IFI logo
Se flere bilder
Slik blir kjøkkenbenken klar for et nytt år

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Slik blir kjøkkenbenken klar for et nytt år

Før var benkeplaten tørr og blek. Nå skinner den om kapp med julestjernen. − Treverk trenger pleie, sier olje-ekspert Thomas Thenau.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er få ting i huset som må tåle mer juling enn benkeplaten på kjøkkenet. Når den daglig utsettes for harde slag fra kniver, glass, kjeler og sakser, eller fukt og søl fra matlaging, trengs det muskler. Overflaten i en trebenk må være sterk. Hvis ikke får den flekker eller sprekker opp.

Dråpetesten

I desember er det gjerne ekstra stor aktivitet på kjøkkenet. Derfor blir det viktig å bruke noen minutter på vedlikehold og stell. En god sjekk for å vurdere tilstanden er å dryppe noen dråper vann på benken.

– Hvis vanndråpene flyter ut og trekker inn i treverket, er det på tide med pleie. Perler dråpene seg derimot, er det trygt en stund til, sier Thomas Thenau hos trepleieeksperten Woca.

Se flere bilder
Dråpetesten benkeplate

Foto:

DRÅPETESTEN: En enkel måte å sjekke om benken trenger olje, er å dryppe noen dråper vann. Hvis vannet tekker ned i benken, trenger den olje.

God investering

Erik Haukerød fra Osmo mener jevnlig vedlikehold er viktig av mange grunner.

− Det setter seg bakterier og smuss i benkeplaten. Den vil etter hvert også sprekke opp og bli stygg. Til slutt ender det med at du må slipe ned hele platen og starte på nytt. Det er en god investering å sette av noen timer nå i desember til å gi benken litt pleie, sier han.

Se flere bilder
Kjøkkenbenk

Foto:

TA VARE PÅ VERDIENE: Erik Haukerød fra Osmo mener det er lurt å ta en årlig sjekk av benkeplaten. – Uten vedlikehold vil platen sprekke opp. Jevnlig påføring av olje er en god måte å ta vare på verdiene på, sier han.

Slitt og tørr kjøkkenbenk

Vår kjøkkenbenk i eik ble i sin tid behandlet med et hvitpigmentert produkt. Jobben ble ikke utført ordentlig og benken er ujevnt behandlet. I tillegg er den slitt, tørr og enkelte steder er det antydning til sprekker.

− Denne benken trenger olje, men først må den renses skikkelig, sier Thomas Thenau hos Woca.

Trenger dypere inn

Han forteller at benken kan se ren ut, men bak fasaden skjuler det seg fett, såperester, matrester og annet smuss som må fjernes.

− Det ser du først etter at du har brukt en trerens. Se på kluten, sier han, og peker på en klut som en gang har vært hvit. Nå er den møkkete. – Et rensemiddel sørger også for at porene i treet åpner seg slik at oljen trekker dypere inn, sier han.

Se flere bilder
Trerens på kjøkkenbenk

Foto:

EN GANG HVIT: Kluten viser hvor skitten benken egentlig er. Det ser du først når du har brukt trerens før behandling med olje eller et annet vedlikeholdsprodukt.

Vått er godt

Et rikelig lag med trerens sprayes på benkeplaten. Det skal være vått.

− Bruk en ren klut til å «skrubbe» med. Du vil dra opp smusset og sørge for at benken blir «åpen» og klar for påfylling av olje. Etterpå lar du benken tørke noen timer før videre behandling, forklarer han.

Følger fargen

Syv timer senere finner oljesjefen frem en hvitpigmentert olje. Den skal masseres inn i treplaten.

− Siden benken tidligere er behandlet med et hvitpigmentert produkt, velger vi en hvit olje. Vil du ha ny farge på benken må den slipes ned og nullstilles. Hvis ikke blir ikke resultatet godt nok, sier han.

Se flere bilder
Hvit vedlikeholdsolje kjøkkenbenk

Foto:

DEN HVITE OLJE: Benken er tidligere behandlet med et hvitpigmentert produkt. Derfor velges en hvit olje for vedlikehold. – Vil du ha en ny farge, må benken slipes ned og nullstilles først, sier Thomas Thenau fra Woca.

Må alltid tøkes av

Thenau mener en smart måte å påføre olje er å bruke en lofri klut.

− Det vanlige er å bruke pensel, men jeg synes jeg får oljen bedre inn ved å massere den på med en klut. Dypp kluten i oljen og gni den inn i platen, og la det trekke i cirka ti minutter før du polerer av overskytende. Det viktige i denne prosessen er at du har på nok olje til at treflaten blir mettet og at alt som ikke er trukket inn etter ti minutter tørkes av, sier han.

Se flere bilder
Tørk av olje

Foto:

TØRK AV: Olje som ikke har trukket ned i benken må alltid tørkes av.

Juleklart på kjøkkenet

Etter 10 minutter tar Thenau frem en ny og ren klut og tørker av oljen som ikke har trukket ned i benken. Behandlingen har gitt overflaten en beskyttende overflate som skal stå imot alle mulige kjøkkenaktiviteter.

− Ja, nå kan jul og nyttår bare komme. Kjøkkenbenken er i hvert fall klar, smiler han.

Stort utvalg

I tilegg til Woca finnes det også mange andre produsenter som leverer gode vedlikeholdsprodukter til kjøkkenbenker. Osmo, Herdins/KreftingAlanor, OwatrolIBG og flere malingprodusenter, som BeckersFlüggerTreStjerner og Nordsjö, har alle løsninger innenfor lakk, olje eller hardvoksolje – med eller uten farge. Husk alltid at det er bruksanvisningen på produktet du velger som gjelder.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.