IFI logo
Se flere bilder
Fargerikt, søtt og stormønstret

Foto: Øistein Lie

Fargerikt, søtt og stormønstret

Lenge har det blitt sagt at alt er lov ved valg av tekstiler, interiør og farger.

Camilla H. Coucheron og Camilla Delbekk

Camilla H. Coucheron og Camilla Delbekk
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Motsetninger tiltrekker hverandre heter det i fysikken - nå gjelder det også de ulike trendene denne høsten.

Rom for tid

Liker du den romantiske stilen, skulle du ikke ha noen problemer med å utvikle den i høst. Det bugner av blonder, som i bestemors hus, og av romantiske motiver med småblomstrede trykk på både stoffer, sengetøy og tapet. Og hva forbinder vi egentlig med bestemor? God tid og trygghet. Dette er stikkord som går igjen i mange andre stiler denne høsten - det å ha rom for tid er blitt en viktig verdi igjen, og det ser vi symbolisert i både tekstiler og farger denne sesongen.  

Naturelt

En annen merkbar trend denne høsten er den vi kan kalle naturstilen. Det å benytte seg av miljøvennlige, sunne produkter i hjemmet blir stadig viktigere for folk. Tre, spesielt furu, betong og sten og stoffer i lin er viktige elementer i denne retningen. Dette kan gjerne kombineres med moderne design og elementer fra andre kulturer. Den kalde betongen kan få et ganske annet uttrykk hvis du kombinerer det med tunge fargerike stoffer, og masker fra Afrika!

Paisley lenge leve

Det gamle mønsteret paisley er på vei tilbake. Dette ser vi spesielt på stoffer, men også klesbransjen har tatt opp igjen mønsteret som opprinnelig er fra India, men som i våre dager blir forbundet med engelsk og fransk tekstilhistorie. Paisleymønsteret kan du få i alle kvaliteter og farger, men trendene peker mot at en skal satse på kvalitet.

Storrutet kelim

Bente Budsted i Kinnasand forteller at de ved siden av tekstiler satser på håndknyttede og håndvevede tepper og kelimer. Og dette er kelimtepper med et moderne utrykk. Firkanter og store rektangler er kanskje ikke det vi først forbinder med kelim, men det er måten teppet er vevet på som gir teppet kelimnavnet. Tekstilene fra Kinnasand er i sterke klare farger. Limegrønt, orange, rosa og gult er farger som går igjen, kombinert med grafiske, enkle trykk, og valgmulighetene er igjen mange.

Østens mystikk

Sterke farger er lov i høst, og vi ser at der kommer er det mye oransje, rødt, vinrødt og ulike grønntoner. Samtidig er naturmaterialer som lin i lyse farger og tung bomull populært. Kombinasjonen oransje og rosa er en meget populær og i øyenfallende nyhet, og det er ikke vanskelig å se hvor inspirasjonen til den kombinasjonen er hentet fra - Østen!    

Markedssjef Nina Cathrine Pettersen i Borge AS forteller at en av deres satsningsområder er stemninger fra 1001-natt. Gull, sterke farger og en følelse av Østens mystikk er viktige ingredienser i denne retningen.

Begynner du å se en rød tråd i høstens trendbilde? Tungt og lett, lyst og mørkt, romantisk og realistisk, fargerikt og naturtoner, og moderne og retrostil. Som du sikkert ser - alt er fremdeles lov, men vær ikke redd for å kombinere de ulike stilene - da blir den din egen!

Stikkord for høstens trender

Farger:

Oransje

Rosa

Rødt

Lavendel

Aubergine

Vinrødt

Koksgrå

Lysegrå

Marineblå

Sandfarget

Limegrønt

Gult

Turkis

Gull

Tekstiler:

Lin og bomull

Glatte kvaliteter

Blomster

Broderi

Blonder

Paisley

Romantiske motiver

Stormønstret med 70-tallspreg

Geometriske mønster

Småruter og striper

Mye struktur og spennende overflater

Relieff

Etnisk-inspirerte mønstre i varme jordfarger

Materialer:

Natur, natur, natur!

Kurv

Hamp

Mørke tresorter

Smijern

Glass

Hvitlasert treverk

Ubehandlet teak og eik

Keramikk

Betong

Sten

Interiørstiler:

Romantisk, lunt og småsøtt

Humør og fargeglede fra typisk 70-tall

Retrostil

Etnisk inspirert

Folklore

Rustikt

Østens mystikk

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.