Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Hvorfor sprekker fugene?

  •  
  •   Publisert:
Fliser er vakkert, men må legges med tålmodighet for å unngå sprekker.   Höganäs
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Jeg har et flislagt gulv i kjelleren, og noen av fugene har sprukket. Kan årsaken til dette være for lite lim under noen av flisene? Kan man fjerne flisene uten at de sprekker? Hva bør jeg gjøre for å unngå at det gjentar seg?

Patrik Björklund i Höganäs bekrefter at problemet kan være for lite lim under flisene som gjør at flisene løsner, og dermed oppstår sprekkene i fugene.

- For å sjekke om dette er tilfelle kan du banke på flisene med en hard gjenstand. Dersom flisene er løse, vil det komme en hul lyd. Bank over hele gulvet for å se hva som eventuelt er løst og hva som ikke er, sier Björklund. 

Teknisk sjef for flis og sparkel i Casco, Jon Lotsberg, forteller at grunnen til at flisene er løse kan være at flisene har blitt gått på for tidlig, eller at limet er skinnherdet før legging av flis, som dermed ikke har fått noe feste.

Bevegelse

Dersom dette ikke er grunnen til sprekkene, er det en annen forklaring. Sprekker i fugene kan komme av at det er bevegelse i gulvet, som kommer fra underlaget til flisene. Dette vil gjøre at flisene forskyver seg, og sprekker i fugene oppstår. Et vanlig tilfelle i kjellere er fliser som er lagt på ny betong som ikke har tørket. Da krymper betongen etter at flisene er lagt, og sprekkene oppstår.

Fliser sprekker lett

Fliser har lett for å sprekke dersom man løsner dem, men det er også avhengig av størrelse og type. Men om flisene ikke er limt godt nok fast på undersiden, er det mindre sjanse for at de sprekker, siden de allerede er løse. Et problem kan være at flisene er løse der det er gangtrafikk, men sitter godt fast der man ikke går så mye.

Flislegge på nytt

I dette tilfellet bør du ta opp flisene, for så å legge gulvet på nytt. Dersom det trengs, starter du med å flytsparkle, før du limer, flislegger og fuger på nytt.

For å unngå problemet med sprekker i fugene, er det viktig at betong tørker minst tre måneder. Det er også viktig at det er nok lim, og at dette limet ikke skinnherder. Bruk en finger for å kjenne om limet har herdet eller ikke. Etter én til to dager kan du fuge.

Mer informasjon

www.casco.no

www.hoganes.no

Les også Aldri mer misfargede fuger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: