IFI logo
Se flere bilder
Retro og natur

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Retro og natur

Mange ulike stilarter vil konkurrere om vår oppmerksomhet i tiden fremover. I den ene enden har vi en urban stil som gjenspeiler storbyens liv - i den andre en sentimental trend med et ønske om å komme tilbake til den gang verden var enklere.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Interiørtrendene er ofte et resultat av megatrendene, strukturendringer i verdenssamfunnet som endrer holdninger, atferd - og moter. Den senere tids terroraksjoner skaper utrygghet i det offentlige rom. Frykten gjør at vi søker fellesskap, trygghet og trivsel privat. Dette har gitt seg utslag i en litt romantisk/nostalgisk trend. Sammen med nostalgien kommer også romantikken, med alt fra småblomster til oldemors blonder. Stilen skaper ro og harmoni og et ønske om å leve mens vi gjør det. Naturfargene og naturmaterialene er også høyst levende. De bærer med seg elementer av trygghet og tradisjon

Med fortiden inn i fremtiden

Mer enn noen gang lever vi midt i generasjonene, midt mellom ung og gammel, mellom bestemor, mor og datter, mellom fødsel og død. Vi lever takket være generasjonene før oss og de ideer og gjenstander de har etterlatt oss. Vi lever med minnene om bestemors broderier og egen barndom - midt i vår egen tid. Vi velger ut det vi ønsker å huske - og tar det med oss inn i fremtiden. Gamle farger, mønstre og strukturer får dermed nytt liv gjennom moderne fibere og veveteknikker. Tekstiler i taft, chenille, bouclé - og ruter, striper, blomster eller blomsterranker hører med til denne romantisk/nostalgiske trenden.

Natur

Natur er fortsatt aktuelt, men viser nå antydning til litt mer dristighet i fargene enn hva vi har vært vant til de siste årene. Hele naturens sarte pallett er med. Rustikke overflater med strå og lin kombineres med blanke og silkeaktige kvaliteter som kontrast.

Den nordiske stilen kan gjerne innlemmes i denne trenden. Blåtoner, gjerne sammen med hvitt og lys beige, gir en lun stemning, men inneholder samtidig et visst element av kjølig eleganse. Tekstiler med ruter, striper og blomster underbygger stilen.

Bystil

Nåtiden ivaretas av det mer hektiske, urbane miljø. Form og design er i fokus med geometriske eller abstrakte mønstre. Interiøret ivaretas av modulmøbler og fleksible innredninger. Mot en nøytral bakgrunn kommer sort, asfaltens antrasitt, og mørk lilla i kombinasjon med litt sure neon-farger. Metalliske effekter og reflekterende overflater er også med på å skape den litt innovative bystilen.

Etnisk svermeri

Østerlandsk kultur har hatt en gryende oppmerksomhet. Den er ikke blitt mindre gjennom den fokus som er satt på temaet gjennom bl.a. Andrew Lloyd Webbers nye musikal, "Bombay Dreams", som hadde premiere i London i juni. Indiske filmer har fått oppmerksomhet også på norske kinoer, og i september var det stor festival i Oslo med besøk av internasjonalt berømte indiske filmstjerner. I tillegg var det sigøynerfestival og den største mønstring av pakistansk kultur noensinne utenfor hjemlandet. Det er ingen tvil om at den internasjonale oppmerksomhet rundt disse tema er med på å skape nye strømninger og inspirasjon til mote- og interiørdesignere.

Østens mystikk, i kombinasjon med ulike etniske påvirkninger gir oss en litt overdådig stil. Varme farger i rødt, brunt, burgunder, mørk grønt og lilla, dekorelementer i gull og tunge, tette stoffer i kombinasjon med lette, transparente tekstiler.

(Les mer i Fargemagasinet 5/2002)

Husk

Vær klar over at fargene på skjermen avviker fra originalene. Enkelte produkter kan være utgått. Produkter som ikke er listet opp i fasit er privat eie.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.