Kategorier

Meny

Konto

Tips ved flislegging

Er du en av mange som ønsker deg fliser på gulvet? Flislegging er et oppussingsarbeid mange middels nevenyttige faktisk kan klare selv. Har får du noen gode tips å ta med til flisbutikken!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tips ved flislegging

Foto: Höganäs Byggkeramikk AS

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved legging av store fliser anbefales ikke halvforband som leggemønster. Flisene bør forskyves maks 1/3-dels bredde i forhold til hverandre. Dette på grunn av at flisene kan være svakt buet, der kanten er laveste punkt og midten av flisen det høyeste.

Store kvadratiske fliser bør ikke legges forskjøvet i det hele tatt. Det blir penest med helt rette rekker.

Planlegg leggingen

En svært sjelden gang er rommet akkurat så stort at du kan begynne ved den ene veggen med en helflis, og avslutte mot neste vegg uten å måtte kappe i den siste flisen!

Planlegg derfor leggingen nøye på forhånd. Mål rommets størrelse og flisenes inkludert fug, og begynn gjerne midt på gulvet med en helflis, og legg ut mot kantene.

Enkel måling flis og fug

Det finnes et supert hjelpemiddel for flismåling å få kjøpt: Denne geniale flistommestokken har markeringer avsatt på begge sider, i fem ulike farger. Merkene viser skift for skift hvor høyt eller langt du kommer med en 15 cm flis pluss fug, en 20 cm flis pluss fug osv. med de vanligste flisstørrelsene.

Dele på Pinterest Enkel måling flis og fug

Mørk fug

Jo mørkere fugen er dess bedre. Fugen er mer porøs enn selve flisen og vil trekke til seg smuss og skitt. En mørk fug holder seg pen lenger.

Ved store flater bør det dessuten legges inn en mykfug ca. hver sjette meter.

Dele på Pinterest Mørk fug

Lettvasket eller sklisikkert?

Det finnes ikke noe som en sklisikker flis som er lett å renholde. Overflaten i en sklisikker flis er som slipepapir, der smuss og skitt gjerne setter seg godt fast. Ønskes et sklisikkert keramisk gulv, som er enkelt å holde rent, anbefales konstruksjoner med mange og litt brede fuger. Gjerne i en mørk farge som ikke ser skitten ut etter kort tid.

Dele på Pinterest Lettvasket eller sklisikkert?

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]