IFI logo
Se flere bilder
Gammel trapp med gulvbelegg

Foto: Kristian Owren og Tor Henning Støldal/ifi.no

Gammel trapp med gulvbelegg

Vi har en gammel trapp fra 30-tallet. Det er gulvbelegg på trinnene nå, men jeg skulle gjerne ha fjernet dette og malt treverket i stedet. Den tidligere eieren sier at trinnene var så slitt at han sparklet dem før han la gulvbelegget. Er dette et greit underlag å male på? Eller bør jeg bare holde meg til gulvbelegget?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er ikke så lett å svare på uten å ha sett trappen og hvilken tilstand den er i. Og du vet vel antakelig ikke selv hvordan trappen ser ut under belegget heller. Så hvis du vil kvitte deg med det blir du nok nødt til å bare ta en sjanse og fjerne belegget og alle limrester. Kanskje er trappen bare litt slitt, og det bare er brukt mindre mengder sparkel?

Å male trappen

I utgangspunktet er det jo ikke noe problem å male på sparkel, det er jo nettopp dette den er beregnet på. Men det avhenger litt av trappens stand hvordan resultatet blir.

Når trappen er såpass gammel må man anta at den er litt slitt, i alle fall ytterst på trinnet der man går. Hvis du synes dette er litt av sjarmen, gjør det jo ikke noe at underlaget er litt ujevnt. Men hvis du ønsker en helt jevn og glatt trapp, blir det nok litt mer jobb. Du kan da pusse ned trappen, slik at overflaten blir helt jevn.

Potensielle problemer med å male

Det er i hovedsak to problemer du kan treffe på ved å male på den sparklede trappen. For det første kan det hende sparkelen ikke er sterk nok til å ligge i en trapp. En trapp er utsatt for ekstra slitasje ytterst på trinnet, og veldig mye sparkel akkurat her er ikke optimalt. Det kan jo selvfølgelig godt hende at sparkelen er sterk nok og at det holder i mange år fremover, men det er dessverre ingen garanti for dette. Hvis den forrige eieren har brukt veldig tykke lag med sparkel, kan det nok hende at det finnes bedre løsninger enn å male trappen. Men normale og tynne lag med sparkel bør ikke bety problemer, og kan fint males over.

Det andre problemet er at malingen vil få en helt annen finish der hvor trappen er sparklet. Jeg vil anta at en 70 år gammel trapp har blitt utsatt for en del slitasje opp gjennom årene, og dermed ikke er helt jevn i overflaten. Derfor vil det bli ganske tydelig hvor det er sparklet og glatt og hvor det er ikke er sparklet. Dette avhenger jo selvfølgelig av hvor mye sparkel som er brukt, og dersom hele trinnet er rettet ut, blir jo ikke dette noe problem.

Hvis du blir misfornøyd med malingen

Hvis malingen blir mislykket er det jo ingenting i veien for at dere bare kan legge på nytt belegg igjen. Det finnes veldig mange fine gulvbelegg på markedet om dagen, så jeg tror ikke du vil få problemer med å finne et du liker og som passer inn i hjemmet ditt. Ellers kan jo teppe i trappen også være et alternativ?

Male belegget

Hvis du er skeptisk til å rive opp det gamle belegget, er det jo alltids en mulighet å male det istedenfor. Du skriver ikke noe om hva slags belegg som ligger i trappen, men noen typer belegg går det an å male, så det kan jo være verdt et forsøk. God, gammeldags linoleum er et eksempel på malbart belegg. De ulike plastbeleggene skal man derimot være litt mer skeptisk til, og bør nok helst ikke males.

Håper dette besvarte spørsmålet ditt! Du er nok bare nødt til å ta en sjanse, fjerne det gamle belegget og undersøke hvordan trappen ser ut under, før du bestemmer deg hva som skal gjøres. Lykke til!

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.