Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Pent og pyntelig ble kult og rocka

Leiligheten inneholdt alt en pertentlig nitti år gammel dame kunne begjære. Men absolutt ingenting for den rocka jenta på tjue som skulle flytte inn. Hun syntes nok stedet var modent for et museum - og det hadde hun helt rett i!

cloud_download
fullscreen
 • Pent og pyntelig ble kult og rocka

  Foto: Ketil Jacobsen og Kristian Owren/ifi.no

 • STUA ETTER: Velkommen til vennefest! Gulv og vegger er nøytrale og møblene kan lett passe inn i andre leiligheter senere. Møblene er også lyse, det er pledd og sofaputer som gir farger til rommet. Sofaen, som er en sovesofa, skulle være stor og komfortabel for der skal hun og vennene slenge seg ned foran fjernsynet. Lampene bak sofaen er både funksjonelle og dekorative og lett flyttbare hvis man ønsker å ominnrede. Dessuten tar disse lysskulpturene opp gjentagelsestemaet fra entreen hvor hver dør er lyssatt.

  Foto:

 • Legg merke til gardinen midt på vinduet. – Tjueåringen var redd for et ”satt” inntrykk. Hun trengte egentlig ikke gardiner i stua fordi stuevinduet har utvendige markiser og ikke innsyn, men vi valgte det lett gardinstoff som dekor midt på vinduet. Derfor er også gardinstangen kort, det er ikke meningen med gardiner som dekker hele vinduet.

  Foto:

 • Interiørarkitekten valgte vinyltapet på stua. - Vinyltapet er undervurdert, fastslår hun. - Jeg synes det er fint at tapet er på full fart tilbake i norske hjem. Det er lett å legge, det holder i mange år, det får ikke så lett riper og sår som maling og det er mange billige tapettyper i handelen. Ikke minst kan vinyltapetet vaskes. Her er det valgt naturfarget tapet for at den skal passe til eventuelle nye farger på møblene senere.

  Foto:

 • Stuegulvet er lakkert, lønn natur, et gulv som passer til alle aldersgrupper og som man ikke raskt blir lei av. Samme tidløse materiale er også valgt i entreen for å gi en viss helhet til leiligheten.

  Foto:

 • Kjøkken før: Kjøkkeninnredningen var det eneste som ikke ble solgt til Norsk Folkemuseum.

  Foto:

 • KJØKKENET ETTERPÅ: MED ENKLE GREP: Kjøkkeninnredningen ble malt, stålplater i stedet for fliser over komfyren, noen nye hylloppheng og voila: et nytt og moderne kjøkken! Fargene på innredningen og tilbehør tar opp fargene på tapetet i spisekroken. - Pappaen ble forskrekket da jeg lanserte militærgrønt og lilla som gjennomgangsfarger på kjøkkenet, men han likte resultatet! forteller Wenche Aurland.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Det var på forsommeren i fjor at Ruth Moe flyttet på sykehjem og overlot leiligheten sin til sin grand-grand-niese. Den unge jenta hadde aldri bodd hjemmefra før og visste lite om innredning, men én ting senset hun med en gang: Denne leiligheten var ikke særlig trendy. Der hun stod og studerte klokkestrengene, storesgardinene og georginene foresvevet det henne at hun og vennene neppe ville komme i festhumør i stua. Pappaen hadde sagt hun skulle få overta alle møblene - men ville hun egentlig det? Leia var lav og blokka lå sentralt til like ved T-banestasjonen, men var dette egentlig et skup? Kanskje tenkte hun i sitt stille sinn at hele kåken var moden for museum - og det hadde hun i så fall helt rett i!

Pent og velholdt

Jentas far ble slått av noe ganske annet enn datteren. Han så hvor velholdt leiligheten var, hvor godt grandtanten hadde tatt vare på alle tingene sine siden hun og den nå avdøde mannen flyttet dit på 60-tallet en gang. Førti års bruk merktes knapt på inventaret. Oddbjørn Wølneberg kontaktet Norsk Folkemuseum som falt pladask for den gjennomførte etterkrigsstilen. Museet kjøpte nesten rubbel og bit for en symbolsk sum og kommer til å bygge opp igjen leiligheten og stille den ut som et tidsbilde fra 1960-årene.

 

En drøm

Dermed måtte hele leiligheten pusses opp og innredes på nytt. Interiørarkitekt Wenche Aurland fikk oppdraget og syntes utfordringen var stor: - Jenta skulle flytte hjemmefra for første gang. Hun hadde ikke rukket å finne sin egen stil ennå og visste ikke hvordan hun ville bo. Jeg fikk frie hender til å veilede henne, og hun viste seg å være en drøm å jobbe med! Hun hadde tillit til meg. Hun var åpen for alle mulige forslag, men satte foten bestemt ned når det var noe hun ikke likte. Vi to hadde en fin kjemi, fastslår Aurland.

Sort på soverommet

Tjueåringen ønsket seg sorte vegger på soverommet. Det syntes Aurland ble for trist, så de inngikk kompromiss om én sort vegg og sort som basisfarge i innredningen sammen med blant annet rødt. Det ga det ønskede dramatiske inntrykket.  - I den alderen skifter smaken og fremtidsplanene raskt. Vi vet ingenting om hvor lenge jenta kommer til å bo der. Dette var det viktig å ta hensyn til i innredningen. Vi måtte ikke "låse" møbleringen til denne leiligheten alene, men kjøpe ting som lett kunne passe inn andre steder, sier interiørarkitekten. - Vi ble også enige om at stua var det viktigste rommet. Hun ønsket å ha masse venner på besøk, men ikke middagsgjester. Spisestue av ikke viktig.

Entre med syv dører!

Wenche Aurland synes folk flest bør legge større vekt på å gjøre entreen personlig. - Entreen danner førsteinntrykket av leiligheten og dem som bebor den. Jeg synes faktisk gangen er en av de viktigste rommene i et hus.

Hun fikk en hard nøtt å knekke med entreen på Tveita. Den var liten og mørk med hele syv dører til de andre rommene. Stylisten valgte å male veggene hvite, sette lyslister i taket og male alle dørene i hver sin farge. - Pappaen var veldig skeptisk til dette, men tjueåringen var begeistret. Etterpå var de enige om at dette så ungt og friskt ut. Denne løsningen passer i en ungdomsleilighet, men også dersom den hadde tilhørt en barnefamilie. Praktisk er det også når man kan si at den gule døra er til stua, den røde til do og så videre.

Interiørarkitekt, far og datter er alle fornøyde med den kule, nye leiligheten på Tveita. Og for grand-grand-tanten er det sikkert også hyggelig å tenke på at hennes Tveita-liv på en måte lever videre på Norsk Folkemuseum...

Når du setter i gang med en fullstendig oppussing, er det viktig å beregne deg god tid. Ha lang tidshorisont, vær tålmodig og planlegg jobben godt. Et slikt prosjekt lar seg ikke gjennomføre på fjorten dager. Det kan være lurt å innhente et pristilbud fra en malermester - du blir kanskje gledelig overrasket og du sparer iallfall masse tid på å overlate jobben til en profesjonell.

Ha i bakhodet at du bør ha en rød tråd i fargevalget ditt. Det kan være lurt og la vegger og gulv være ganske nøytrale - du bør heller ikke bruke for mye penger på dette dersom du har et begrenset budsjett, slik de fleste av oss har. Mange går altfor hardt ut økonomisk i oppussingen - de skal absolutt ha med seg alt de liker og har drømt om. Men man prøve å se hele leiligheten i sammenheng, råder interiørarkitekt Wenche Aurland. Og hun tilføyer at vi må beholde noe av oss selv, vår personlighet og vår historie selv i en fullstendig ansiktsløftning av leiligheten: - Det skal jo være et hjem, ikke en møbelkatalog. Alt skal ikke matche! sier hun.

Oppdatert: 13.01.2016  

Dette ble brukt

Stue:

Vegglim: Casco vegglim Special - CASCO

remove_circle_outline

Vegg tapet: Salinas 30316 - STOREYS

remove_circle_outline

Gulv: Tarkett Parkett Viva! Ultraloc 8,5 mm lønn - TARKETT

remove_circle_outline

Taklist: Arstyl Z51 - DECO SYSTEMS

remove_circle_outline
Møbler, lamper og løsøre: SKEIDAR MØBLER OG INTERIØR
Puffer: IKEA
 
Soverom:

Vegg tapet: Ecotech Direct 361239 - STOREYS

remove_circle_outline

Vegg tapet sort: Ecotech Direct 361379 - STOREYS

remove_circle_outline

Gulv: Corkstyle BL 42 (sort) BL 30 Frost (hvit) - STOREYS

remove_circle_outline

Sengetøy: NORDISK FJER

remove_circle_outline

Tekstil gardin: Isebel  farge 55707 - BORGE

remove_circle_outline

Gardinoppheng: KIRSCH

remove_circle_outline
 
Kjøkken:

Vegg grunning: Beckers Grepp, farge hvit

remove_circle_outline

Vegg toppstrøk: Beckers Elegant Veggfärg halvblank, farge 1010-Y10R

remove_circle_outline

Vegg tapet: gammelt originalt tapet

remove_circle_outline

Kjøkkeninnredning grunning: Beckers Grepp, farge hvit

remove_circle_outline

Kjøkkeninnredning toppstrøk: Beckers Syntem Aqua Lackfärg, farge 3020-R50B (lilla), 4040-G90Y (grønn)

remove_circle_outline

Vindu grunning: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500

remove_circle_outline

Vindu toppstrøk: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert, farge 0500

remove_circle_outline

Tekstil gardin: Santona 50906 - BORGE

remove_circle_outline
Gardinoppheng: KIRSCH
Kjøkkenbord/stoler: SKEIDAR MØBLER OG INTERIØR ALNABRU
 
Entré:

Tak grunning entré: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500

remove_circle_outline

Tak toppstrøk entré: Beckers Decor Latextempera helmatt vannbasert, farge 0500

remove_circle_outline

Vegg grunning entré: Beckers Grepp vannbasert, farge 0500

remove_circle_outline

Vegg toppstrøk entré: Beckers Elegant Väggfärg halvblank, farge 0500

remove_circle_outline

Dører og listverk grunning entré: Beckers Grepp vannbasert

remove_circle_outline

Listverk toppstrøk: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert, farge 0500

remove_circle_outline

Dører toppstrøk entré: Beckers Mästerfinish 40 oljebasert i følgende farger: 2075-Y70R (rød), 4050-G70Y (grønn), 5030-R60B (lilla), 2070Y (gul/grønn), 4050-B10G (mørk turkis), 6005-Y40R (brun)

remove_circle_outline
ALLE MALINGPRODUKTER FRA TIKKURILA NORGE AS

Gulv entré: Tarkett Parkett Viva! Ultraloc 8,5 mm lønn - TARKETT

remove_circle_outline

Lyskasse tak: L1 - DECO SYSTEMS

remove_circle_outline

Spotter: ARGUS NOVA 45° 12 V 50W IP 20 Stål 3214409 - PEC SANDEFJORD

remove_circle_outline
Teppe: IKEA
Puff: IKEA
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]