Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Tips ved flislegging

  •  
  •   Publisert:
Kvadratiske fliser bør ikke legges i formband. Bruk gjerne en så mørk fugemasse som mulig.   Höganäs Byggkeramikk AS
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Er du en av mange som ønsker deg fliser på gulvet? Flislegging er et oppussingsarbeid mange middels nevenyttige faktisk kan klare selv. Har får du noen gode tips å ta med til flisbutikken!

Ved legging av store fliser anbefales ikke halvforband som leggemønster. Flisene bør forskyves maks 1/3-dels bredde i forhold til hverandre. Dette på grunn av at flisene kan være svakt buet, der kanten er laveste punkt og midten av flisen det høyeste.

Store kvadratiske fliser bør ikke legges forskjøvet i det hele tatt. Det blir penest med helt rette rekker.

Planlegg leggingen

En svært sjelden gang er rommet akkurat så stort at du kan begynne ved den ene veggen med en helflis, og avslutte mot neste vegg uten å måtte kappe i den siste flisen!

Planlegg derfor leggingen nøye på forhånd. Mål rommets størrelse og flisenes inkludert fug, og begynn gjerne midt på gulvet med en helflis, og legg ut mot kantene.

Enkel måling flis og fug

Enkel måling flis og fug

Det finnes et supert hjelpemiddel for flismåling å få kjøpt: Denne geniale flistommestokken har markeringer avsatt på begge sider, i fem ulike farger. Merkene viser skift for skift hvor høyt eller langt du kommer med en 15 cm flis pluss fug, en 20 cm flis pluss fug osv. med de vanligste flisstørrelsene.

Mørk fug

Mørk fug

Jo mørkere fugen er dess bedre. Fugen er mer porøs enn selve flisen og vil trekke til seg smuss og skitt. En mørk fug holder seg pen lenger.

Ved store flater bør det dessuten legges inn en mykfug ca. hver sjette meter.

Lettvasket eller sklisikkert?

Lettvasket eller sklisikkert?

Det finnes ikke noe som en sklisikker flis som er lett å renholde. Overflaten i en sklisikker flis er som slipepapir, der smuss og skitt gjerne setter seg godt fast. Ønskes et sklisikkert keramisk gulv, som er enkelt å holde rent, anbefales konstruksjoner med mange og litt brede fuger. Gjerne i en mørk farge som ikke ser skitten ut etter kort tid.

Les også Verktøy til flisleggingsjobben

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: