Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Alternativer til trelister

I disse dager finnes mange leiligheter nesten helt uten listverk. Hva gjør man om man ønsker seg en litt fancy list uten for mye arbeid?

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Alternativer til trelister

Foto: Ketil Jacobsen og Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mange alternative løsninger til de tradisjonelle trelistene. De nye listene i forskjellige materialer har mange fordeler, og er både enkle og raske å montere opp.

Fordeler med plastlister

Lister av plast har mange fordeler, blant annet vil du ikke oppleve sprekkdannelser. I motsetning til trelister, er disse produsert i et "dødt" materiale, og du slipper å tenke på at listene kan sprekke opp som en følge av temperatur- eller fuktighetssvingninger! Denne type lister er faktisk elastiske, noe som vil si at de følger treverkets bevegelser i vegger og tak. I tilegg er de enkle å behandle.

- Du slipper å bekymre deg for kvistutslag og påføring av kvistlakk, forteller Karl Arne Norlin hos Deco Systems.

Siden materialet er lett, er listene også enklere å bære med seg enn lister i tre. Og du vil heller ikke oppleve problemer med å plassere plastlistene i fuktige miljøer, som for eksempel på badet.

Forskjellige typer plast

Det finnes forskjellige typer plastlister. Blant annet er ekstrudert polystyren mye brukt.

- Dette er faktisk den samme plasten som benyttes i isopor, bare at listene så klart er mye mer kompakte og solide enn det, forteller Marianne Mols hos IBG

Disse listene er hvite, men bør overmales. Maling av denne type lister er imidlertid langt enklere enn ved trelister, ettersom det eneste du behøver å sparkle og slipe er skjøtene, og kun ett strøk maling er nok! Men selv om disse listene leveres kun i hvitt, er de på ingen måte kjedelige, for det finnes i et hav av ulike varianter. Blant annet fører Deco Systems 64 ulike varianter.

En annen type plast som gjerne benyttes i lister er PVC. Disse listene har stort sett de samme egenskapene som ekstrudert polystyren, men finnes i flere fargevarianter, som hvit, grå og sølv, i tillegg til ulike treimitasjoner, som for eksempel eik, bøk og merbau.

MDF

Foliert MDF er et annet materiale som benyttes til lister. Dette er lister laget av tre, men hvor treet er malt opp til en masse før det er presset sammen igjen. Denne behandlingen fører til at treverket ikke lenger har de "levende" egenskapene, og at de ikke vil utvide seg eller krympe ved temperatur- eller fuktendringer. MDF-listene er tilgjengelig i flere ulike treimitasjoner.

Slik kan du gå frem når du skal montere lister i ekstrudert polystyren i taket:

1. Start med å finne dimensjonen på listen. Dette gjøres ved å legge listen der den skal opp, for så å måle hvor mange cm det blir fra tak og ned til den nederste kanten på listen. Merk av lengden i noen punkter bortover langs veggen med en blyant.

2. Merk deretter av dimensjonen på veggen med en krittsnor. På denne måten får du en rett strek å forholde deg til når listen skal henges opp.

3. Tilpass listen med en sag og gjærekasse, slik at du får den i riktige lengder.

Dele på Pinterest

Annonse

4. Påfør godt med lim ved hjelp av en pistol. Følg limforbrukstabellen. Alle flater mot vegg og tak, inkludert endene, skal limes.

Dele på Pinterest

5. Monter deretter listen etter krittstreken.

6. Ujevnheter i betongtak fuges ut med lim, slik at det ikke blir sprekker mellom list og tak.

7. Fjern overflødig lim ved å dra en sparkel langs kanten på listen. Listene vil dermed fuges i samme operasjon.

8. Bruk en fuktig svamp til å vaske bort eventuelle limrester og til å glatte med.

9. Da er det klar for å montere neste list.

10. Etter ca 20 minutter, gå tilbake og sjekk at ikke skjøtene har glidd vekk fra hverandre.

11. La listen tørke til neste dag.

Dele på Pinterest

12.Neste dag kan skjøtene mellom listene sparkles med en akrylsparkel.

13. Slip deretter over sparkelmassen med sandpapir i 180 korning.

14. Listen er nå klar for maling.

Hvis listene er i MDF eller PVC, kan du følge samme fremgangsmåte, men fra og med punkt 12 er da unødvendig, ettersom disse listene ikke behøver å males.

Dele på Pinterest

Dette trenger du

Sag med gjerdekasse

Sparkel

Krittsnor

Meterstokk

Sparkelmasse

Slipepapir

Akrylfugemasse

Lim

Disse fører produktene

Deco systems AS tlf 33 46 0002

IBG - Industri ogboliggulv AS tlf 23 24 48 00

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]