IFI logo
Se flere bilder
Flislegging på gulv

Foto:

Flislegging på gulv

Her er noen gode råd før flislegging av gulv.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

  • Fliser med merking på baksiden monteres med merkingen samme vei, slik at mønsterforløpningen på flisenes forside blir riktig.
  • Keramiske fliser kan legges på mange forskjellige måter. De vanligste leggemetodene er vinkelrett, diagonalt, eller med forskyvning. Spesielle innfellinger/mønsterlegging bør overlates til profesjonelle flisleggere/murere.
  • Hvis gulv- og veggfliser skal monteres vinkelrett, er det pent om fugene på vegg og gulv møter hverandre, forutsatt at flisene har samme størrelse. Ta utgangspunkt i fugene på veggene og bruk en krittsnor til å streke opp linjen mellom to motstående vegger. Legg flisene etter krittstreken. Start på midten. Hvis veggene er skjeve må flisene langs veggene kuttes skjevt. Dette er bedre enn at vegg- og gulvfuger ikke møter hverandre.
  • Det lønner seg å foreta en prøveutlegging før flisene limes, for å se hvordan man unngår smale fliser langs veggene. Dette viser også om veggene i rommet er skjeve. I likhet med fliser på vegg bør ikke fliser innerst mot veggene være smalere enn halve flisens bredde.
  • Ved vinkelrett montering: mål opp rommets lengde og bredde, og finn rommets midtpunkt. Bruk gjerne krittsnor. Legg en flis på hver side av midtpunktet med en fugebreddes avstand. Fortsett løstleggingen bort til veggene (bruk fliskryss). Prøv å unngå at fliser som kuttes til langs veggen(e) ikke blir smalere enn halve flisens bredde.
  • Ved diagonal montering: mål/tegn opp diagonalene i rommet med en krittsnor, eller legg to rette trebord/rettholter diagonalt over gulvet. Da finner du midten av rommet. Start leggingen her og jobb mot hjørnene. Juster leggingen slik at du unngår veldig små fliser i hjørnene og langs veggene. (Noen ganger er dette umulig å unngå, men prøv da å montere de små flisene på steder hvor de er minst synlige.) Bruk fliskryss/snor i fugene. Det beste er å tegne opp en rett strek (eller benytte en rett planke) for hver ny rad av fliser som monteres. Da blir fugene rette. Start monteringen fra midten i rommet og jobb innover. Jobb til slutt i retning mot utgangen.  
  • Unngå å tråkke på flisene mens limet herder. Hvis det er helt nødvendig å trå på gulvet: sett igjen åpne felter.
  • Bruk gjerne en gummiklubbe og slå løst på gulvflisene med en gang de er montert. Eventuelle feil i flisene som fører til at de sprekker vil da oppdages før gulvet er ferdig lagt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.