Kategorier

Meny

Konto

Bort med svarte ringer på kjøkkenbenken

Hva gjør du dersom kjøkkenbenken har fått svarte ringer i treverket?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Bort med svarte ringer på kjøkkenbenken

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Alanor

Fuktig hermetikk er kjøkkenbenkens store mareritt. For lar du hermetikkboksene bli stående på en trebenk, kan du være sikker på at den setter spor.

Kjemisk reaksjon

– Det stemmer. En fuktig hermetikkboks på kjøkkenbenken vil utløse en kjemisk reaksjon som gjør at platen blir misfarget. Det vil komme en svart ring på treverket der boksen har stått, sier Audun Klauseie hos Alanor.

Dele på Pinterest Audun Klauseie hos Alanor

PASS PÅ: – Unngå vannsøl, varme kjeler og våt hermetikk på kjøkkenbenken, sier Audun Klauseie hos Alanor. (Foto: Alanor)

Brenner seg fast

Varme kjeler er heller ikke lurt å sette rett på trebenken.

– Treverk tåler ikke høy varme. Varme kjeler må derfor stå på komfyren eller på et kjeleunderlag. Setter du kjeler rett på benken kan det bli brennmerker. Det er bare benkeplater av stein som tåler høy varme, sier Klauseie.

Blekemiddel for treverk

Dersom vi skulle være så uheldige og få flekker eller misfarging på benken, finnes det flere løsninger.
«Liberon Blekemiddel» fra Alanor er et blekemiddel for treverk. Det brukes til å fjerne eller lysne flekker på tre. Siden bruk av vann ikke er nødvendig, unngår man å ødelegge trefibrene. Produktet inneholder oksalsyre og skal brukes sammen med verneutstyr.

Sprayer bort ringen

En annen effektiv løsning er WOCA sin Flekkfjerner. Den er utviklet spesielt for å fjerne flekker fra fett, rødvin, blod, kaffe og te. Har du vært så uheldig og fått merker etter våt metall, kan du prøve «Wocas Flekknøytraliserer». Den fjerner svarte flekker forårsaket av garvesyre og vannreaksjon i treverket. Sprayen kan brukes på ubehandlede, såpebehandlede, oljede eller voksede innendørs treoverflater.

Oljen som smører

– Hvor ofte du må olje benken, avhenger av hvor mye du bruker den, sier Pål Nyhus hos WOCA Norge.
Han mener vi bør dryppe en dråpe vann på kjøkkenbenken. Dersom vanndråpen perler seg, er platen godt nok oljet. Hvis den derimot flyter utover, bør vi påføre et strøk olje.

LES OGSÅ: Ta dråpetesten nå!

Dele på Pinterest Olje benkeplate

SMØRER GODT: En oljet benkeplate sørger for at treverket ikke trekker til seg fukt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Enkel vedlikehold

– Er benken helt ny, kan du pusse litt med en fin kloss. En velbrukt benk krever grovere puss. Slipingen gjøres for å «rufse» opp porene slik at oljen setter seg lettere, forklarer han.

Sett så benken inn med så mye olje du kan. Bruk pensel, svamp eller klut. Vent i 15 minutter. Så tørker du vekk overflødig olje. Gjør det samme en gang til.

Mer informasjon:

Alanor

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]