IFI logo
Se flere bilder
Mørke farger gir gode rom

Foto: Flügger

Mørke farger gir gode rom

Mange er redd mørke farger, fordi de frykter rommet vil bli for mørkt. Det er det liten grunn til; en mørk farge, med god sorthet, gir vakre interiører.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I trenden med mørkere farger ligger et stort uutnyttet potensial. Fordi vi er redd rommet vil bli for mørkt, kvier seg mange for å bruke mørke farger på de store veggflatene. Men faktum er at du med de riktige mørke fargene kan skape vakre løsninger i rommet.

Her er noen tips:

Nøytralt er ikke kun lyst

Mange setter likhetstegn mellom nøytrale og lyse farger. Men en nøytral farge kan like godt være helt mørk, som helt lys. I den sorte enden av fargeskalaen finner du kulører som kan gi helt nye opplevelser av rommet. 

Vær personlig

Med et større fargespekter å velge i, enn de siste tiårenes hvite og helt lyse fargetrend, får vi et helt nytt sett farger på paletten. Mal hele vegger, striper, felter eller kontrastvegger med en mørkere farge, og opplev forskjellen!

Finn roen

I et rom med stort lysinfall, vil hvite vegger og mørke møbler innebære en stor kontrastvirkning. Dette kan virke utmattende på øyet. Med en mørkere farge på veggene, oppnår du en gradert fordeling av lys og mørke, og øyet får mer ro.

Se flere bilder
Spillet mellom lys og skygger er markant dersom sola står direkte inn fra sør. Derfor er det lurt å bruke større kontraster, slik at effekten ikke  drukner.

Foto:

Spillet mellom lys og skygger er markant dersom sola står direkte inn fra sør. Derfor er det lurt å bruke større kontraster, slik at effekten ikke drukner.

Skap helhet

Setter du farge på veggene i ett rom, vil det ha innvirkning også på tilstøtende rom.

– Vær bevisst hvordan en hvit veggfarge kan få ting i rommet til å stå frem individuelt. En mørk farge kan gjøre det motsatte – binde sammen og skape helheter. På den måten reduserer du kaos, sier Lone Kisbye Bjørslev hos hos farge- og malingleverandøren Flügger.

Se flere bilder
Endeveggen er malt med fargen «Sanddyne», som gir rommet varme. Veggen over peisen, vinduene og taket holder seg strengt til «Råhvit».

Foto:

Endeveggen er malt med fargen «Sanddyne», som gir rommet varme. Veggen over peisen, vinduene og taket holder seg strengt til «Råhvit».

Et eksklusivt inntrykk

De mørke fargerne har evne til å få gjenstander og interiører til å se eksklusive og kostbare ut. På en mørk vegg vil et maleri kunne stå frem og ta seg nesten overraskende godt ut. Se bare på den store Munch-utstillingen på Nasjonalgalleriet i forbindelse med 150-årsjubileet – der hadde kuratoren brukt mørke blå og oransje farger i stedet for hvitt på veggene.

Se flere bilder
Her er det et samspill mellom varmt og kaldt. En mørk tone på alle fire veggene samler rommet og får det lyse taket til å løfte seg.

Foto:

Her er det et samspill mellom varmt og kaldt. En mørk tone på alle fire veggene samler rommet og får det lyse taket til å løfte seg.

Et bevisst valg

- Hvitt har vært en form for interiørstandard over mange år, og er på en måte en enkel løsning. Den som i stedet velger en mørkere farge, gjør et bevisst valg, har mot og evne til å tilføre karakter til rommet, simpelthen ved å gjøre noe utenom det vanlige, sier Lone Bjørslev Kisbye. 

Hjelp til fargesetting

Flüggers fargekart «at Home» inneholder en rekke lyse og mørke farger, samt farger derimellom. Fargene kan brukes for å skape myke, behagelige kontraster og for å gi boligen et mer personlig uttrykk. I fargekartet gir ekspertene også en rekke råd om fargesetting med og uten kontraster, med hvitt, mørke farger og mellomtonene.  

Mer informasjon:

Flügger

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.