IFI logo
Se flere bilder
Ny vår for hagemøblene

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ny vår for hagemøblene

Hagemøblene lever et usselt liv hos de fleste, men noen få grep kan heve standarden betydelig. Da lever utemøblementet lenger. Her er oppskriften.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ideell verden ville ethvert hagemøbel blitt tørket av flere ganger hver dag, akkurat som kjøkkenbordet. I løpet av sommeren ville de bli vasket og rengjort fra topp til tå, med få ukers mellomrom. Så, om høsten, ville hagens møbler omsorgsfullt bli rengjort på nytt. Kanskje ble de polert, malt eller oljet for sikkerhets skyld. Så ville de bli satt tørt og luftig vinteren over.

I ni av ti tilfeller er virkeligheten den motsatte av alt som beskrives her. Knapt noe annet blir så mishandlet som det norske folks hagemøbler.

Noen av utestolene, utebordene og utekassene tåler mishandlingen forbausende godt. Det er lovende. Det betyr at en minimal ekstrainnsats kan holde møblementet presentabelt i år etter år.

Den grundige startsjekken

Hva gjør du for å holde hagemøblene fine?

Første punkt er å gå grundig over dem, før sesongen starter. Er det råte i treverket, rustne skruer eller andre tydelige skavanker? Vurder da om det er lønnsomt å reparere møbelet i det hele tatt. Det er en blandet fornøyelse å sitte i en klappstol som plutselig svikter.

Møblene du mener det er håp for, setter du tørt. Enten bør de stå luftig i sola, eller i et rom inne. Det bør være minst mulig fuktighet i treverket når du setter i gang. Husk at det blir en del rot. Sett derfor møbelet på dekkplast eller ditto papp fra rull, til nød aviser (som ikke ligger helt i ro).

Puss og puss

Først fjerner du løs maling. En god stålskrape gjør den jobben enkel. Så pusser du overflatene med slipepapir, først grovt, så finere. Det kan være lurt å bruke en slipemaskin på store flater, den pusser jevnere enn du greier for hånd. Husk at både eksenterslipere (rundt slipepapir) og båndslipere (slipepapiret går som et roterende bånd) er kraftige saker. Du kan fort slipe for hardt. Øv deg på en overflate hvor det ikke er så nøye om du lager hakk og merker. Støvmaske, hansker og vernebriller kan være lurt å ha.

Når pussingen er over, har du et hagemøbel hvor det fremdeles sitter en del maling, mens mye av treverket er bart. Kjenn på alle overflatene med fingertuppene. Flatene skal være så glatte og fine som mulig. Når du kan gi pussingen karakteren "godkjent", vasker du med et alkalisk husvaskemiddel. Til det kan du bruke en natursvamp. La deretter møbelet tørke godt, kanskje et par dager.

Ikke hvilken maling som helst

Utemøblene skal tåle mye. Vær nøye med å grunne hele møbelet skikkelig. Ta en ekstra oljegrunning på de bare flatene. Denne grunningen skal være laget for dør og vindu   spør i faghandelen. Stol- og bordbein kan du sette i en boks med impregnering.

Mal deretter møbelet med to strøk maling i ønsket farge. Heller ikke malingen bør være vanlig utendørsmaling/dekkbeis. Slike produkter gir for myk overflate. Du skal bruke maling beregnet for vinduer og dører, eller maling for trebåter. De tåler mer juling. To strøk er nødvendig.

Hva skal du male med? Runde pensler kommer best til i kriker og kroker, de store flatene egner seg både for rull og flate pensler. Malingssprøyte er et alternativ.

La tørke godt, og møblene er som nye. Og husk: siden det er ett eller flere av familiens egne medlemmer som har gjort innsatsen, smaker den første isen og kaffen i nyoppusset hagemøblement ekstra godt. 

Kvistlakk unødvendig

Skal du bruke kvistlakk, dersom møblene har kvister? Sannsynligvis har det liten hensikt. Kvistlakk brukes for å stenge inne kvaen i treet, særlig fra furu, slik at den ikke misfarger malingen. Men det krever at treverket befinner seg på et sted med stabil temperatur og luftfuktighet. På paneler innendørs er kvistlakk godt egnet. Utendørs vil klimaet forandre seg hele tida, og kvistlakken vil derfor ikke beskytte så godt mot kvaelekkasjene.

Dette trenger du
  • Alkalisk vaskemiddel
  • Vindu- ogdørmaling i ønsket farge, eventuelt båtmaling
  • White-spirit, hvismalingen er oljebasert
  • Pensler til allesom skal male, runde og flate
  • Malingssprøyte,hvis du ønsker å arbeide ekstra enkelt
  • Skrape
  • Stålbørste
  • Dekkplast eller papp
  • Maskeringstape
  • Malingsspann til alle
  • Egnet tøy
  • Vernebriller og hansker
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.