Åtte par hester
Amundsen vil at selskapets logo skal vise egenskapene til produktet. Derfor henter han inspirasjon fra et vitenskapelig eksperiment fra 1700-tallet. Der var det slik at to halvkuler av kobber ble slått sammen for å skape en hul sfære. Luften på innsiden ble deretter pumpet ut. Dette resulterte i at vakuumet ble så sterkt at det tok åtte par hester på hver side for å trekke halvkulene fra hverandre.
Kjent og kjært
Når lim blir slim
Nye fjes for fremtiden
For det er fremtiden det handler om. Derfor har limgiganten på Gjelleråsen i Oslo blant annet rigget seg til med ny direktør fra Sveits, og en rekke nye medarbeidere som skal lose selskapet trygt inn i fremtiden. To av de ferskeste soldatene heter Christina Niemi og Evelyn S. Gustafson. Deres jobb er å få frem budskapet slik at også fremtidige kunder skjønner hva det handler om.
Digitale historier
− Jeg vil gjøre Casco mer synlig på de digitale flatene. Det betyr å gi mer informasjon til brukere på en enklere måte. Det blir flere nyheter, bloggartikler, mer kompetanseheving for selgere og informasjon som er relevant, forteller nyansatt Christina Niemi (33).
Hun er digital markedsfører med bred erfaring fra Norge og utlandet. Hun gleder seg til å gi en digital «boost» til det tradisjonsrike selskapet. Den jobben skal også Evelyn S. Gustafson være med på. Hun er også et nytt fjes i Casco-universet. Hennes oppdrag er blant annet å gi limprodusenten et løft innen visuell kommunikasjon.
− Jeg ønsker å få kompetansen på huset ut til selgere og kunder. Det vi vet skal også de få vite. Det skal blant annet komme til utrykk gjennom smartere kataloger, brosjyrer og markedsmateriell som folk forstår, og som folk kan bruke. Jeg er opptatt av høy nytteverdi og kanskje noe mindre teknisk fagspråk, særlig det som rettes mot selgere og forbrukere, sier hun.
Et tastetrykk unna
De nye kommunikasjonsarbeiderne tror fremtiden handler om å gi umiddelbare svar. Enten til «Fru Hansen» når hun skal fikse noe hjemme, eller til håndverkeren som klør seg i hodet ute på byggeplassen.
− Fordi folk i dag «Googler». De vil vite alt om produktene med en gang. De forventer også at svarene kun ligger ett tastetrykk unna. Gjerne illustrert gjennom smarte videosnutter. Et godt eksempel på et enkelt digitalt hjelpeverktøy er vår «Produktvelger». Den forteller deg kjapt hvilket produkt du trenger til din limejobb. Vårt mål er å gi kundene flere digitale verktøy som forenkler både valget og kunnskap om bruksområder, sier de.
Gjør mindre selv
Markedssjef Arne Johnny Tveraabak tror også god digital kommunikasjon blir helt avgjørende for å beholde sin posisjon i markedet. Samtidig mener han det vil bli et større skille mellom forbrukeren og håndverkeren.
− Fordi folk flest gjør mindre selv. De kjøper tjenester av håndverkeren. Det gjør at vi må sørge for at «proffen» får mer kunnskap og flere produkter som løser behovene. For «Gjør de selv»-markedet handler det om å tilby enklere og mer intuitive produkter som også sier noe om vårt miljøengasjement. Vi ønsker å være i spissen for en bærekraftig produksjon. Spesielt innenfor prosjektmarkedet må alle miljøsertifikater være på plass for i det hele tatt å bli vurdert av en kunde. Vi vil være blant de beste, slik vi har vært de siste 90 årene, sier han.