Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Et nybyggerstrøk

Dette er desidert i en randsone av en by, et nytt byggefelt hvor det bare var skog og myr og nærmest ufremkommelig. Arkitektkontoret laget en bebyggelsesplan for området, hvorpå det tok ett år før den ble godkjent av plan- og bygningsetaten i kommunen.

cloud_download
fullscreen
  • Avdempede naturfarger i fin variasjon, samtidig som det gir et rolig inntrykk. Den gule staffasjefargen binder boligområdet sammen.

    Foto:

  • Et nybyggerstrøk

    Foto:

  • Et nybyggerstrøk

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Arkitekt var opptatt av landskapsprofilen. Fargebruken skal være dempet slik at bofeltet på avstand mer eller mindre går i ett med kollen, en tilpasning til både landskap og vegetasjon som gjør at åsen beholder et grønt preg. Lyse, dominerende og avvikende farger måtte derfor unngås. Valget falt på tre hovedfarger - en sortaktig brun, en kanelaktig farge og en gråfarge nærmest som en gammel skigard.

Fasadene er preget av en kombinasjonsbruk av tre og mur. At garasjene er lagt under husene har noe med besparelse av plass å gjør; det gir flere beboere på tomten, samtidig som garasjemuren "tar opp" det skrånende terrenget. Men for variasjonens skyld går treverket noen steder helt ned på bakkenivå. Muren blir dermed ikke så dominerende.

På fasaden er synlig betong utvendig forblendet med naturstein. Yttervegger i tre er isolert med minst 15 cm mineralull og kledd med stående tømmermannspanel, ferdig grunnet og deretter beiset med oljedekkbeis. Malerarbeidet på de 14 eneboliger og 7 rekkehusleiligheter som boligfeltet består av er utført av maler- og byggtapetsermester. Boområdet var et helt ferdiglevert anlegg. Det utvendige preget skal nå bestå; ingen beboere skal gjøre noe annet fremover.

Arkitekt hadde tidlig i prosessen en idé om fargene. Treverket skulle ha en transparent behandling; det var klart. Det ble arbeidet mye med fargene fordi husene er såpass enkle og tradisjonelle og fargene kunne dermed skape variasjon i grenda. De fleste grunntoner i strøket er mørke. Arkitekt ønsket gjennomgangsfarger som gir et rolig inntrykk. Men de var også opptatt av at noe skulle ha et lysere innslag. Dermed har den gule fargen rundt vinduene og på andre detaljer blitt en gjenganger i hele bebyggelsen.

Tak er også en del av helheten. Det er valgt en grå takstein som minner om gammeldags skifer. Den er ment å være dempende - og stå i stil med steinmuren. Garasjene er egentlig svære; de sprenger noen andre dimensjoner, men de er gjennomført malt i grått (samme som en av hovedfargene) for å dempe virkningen. Og mange farger står fint til gråntt; den kan brukes i kombinasjon med det meste.

©ifi 2002

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]