IFI logo
Se flere bilder
Et hjem av bananblader

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Et hjem av bananblader

Gjennomsnittsnordmannen spiser 15 kilo bananer hvert år. Ingen frukt er mer populær. Nå innreder vi også hjemmene våre med tepper og møbler laget av bananblader.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Bananblader og andre naturmaterialer som bambus, jute og ulike sivtyper er veldig populære om dagen, forteller Pål Carlsen i Interiøragenturer.  

Gulvmatter av bananblader gir et røft, men enkelt inntrykk som passer inn i alt fra minimalistiske og asiatisk inspirerte hjem til mer rustikke og klassiske boliger.

- Se for deg sivbåten "Ra" flatklemt på stuegulvet, så skjønner du omtrent hvilket inntrykk matter av bananblader gir, mener Carlsen.  

Gulv med patina

Bananbladene vaskes og tørkes og deretter blir de tvunnet til tråd som flettes eller veves til  matter. Fargen på bananmattene varierer fra beige til mørkebrun. Fordi mattene er helt ubehandlet vil vann eller fett sette tydelige merker.

- Mattene ristes eller støvsuges. Vaskevann vil forandre fargen på materialet, men dersom du skulle være uheldig å få en flekk kan du jo selv velge å se på dette som patina eller møkk. Dette er tross alt et naturmateriale som påvirkes av omgivelsene akkurat som ubehandlet treverk, mener Carlsen.

Et miljøalternativ

Ubehandlede matter laget av bananblader er et miljøvennlig alternativ til gulvtepper i tekstiler. Når mattene etter flere års bruk er utslitt og ender på søppelfyllinga, så råtner de til jord. Mattene er dessuten et 100 prosent rent naturprodukt, som lages av et materiale det ikke er mangel på i verdensmålestokk.

Solide saker

Møbelprodusenten Slettvoll har laget møbler av ulike eksotiske materialer siden starten i 1951. I motsetning til mattene blir møbler av bananblader behandlet og lakket før bruk. - Vedlikeholdsmessig blir disse møblene å betrakte som andre møbler i lakkert treverk, sier daglig leder Lidvar Lillebø i Slettvoll.

Fordelen med møbler laget av denne type materiale er at de er langt lettere enn sine lakkerte slektninger i solid treverk.

- Møblene er laget av bladstammen i bananbladene. Disse fiberne er de mest kompakte på hele bladet og gir de beste produktene. Stoler og sofaer av bananblader er derfor solide møbler med lang levetid, sier Lillebø.

Disse fører produktene:
  • Håndflettede tepper - Interiøragenturer tlf. 22 54 03 00
  • Håndvevde tepper - Gulvex tlf. 63 99 28 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.