IFI logo
Se flere bilder
Legg fliser i entréen

Foto: Kristian Owren/ifi.no Faglig bistand

Legg fliser i entréen

Grusete sko, sølete støvler og vått regntøy er hverdagskost for gulvet i gangen. De fleste gulv er imidlertid ikke beregnet for slik røff behandling, og kan ta skade. Fliser er godt egnet som ganggulv - og du kan fint legge det selv.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fliser på baderom bør man få hjelp av håndverker til å legge på grunn av våtromsnormen. I gangen er det imidlertid ingen slike krav, og det er ikke noe problem å legge flisene selv. Det er enkelt, og du kan gjøre det i løpet av en helg.

Før du begynner

Før du starter med å legge ut flisene, må du sjekke at gulvet er plant. Eventuelle ujevnheter må jevnes med avretningsmasse. Ønsker du varmekabler i gulvet, må også dette gjøres først. Det finnes flere systemer for dette, som også har litt ulik fremgangsmåte for montering. En elektriker bør gjøre denne jobben. Når eventuelle varmekabler er montert og gulvet er helt rett, er det klart for flisene.

Slik gjør du

Vi har laget et innslag på hvordan du gjør det her, se video her.

1. Beregn antall fliser

Begynn med å legge ut fliser i rommet for å se hvor mange fliser det går i bredden og hvor mye som må kappes. Fugebredden kan du velge selv, men sett av ca 4-5 mm til fuger. Du kan benytte fugekryss for å hjelpe deg med dette.

2. Kutt til flisene

Du blir antakelig nødt til å kutte til fliser fordi det ikke "går opp" med rombredden. Dette bør gjøres klart før du begynner med limet. Bruk en monolittkutter beregnet for den type flis du har valgt der hele flisen skal kappes. Rundt gerikter og lister kan det hende du må benytte en klippetang eller papegøyetang for å få av et lite hjørne. Arbeid deg innover i flisen ved å kutte litt og litt.

3. Bland limet

Bland deretter sammen flislimet. Følg produsentens anvisninger når det gjelder blandingsforhold, tørketid osv. Med en drill går røringen fortere.

4. Smør ut lim

Legg deretter ut flislim på gulvet med en tannsparkel med minimum 10 mm tenner. Det lønner seg å dele opp gulvet i etapper, så ikke smør ut på hele gulvet med en gang.

5. Legg ut flisene

Begynn deretter å legge på flisene. Pass på å få samme høyde på flisene slik at ingen kanter stikker opp. Med fliskryss kan du enkelt beregne riktig avstand mellom flisene. I vårt tilfelle var rommet så skjevt at vi ikke benyttet kryss. Det viktigste er at det ser rett ut fra lysretningen, det vil si fra døren og inn. De flisene som har blitt kappet skal alltid legges slik at kappsiden er inn mot veggen, fordi disse ofte er skarpe.

6. Fugemasse

La flislimet tørke før du begynner å fuge. Følg produsentens anvisninger når du blander fugemassen. Når den har fått en passe tykk konsistens, hell fugemasse på gulvet og fordel utover med en sparkel.

7. Vask med svamp

Etter at fugemassen har fått satt seg, vask over med en svamp. Hvis det har blitt bobler i fugen, kan du ta litt fugemasse på fingeren og presse nedi. Vask over for andre gang noen timer etter første runde.

8. Polering

Polér til slutt med en lofri klut eller for eksempel en gammel t-skjorte. La tørke, og gulvet er klart til bruk! Hvis det er lagt varmekabler, bør du vente seks uker med å ta de i bruk.

Mer informasjon

www.casco.no

www.storeys.no

Dette trenger du
  • Fliskutter
  • Flislim
  • Tannsparkel
  • Fliskryss
  • Fugemasse
  • Sparkel
  • Svamp
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.