IFI logo
Se flere bilder
Velg tapet over benken

Foto: Chera Westman/ifi.no og Kristian Owren/ifi.no

Velg tapet over benken

I påvente av den store kjøkkenrehabiliteringen kan en rull fibertapet være en rimelig frelser. Ved å tapetsere halvmeteren mellom benk og veggskap, får du kjapt og lett et (nesten) nytt kjøkken.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tapet holder riktig nok ikke like lenge som fliser, men er svært enkel å skifte hvis du går lei mønsteret, om fargene går av moten, eller når du til slutt skal renovere hele kjøkkenet. Og ved å beskytte tapetet med noen lag ufarget lakk, står overflaten ekstra godt imot vannsprut, stekefett, tomatsaus og annet som ellers kan gi flekker.

Og - hvis du liker løsningen godt - hvorfor koste på fliser i det hele tatt? Dette vil holde seg pent i flere år, og siden er det er jo bare å rive vekk det ytre sjiktet av fibertapetet og sette opp noe nytt!

Slik gjør du det:

1. Underlaget må være rent, tørt og fast. Sparkle og puss ved behov over hull, ujevnheter og sprekker. Smør godt på med lim, og velg limtype etter anvisninger fra produsenten av underlagsduken. Jevn og fin påføring av lim oppnås ved bruk av rull, og med pensel i hjørner og mot kantene.

Se flere bilder
Slik gjør du det:

Foto:

Sett opp underlagsduk

2. Overflaten blir aldri bedre enn underlaget. Er ikke underlaget tilstrekkelig glatt, kan du velge å helsparkle eller å sette opp en underlagsduk. Underlagsduken skjæres til med noen cm. skjæringsmonn på alle fire kanter. Bruk tilstryker for å glatte ut og fjerne luftbobler ved å stryke fra midten og ut mot kantene. Finskjær med tapetkniv. Hold en stålsparkel mot veggen og skjær mot den for å få et rett kutt.

Se flere bilder
Sett opp underlagsduk

Foto:

Monter tapetet:

3. Når dette har herdet over natten, smøres nytt lim over flaten, og tapethøydene settes opp. Bruk tilstryker for å glatte ut og fjerne luftbobler ved å stryke fra midten og ut mot kantene. Vi valgte å legge høyden ned, slik at vi fikk få skjøter og lite jobb med mønstertilpasning! Tapetet vi valgte har røde blomsterranker som ble like fine liggende som stående, men merk at ikke alle mønstre har godt av å monteres "feil" vei.

Se flere bilder
Monter tapetet:

Foto:

Finskjær:

4. Finskjær med tapetkniv, hold en stålsparkel mot veggen og skjær mot den for å få et rett kutt.

Se flere bilder
Finskjær:

Foto:

Lakker:

5. Når tapetlimet har tørket, kan lakk påføres i to eller flere sjikt for ekstra god holdbarhet. Dette vil gi en mer smussavvisende flate, og forsegler tapetet slik at ikke vann, fett og sterkt farget mat og drikke, kan trekke inn og misfarge tapetet. Bruk en ufarget, vanntynnbar lakk med glansgrad som tilsvarer glansen i tapetet. Gjør gjerne en prøvestrykning før du behandler hele flaten, lakken kan nemlig forandre utseendet på tapetet. I vårt tilfelle ble de to strøkene imidlertid tilnærmet usynlige!

Se flere bilder
Lakker:

Foto:

Dette trenger du:

1 rull tapet

Underlagsduk

Vegglim

Tilstryker

Pensel/rull

Tapetkniv

Tommestokk

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.