting for den rocka jenta på tjue som skulle flytte inn. Hun syntes nok stedet var modent for et museum - og det hadde hun helt rett i!

Eva Alnes Holte

Eva Alnes Holte
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på forsommeren i fjor at Ruth Moe flyttet på sykehjem og overlot leiligheten sin til sin grand-grand-niese. Den unge jenta hadde aldri bodd hjemmefra før og visste lite om innredning, men én ting senset hun med en gang: Denne leiligheten var ikke særlig trendy. Der hun stod og studerte klokkestrengene, storesgardinene og georginene foresvevet det henne at hun og vennene neppe ville komme i festhumør i stua. Pappaen hadde sagt hun skulle få overta alle møblene - men ville hun egentlig det? Leia var lav og blokka lå sentralt til like ved T-banestasjonen, men var dette egentlig et skup? Kanskje tenkte hun i sitt stille sinn at hele kåken var moden for museum - og det hadde hun i så fall helt rett i!

Pent og velholdt

Jentas far ble slått av noe ganske annet enn datteren. Han så hvor velholdt leiligheten var, hvor godt grandtanten hadde tatt vare på alle tingene sine siden hun og den nå avdøde mannen flyttet dit på 60-tallet en gang. Førti års bruk merktes knapt på inventaret. Oddbjørn Wølneberg kontaktet Norsk Folkemuseum som falt pladask for den gjennomførte etterkrigsstilen. Museet kjøpte nesten rubbel og bit for en symbolsk sum og kommer til å bygge opp igjen leiligheten og stille den ut som et tidsbilde fra 1960-årene.

 

En drøm

Dermed måtte hele leiligheten pusses opp og innredes på nytt. Interiørarkitekt Wenche Aurland fikk oppdraget og syntes utfordringen var stor: - Jenta skulle flytte hjemmefra for første gang. Hun hadde ikke rukket å finne sin egen stil ennå og visste ikke hvordan hun ville bo. Jeg fikk frie hender til å veilede henne, og hun viste seg å være en drøm å jobbe med! Hun hadde tillit til meg. Hun var åpen for alle mulige forslag, men satte foten bestemt ned når det var noe hun ikke likte. Vi to hadde en fin kjemi, fastslår Aurland.

Sort på soverommet

Tjueåringen ønsket seg sorte vegger på soverommet. Det syntes Aurland ble for trist, så de inngikk kompromiss om én sort vegg og sort som basisfarge i innredningen sammen med blant annet rødt. Det ga det ønskede dramatiske inntrykket.  - I den alderen skifter smaken og fremtidsplanene raskt. Vi vet ingenting om hvor lenge jenta kommer til å bo der. Dette var det viktig å ta hensyn til i innredningen. Vi måtte ikke "låse" møbleringen til denne leiligheten alene, men kjøpe ting som lett kunne passe inn andre steder, sier interiørarkitekten. - Vi ble også enige om at stua var det viktigste rommet. Hun ønsket å ha masse venner på besøk, men ikke middagsgjester. Spisestue av ikke viktig.

Entre med syv dører!

Wenche Aurland synes folk flest bør legge større vekt på å gjøre entreen personlig. - Entreen danner førsteinntrykket av leiligheten og dem som bebor den. Jeg synes faktisk gangen er en av de viktigste rommene i et hus.

Hun fikk en hard nøtt å knekke med entreen på Tveita. Den var liten og mørk med hele syv dører til de andre rommene. Stylisten valgte å male veggene hvite, sette lyslister i taket og male alle dørene i hver sin farge. - Pappaen var veldig skeptisk til dette, men tjueåringen var begeistret. Etterpå var de enige om at dette så ungt og friskt ut. Denne løsningen passer i en ungdomsleilighet, men også dersom den hadde tilhørt en barnefamilie. Praktisk er det også når man kan si at den gule døra er til stua, den røde til do og så videre.

Interiørarkitekt, far og datter er alle fornøyde med den kule, nye leiligheten på Tveita. Og for grand-grand-tanten er det sikkert også hyggelig å tenke på at hennes Tveita-liv på en måte lever videre på Norsk Folkemuseum...

Når du setter i gang med en fullstendig oppussing, er det viktig å beregne deg god tid. Ha lang tidshorisont, vær tålmodig og planlegg jobben godt. Et slikt prosjekt lar seg ikke gjennomføre på fjorten dager. Det kan være lurt å innhente et pristilbud fra en malermester - du blir kanskje gledelig overrasket og du sparer iallfall masse tid på å overlate jobben til en profesjonell.

Ha i bakhodet at du bør ha en rød tråd i fargevalget ditt. Det kan være lurt og la vegger og gulv være ganske nøytrale - du bør heller ikke bruke for mye penger på dette dersom du har et begrenset budsjett, slik de fleste av oss har. Mange går altfor hardt ut økonomisk i oppussingen - de skal absolutt ha med seg alt de liker og har drømt om. Men man prøve å se hele leiligheten i sammenheng, råder interiørarkitekt Wenche Aurland. Og hun tilføyer at vi må beholde noe av oss selv, vår personlighet og vår historie selv i en fullstendig ansiktsløftning av leiligheten: - Det skal jo være et hjem, ikke en møbelkatalog. Alt skal ikke matche! sier hun.

Dette ble brukt

Stue::

 • Vegglim: Casco vegglim Special - CASCO
 • Vegg tapet: Salinas 30316 - STOREYS
 • Gulv: Tarkett Parkett Viva! Ultraloc 8,5 mm lønn - TARKETT
 • Taklist: Arstyl Z51 - DECO SYSTEMS

Møbler, lamper og løsøre: SKEIDAR MØBLER OG INTERIØR:

  Puffer: IKEA:

   :

    Soverom::

    • Vegg tapet: Ecotech Direct 361239 - STOREYS
    • Vegg tapet sort: Ecotech Direct 361379 - STOREYS
    • Gulv: Corkstyle BL 42 (sort) BL 30 Frost (hvit) - STOREYS
    • Sengetøy: NORDISK FJER
    • Tekstil gardin: Isebel  farge 55707 - BORGE
    • Gardinoppheng: KIRSCH

    :

     Kjøkken::

     • Vegg grunning: Beckers Grepp, farge hvit
     • Vegg toppstrøk: Beckers Elegant Veggfärg halvblank, farge 1010-Y10R
     • Vegg tapet: gammelt originalt tapet
     • Kjøkkeninnredning grunning: Beckers Grepp, farge hvit
     • Kjøkkeninnredning toppstrøk: Beckers Syntem Aqua Lackfärg, farge 3020-R50B (lilla), 4040-G90Y (grønn)
     • Vindu grunning: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500
     • Vindu toppstrøk: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert, farge 0500
     • Tekstil gardin: Santona 50906 - BORGE

     Gardinoppheng: KIRSCH:

      Kjøkkenbord/stoler: SKEIDAR MØBLER OG INTERIØR ALNABRU:

       :

        Entré::

        • Tak grunning entré: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500
        • Tak toppstrøk entré: Beckers Decor Latextempera helmatt vannbasert, farge 0500
        • Vegg grunning entré: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500
        • Vegg toppstrøk entré: Beckers Elegant Väggfärg halvblank, farge 0500
        • Dører og listverk grunning entré: Beckers Grepp vannbasert
        • Listverk toppstrøk: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert, farge 0500
        • Dører toppstrøk entré: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert i følgende farger: 2075-Y70R (rød), 4050-G70Y (grønn), 5030-R60B (lilla), 2070Y (gul/grønn), 4050-B10G (mørk turkis), 6005-Y40R (brun)

        ALLE MALINGPRODUKTER FRA TIKKURILA NORGE AS:

        • Gulv entré: Tarkett Parkett Viva! Ultraloc 8,5 mm lønn - TARKETT
        • Lyskasse tak: L1 - DECO SYSTEMS
        • Spotter: ARGUS NOVA 45° 12 V 50W IP 20 Stål 3214409 - PEC SANDEFJORD

        Teppe: IKEA:

         Puff: IKEA:

          Huskelisten din
          Finn din nærmeste
          Mest lest
          Annonse
          Nyhetsbrev
          Motta tips og ideer!

          Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.