IFI logo
Se flere bilder
Fortidens blomster på tapetet

Foto: Produsenten

Fortidens blomster på tapetet

Nå kan kunstinteressen utvides til mer enn malerier og gjenstander. Et tapet har inntatt Danmarks største utstilling.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan du tenke deg et tapet på veggen med finurlige detaljer, dramatisk farge på kronbladene, et motiv hentet fra en blomst som vokste i en slottshage for 400 år siden?

– Blomster dukker opp med jevne mellomrom. Det floristiske sees på design til tøy, og mye interiør går mot det botaniske, sier PR-manager Lone Kisbye, i Flügger.

Botaniske blomsterbilder

Og for fire år siden dukket nettopp blomster opp, mange blomster. Legg til to nuller i tallet, og du har alderen til blomsterverkene.

Det var i kjelleren til det danske slottsbiblioteket under en opprydning at det sirlig utførte arbeidet i all sin detaljrikdom kom frem. Et botanisk atlas med navnet Gottorfer Codex, så dagens lys.

365 unike blomsterbilder skulle igjen få vise sine vakre farger og mønstre. Blomstene var håndmalt på kalveskinn.

Og siden har konservatorene arbeidet med å restaurere storverket som nå endelig vises fram som storutstillingen Blomster og Verdenssyn, ved Statens Museum for Kunst i København.

– Alt handler om blomster. Det er en samling motiver som viser at blomster i kunsten har vært en stor inspirasjon til de flotteste malerier, sier Kisbye.

Samarbeider om tapet

Flügger har lenge ønsket å arbeide med kunsten, og da museet ringte Kisbye, var hun ikke sen med å si «ja».

Designer Elsa Krogh hos Flügger plukket ut blomsterbildet Black Iris. Dette fortolket, forenklet og forstørret hun så det passet til et moderne tapet.

Dette tapetet er også å få kjøpt i Norge.

– Det er et kontroversielt motiv, det har mørk farge på blomstene og har ført til mange reaksjoner. Flere sier til meg at det er det flotteste tapetet de har sett. Selv tror jeg det handler mye om at det betyr noe, sier Kisbye og legger til; det gjør ikke noe at det er forstørret, for da ser vi bare mer av de fine detaljene i det. Det er veldig naturtro, som i bøkene.

Foreviget blomsterfloraen

Blomsteratlaset var Fredrik den 3. hertug av Slesvig-Holsten-Gottorp sin ambisjon om å forevige den unike blomsterfloraen i Gottorp.

Hertugen ansatte derfor blomstermaleren Hans Simon Holtzbecker fra Hamburg til å utføre det minutiøse og meget kostbare arbeidet, som varte i over ti år.

Bildene er enestående i sin detaljrikdom, og botanikere kunne uten problemer bestemme de enkelte artene under restaureringen av verket.

Fornyet interesse

– Da blomsteratlaset dukket opp, medførte det diskusjoner og en fornyet interesse rundt blomster i Danmark, forteller Kisbye.

I samarbeid med Flügger ble det etablert et loungeområde ved inngangen til utstillingen Blomster og Verdenssyn, hvor tapetet Black Iris ble satt opp.

Utstillingen omfatter en stadig viktigere trend i boliginnredningen, hvor de naturalistiske blomstermotivene med historiske referanser er brukt i samspill med markante veggfarger.

Flügger har funnet frem passende maling til tapetet.

– Designet har en fin farge, og vi har funnet fem fine kulører som passer godt til tapetet. De har fått botaniske navn som Anemone og Botanic. Jeg håper ikke dette blir siste gang vi samarbeider med kunstmuseet. Det har vært veldig morsomt å arbeide med, sier hun.

Kisbye forteller at blomster er mye brukt i tapet. I moderne fortolkning er blomstertapet ofte brukt i «hotellstilen», som stram og maskulin i uttrykket. Men med feminine virkemidler kan det få et annet uttrykk.

– Hvorfor vil vi ha blomster på tapetet?

– Særlig de siste årene har vi sett en slik bølge, og det kommer bare mer.  Det handler om at blomster har en livskraft, fine farger som utspringer fra seg selv. I en tid med finansiell krise flere steder i verden, ønsker vi å se på noe fint. Og blomster har gjennomlevd mange kriser, avslutter hun.

Utstillingen varer fra 22. mars til 20. oktober i år.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.