- Bananblader og andre naturmaterialer som bambus, jute og ulike sivtyper er veldig populære om dagen, forteller Pål Carlsen i Interiøragenturer.
Gulvmatter av bananblader gir et røft, men enkelt inntrykk som passer inn i alt fra minimalistiske og asiatisk inspirerte hjem til mer rustikke og klassiske boliger.
- Se for deg sivbåten "Ra" flatklemt på stuegulvet, så skjønner du omtrent hvilket inntrykk matter av bananblader gir, mener Carlsen.
Gulv med patina
Bananbladene vaskes og tørkes og deretter blir de tvunnet til tråd som flettes eller veves til matter. Fargen på bananmattene varierer fra beige til mørkebrun. Fordi mattene er helt ubehandlet vil vann eller fett sette tydelige merker.
- Mattene ristes eller støvsuges. Vaskevann vil forandre fargen på materialet, men dersom du skulle være uheldig å få en flekk kan du jo selv velge å se på dette som patina eller møkk. Dette er tross alt et naturmateriale som påvirkes av omgivelsene akkurat som ubehandlet treverk, mener Carlsen.
Et miljøalternativ
Ubehandlede matter laget av bananblader er et miljøvennlig alternativ til gulvtepper i tekstiler. Når mattene etter flere års bruk er utslitt og ender på søppelfyllinga, så råtner de til jord. Mattene er dessuten et 100 prosent rent naturprodukt, som lages av et materiale det ikke er mangel på i verdensmålestokk.
Solide saker
Møbelprodusenten Slettvoll har laget møbler av ulike eksotiske materialer siden starten i 1951. I motsetning til mattene blir møbler av bananblader behandlet og lakket før bruk. - Vedlikeholdsmessig blir disse møblene å betrakte som andre møbler i lakkert treverk, sier daglig leder Lidvar Lillebø i Slettvoll.
Fordelen med møbler laget av denne type materiale er at de er langt lettere enn sine lakkerte slektninger i solid treverk.
- Møblene er laget av bladstammen i bananbladene. Disse fiberne er de mest kompakte på hele bladet og gir de beste produktene. Stoler og sofaer av bananblader er derfor solide møbler med lang levetid, sier Lillebø.