IFI logo

Forum

Slett vegg

Visninger: 19594

Avatar
rita.valstad

Jeg skal renovere soverommet. Ønsker slette vegger helt uten noen struktur/mønster. Har i dag miljøstrie med litt struktur. Skjønner at helsparking er det beste og så tapetsere, men ser det finnes litt tykkere veggfornyere som gjør at man slipper denne prosessen. Har dere noen erfaringer om hvilke type veggfornyer jeg bør benytte meg av? Nyans cover, Veggfornyer fra Storeys eller Jotun/Harmoni slett vegg er bare noen jeg har kommet over.

Avatar
siljemeum

Hei.

Dersom du velger å gå for en veggfornyer uten å forhåndsparkle vil det ikke være noen garanti for at du får et helt slett resultat. Faren er at du sparkle på toppen av strien eller godta at glassfiberstriel skinner igjennom.

Storeys er den tykkeste veggfornyeren og kan være litt kinkig å jobbe med, men dersom man tar noen forhåndsregler kan det gå fint. Til denne skal du bruke New Start tapetlim som er et ekstra tykt tapetlim med fyllende egenskaper. Legg på rikelig men ikke så mye at det tyter store mengder ut, dette får du dreisen på etter en lengde eller to. :) Denne tapeten er veldig tykk så jeg anbefaler å forhåndskappe lengdene og la dem ligge i det minste noen timer for at de skal slippe makaroni-spennet. Tykkelsen gjør dem også litt stive og tunge å håndtere, så vis forsiktighet slik at de ikke "knekker" og bøyer seg. Får du en brett på tapeten vil den syntes etter at du har limt den opp på veggen.

Jeg anbefaler alltid å sparkle og grunne på forhånd dersom jeg får dette spørsmålet i butikk. Noen får til veggfornyere, noen ser ikke eller bryr seg ikke SÅ mye om sluttresultatet men mange jeg har snakket med har ikke fått veggen slett og er misfornøyde med metoden. Strukturen i Recover er også grovere enn om du går for en papir/celluloseduk.

Det beste du kan gjøre er å sparkle to tynne strøk. Du MÅ ikke bygge en tykk film, det er dette som er vanskelig med helsparkling om du ikke er så dreven. Legg to tynne lag, og sett sparkelspaden helt inntil strien. På denne måten bruker du strien som mal, men fyller i alle porene i glassfiberstrien. Slip lett over og grunn og ta eventuelle sår og ujevnheter en siste gang før du legger en duk som for eksempel Jotun eller Harmoni slett vegg. Da får du en helt smooth og gipsglatt finish. Da går det ikke så innmari mye sparkel heller :)

Et siste alternativ er jo å bruke rullesparkel før du legger duk. Slipestøv blir det uansett hvilket sparkelalternativ du går for.

Her er en video på rullesparkel og Jotun Slett Vegg

Det er selvfølgelig opp til deg hvilken metode du velger å gå for, men da vet du littl mer om konsekvensene. :)

Hilsen Silje

Avatar
siljemeum

Hei!

Den beste måten for å få et perfekt resultat på vil selvfølgelig være å fjerne tapet, sparkle slett og legge duk. Du får gjort mye bare med tålmodighet, "elbow grease" og varmt vann. Har du forsøkt å rive av tapeten? Hvordan slipper den? Ser det pent og slett ut når du har revet av eller kommer det av i flak?

Noen tapeter er spaltbare og legger igjen et relativt rent papirbelegg. Dette kan teknisk sett grunnes (gjerne med en oljebasert grunning fra for eksempel Gjøco, som ikke reaktiverer tapetlimet så det slipper). Da kan du flekksparkle sår og skjøter så de blir usynlige med medium eller fin sparkel, grunne og legge duk oppå.

Dersom det kommer av i ujevne striper ville jeg forsøkt med skrape og varmt vann. Det finnes også limløsere som Casco Tapetstrip som vil gjøre at limet slipper lettere, dersom det er vanskelig å løse opp.

Siste alternativet er å leie tapetfjerner på et byggvarehus. Disse er effektive dampmaskiner som sammen med en piggrulle som du perforerer (stikker mange små hull i tapeten med) "steamer" av tapeten. Dette kan godt brukes på mur og betong, men det lettere å skade gipsplater så der ville jeg vært litt forsiktig.

Jeg hadde forsøkt på den minste veggen eller på en liten vegg for å se hvordan det går. Du må uansett grunne, utbedre skader og hull og legge duk. Selv har jeg best erfaring med ferdiggrunnet medium tykk duk som Jotun eller Harmoni Slett Vegg. De kan kamuflere fine ujevnheter men er lette å jobbe med, lager glatt fin finish og suger ikke så enormt.

De aller tykkeste dukene kan være vanskelige å håndtere, og glatt glassfiberduk suger veldig mye maling.

Håper du ble litt klokere!

Silje

http://www.ifi.no/tapetsere-over-tapet-som-ikke-dekker-hele-veggen

https://youtu.be/sDo09qDp33E

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.