IFI logo
Se flere bilder
Black Friday? Heller black every day

Foto: Storeys, Norsk Dun, InHouse

Black Friday? Heller black every day

Med kritthvite tak og vegger har sort i mange år kun fått lov til å være en liten detalj i interiøret. Likevel ser vi nå at sorte og sortaktige farger har blitt mer og mer viktige i norske hjem. Mens hele Norge hamstrer Black Friday-varer, kommer IFI med fem sorte interiørtips til våre interiørinteresserte landsmenn.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

– Sort kan tilføre spennende kontraster i et rom som igjen kan gjøre interiøret både røft, rustikt og elegant. Det kan gi et moderne preg og dybde, men det kan også brukes som en spennende aksentfarge i historiske miljøer, sier Charlotte Holberg Sveinsen, fargesjef og kreativ leder hos IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, før hun legger til:

– Jeg har selv en sort vegg på kjøkkenet, sorte lamper over kjøkkenbenken og en sort markant ventilator. Foran den sorte veggen er det et gammelt arvet bondeskap og selv om kontrasten er stor, spiller de på lag. De to fremhever hverandre.

Her er fem sorte tips til interiørendringer du kan gjøre, hvis du ønsker mer enn kun én sort fredag i året.

1. Sort sengetøy

Gå til sengs med nattemørket i sort sengetøy. Sort sengetøy har vært i trendbildet en stund nå, og da snakker vi ikke kun om dyne- og putetrekk. Laken, sengeteppe og pynteputer må gjerne være sort det og. Ved å mikse og matche mellom ulike tekstilkvaliteter, som sateng og flanell, og helsorte og mønstrete alternativer, unngår du et kjedelig og monotont uttrykk. 

Se flere bilder
Sort sengetøy

Foto: Norsk Dun

MIKS OG MATCH: Her ser vi hvor god effekt det er å mikse mellom ulike materialer for å skape dybde og liv.

2. Sort maling

Det er også selvsagt at man kan ha sort på veggen, dører og listverk, ja til og med i taket. Når det kommer til hvordan vi opplever en sort, malt overflate vil malingens glans ha mye å si. Matt, sort maling oppleves som mye lunere enn en blankere versjon, men en blank, sort overflate kan være veldig tøff og kul å jobbe med. I tillegg kan en mørk kalkmaling, eller en annen effektmaling, være morsom å leke seg med.

– Jeg vil vel dra det så langt som at ethvert rom bør ha noe sort i seg, enten det er en malt flate, en lampe, et møbel eller et bilde. Det gjør rett og slett rommet mer spennende, understreker Holberg Sveinsen.

Se flere bilder
Sorte kalkvegger

Foto: Pure&Original

IKKE BARE SORT: Ved å velge kalkmaling eller andre effektmalinger, kan du få et nydelig spill på veggen.

3. Sort tapet

Mens vi er på temaet sorte vegger, er det verdt å notere seg at det finnes et stort utvalg tapeter på markedet som bruker nettopp sort som hovedfarge. Det unike med tapetene er at man kan få inn design som er vanskelig å oppnå med maling. Geometriske former, natur, eller gull- og sølvdetaljer er med på å lage liv i et rom. Stormønstret tapet som gir mye dybde og fargespill kan være interiørmessige genistreker for å sette ditt personlige preg på rommet.

Se flere bilder
Inspire tapet

Foto: Storeys

LUNT: Dette tapetet heter Inspire, og er med på å skape en utrolig lun og koselig stemning. Kombiner den med gamle møbler og hvite detaljer, så får du likevel en moderne vri på en historisk stil.


Se flere bilder
Naturtapet

Foto: Storeys

NATUR: Drawn Into Nature er navnet på denne tapetserien. Her ser vi tapetet kombinert med en matt sort vegg, et sort konsollbord, og en skikkelig gul stol for en ekstra dæsj farge.

4. Sorte gulvtepper

Et gulvteppe er mer enn kun noe lunt å sette føttene på når det er kaldt i rommet. Tepper er med på å definere soner i et rom, og får sofaen til å «lande» på gulvet. Et mørkere gulvteppe, eller et med sorte detaljer, er med på å flytte blikk og sinn ned. Sort kan være så mangt, og med gulvtepper kan man virkelig variere med ulike teksturer og mønster.

Se flere bilder
Sort gulvteppe

Foto: InHouse

HELHET: Et sort gulvteppe med mønster, her kombinert med blåsorte dører og karmer med høy glans, en sort lampeskjerm og friske grønne planter. 


Se flere bilder
Retro gulvteppe

Foto: InHouse

RETRO: Å velge sort betyr ikke at man må dedikere hele huset til sort. Velg et teppe med skarpe kontraster og et kult retropreg, og få en skikkelig "statement" på gulvet!

5. Sorte gulv

I Norge er vi godt vant med et lyse, skandinaviske gulvet – eller den litt gulna trestavs eikeparketten som har falmet litt der lyset treffer mest. Tanken på et mørkt gulv er for mange litt fremmed, men det finnes både sort parkett og laminat - et røft og tøft alternativ man ikke skal kimse av. I tillegg finnes det en rekke fine alternativ i klikkvinyl, som gjør seg ekstra godt i gang og på kjøkken. 

Se flere bilder
Pergo klikkvinyl

Foto: Pergo

IKKE KULLSORT: Et gulv med mye sort i trenger ikke være kullsort, og kan være både kaldt og varmt i fargetemperatur.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.