IFI Logo

Hva gjør man med gamle, flotte trapper?

Trapp
Hva gjør man med gamle, flotte trapper?
Sigrid Hole Bjønnes

Sigrid Hole Bjønnes
Publisert

I mange eldre hus er trappen som et smykke i interiøret. Den har vakker utforming, og slynger seg som en grasiøs korketrekker mellom etasjene. Slike trapper er ofte nydelig utført håndverk med detaljer i edle tresorter som mahogni, eik eller bjerk. Vi tok en prat med malermester Ole Andreas Klaveness som har lang erfaring med oppussing av slike trapper.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

"Vær forsiktig med for store kontraster, og ikke la enkeltelementer stikke ut"

- Fra slutten av 1800-tallet og ut i jugendtiden la man mye vekt på trappen som utsmykningsobjekt og var opptatt av å bruke flere farger, vel å merke mørke farger. Men dette gjaldt ikke bare trapper. Et typisk eksempel ser du i Henrik Ibsens leilighet i Arbinsgate i Oslo. Her ble det benyttet fire-fem avstemte farger i fyllingsdørene. Det samme gjorde man i trapper.

   

I dag er mange slike interiørperler overmalt, enten i én farge eller i sterke kombinasjoner av lyse og mørke valører. Ønsker du fremheve en vakker trappekonstruksjon ved å bruke flere farger, bør du ikke velge for store kontraster. Du må tenke på at det er visse elementer som naturlig hører sammen. Vanger og opptrinn bør ha samme farge, og balustre og meglere en annen. Inntrinnene kan med fordel få en annen farge så de ikke gror sammen med det andre. Dette gjør også at trinnene blir mer synlige, noe som særlig er viktig for folk med redusert syn. Trinnene i slike gamle trapper er ofte i eik, så du kan også slipe dem ned eller bruke malingsfjerner og lakkere, gjerne med en fargetone, for eksempel i grått, mahogni eller mokkabrunt, forklarer malermesteren. 

Han forteller videre at håndløperne og toppen av meglerne ofte er overmalt edeltre som mahogny og bjerk. Malingen kan her fjernes malingsfjerne eller med et skarp skrapeverktøy som skjærer gjennom lagene. Så finhøvles ujevnheter og til slutt bør du slipe lett. Deretter kan du beise (mange ulike typer å velge mellom), så lakkere 1-2 strøk, så slipe med fint papir og til slutt lakkere to strøk.

  • Det hjelper lite å være nøye med malingsarbeidet hvis underlaget ikke er forskriftsmessig rengjort. I trapper er dette svært viktig, for her finner du rester av skokrem, gummi, såpe og smuss

  • Bruk spesialvaskemiddel du får i fargehandelen og vær nøye med skylling etterpå. Bruk vaskepensel for å komme til i kriker og kroker, og bruk gjerne en svamp til skylling. Sørg for at skyllevannet er rent

  • Matt ned blanke flater, bruk 120-150 kornings slipepapir. Til krumme flater anbefales slipesvamper

  • Du kan slipe og vaske i samme operasjon med gripeskrubber med håndtak. (finnes i diverse grovhetsgrader)

  • Bart treverk må kvistisoleres (kvistlakk), Det gjelder også når du bruker vanntynnbar oljemaling

  • Flekksparkling kan være nødvendig på utsatte steder

  • Påfør ett lag med grunning og slip ned fiberreisningen

  • Mal 2 strøk med gulvmaling på horisontale flater og vanlig interiørmaling på resten

  • Gulvmalingen har tynnere konsistens og har lett for å renne når den påføres vertikalt.

Pensel eller rulle?

Bruk gjerne en såkalt minirulle, cirka 10 cm bred. Til oljemaling bør den ikke være for lodden. Så ettermaler (fordriver) du med en pensel for å slette rullestrukturen.

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Trapp
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.