IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Tips ved flislegging

Foto:

Tips ved flislegging

Er du en av mange som ønsker deg fliser på gulvet? Flislegging er et oppussingsarbeid mange middels nevenyttige faktisk kan klare selv. Har får du noen gode tips å ta med til flisbutikken!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Ved legging av store fliser anbefales ikke halvforband som leggemønster. Flisene bør forskyves maks 1/3-dels bredde i forhold til hverandre. Dette på grunn av at flisene kan være svakt buet, der kanten er laveste punkt og midten av flisen det høyeste.

Store kvadratiske fliser bør ikke legges forskjøvet i det hele tatt. Det blir penest med helt rette rekker.

Planlegg leggingen

En svært sjelden gang er rommet akkurat så stort at du kan begynne ved den ene veggen med en helflis, og avslutte mot neste vegg uten å måtte kappe i den siste flisen!

Planlegg derfor leggingen nøye på forhånd. Mål rommets størrelse og flisenes inkludert fug, og begynn gjerne midt på gulvet med en helflis, og legg ut mot kantene.

Enkel måling flis og fug

Det finnes et supert hjelpemiddel for flismåling å få kjøpt: Denne geniale flistommestokken har markeringer avsatt på begge sider, i fem ulike farger. Merkene viser skift for skift hvor høyt eller langt du kommer med en 15 cm flis pluss fug, en 20 cm flis pluss fug osv. med de vanligste flisstørrelsene.

Se flere bilder
Enkel måling flis og fug

Foto:


Mørk fug

Jo mørkere fugen er dess bedre. Fugen er mer porøs enn selve flisen og vil trekke til seg smuss og skitt. En mørk fug holder seg pen lenger.

Ved store flater bør det dessuten legges inn en mykfug ca. hver sjette meter.

Se flere bilder
Mørk fug

Foto:


Lettvasket eller sklisikkert?

Det finnes ikke noe som en sklisikker flis som er lett å renholde. Overflaten i en sklisikker flis er som slipepapir, der smuss og skitt gjerne setter seg godt fast. Ønskes et sklisikkert keramisk gulv, som er enkelt å holde rent, anbefales konstruksjoner med mange og litt brede fuger. Gjerne i en mørk farge som ikke ser skitten ut etter kort tid.

Se flere bilder
Lettvasket eller sklisikkert?

Foto:


Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Chera Westman  | 
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Mal fliser, i dusjen også
Gjør det selv

Det går helt fint an å male fliser i våtrom, også inne i dusj-sonen. Det er grunnarbeidet som avgjør hvor godt malingen sitter.

Camilla Delbekk(  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.