Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Velg riktig lim på veggen

Velger du riktig lim, går tapetseringen raskt og effektivt. − Det er nesten umulig å gjøre feil, sier lim-ekspert Arne-Johnny Tveraabak.

 • <b>LIM MED KREFTER:</b> − Skal du henge opp et tapet som er tykt og tungt, trenger du et lim med nok styrke. Velg derfor alltid et lim som sikrer nok kraft, sier Arne-Johnny Tveraabak fra limprodusenten Casco.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>PERFEKT RESULTAT:</b> Godt grunnarbeid en forutsetning for vellykket resultat ved tapetsering. Underlaget skal være rent, tørt og ha en jevn overflate.

  Foto: Casco

 • <b>LIMVASK:</b> Når du limer kan det fort bli søl. Lim i skjøter kan enkelt vaskes bort med en fuktig svamp.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>NOK LIM:</b> Normalt forbruk av tapetlim er 1 liter til ca. 3-5 kvadratmeter. – Bruk rulle og legg et jevnt lag med lim, sier Tom Rune Bergestuen hos Borge.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>PENSEL I TAKET:</b> Lim påføres med rulle på veggen. Ved tak- og fotlister og inne i hjørner bør tapetlimet påføres med pensel. – Vær nøye slik at hele overflaten får nok lim, sier Tom Rune Bergestuen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse

Med tapet på veggene blir stemningen lys i høstmørket. Men før du kaster deg over rullene, er det lurt å dvele litt ved limet. For velger du rett lim, vil tapetseringen gå raskt og smertefritt.

LES OGSÅ: Tapet er enklere å sette opp enn du tror

Lim med krutt

Forarbeid før tapetsering

PERFEKT RESULTAT: Godt grunnarbeid en forutsetning for vellykket resultat ved tapetsering. Underlaget skal være rent, tørt og ha en jevn overflate.
(Casco)

− Skal du henge opp et tapet som er tykt og tungt, trenger du et lim med nok styrke. Det kan være et kraftig vinyltapet eller et tapet med fiberbakside, på fagspråk kalt «non-woven». For å montere slikt tapet, tilfører du lim rett på veggen og monterer tapetet. Et lim med nok styrke gjør denne jobben enkel, sier Arne-Johnny Tveraabak fra Casco.

Klister til papir

Vaske bort lim fra tapet

LIMVASK: Når du limer kan det fort bli søl. Lim i skjøter kan enkelt vaskes bort med en fuktig svamp.
(Robert Walmann/ifi.no)

Velger du derimot et sart og tynt papirtapet, bør du ifølge lim-eksperten velge et ferdig blandet klisterlim. Det finnes også pulverlim for bruk til papirtapet, men Tveraabak anbefaler et ferdigblandet produkt.

− Det er fordi det er enklere å bruke. Hvis du påfører dette limet rett på veggen, må du huske at papirtapet må fuktes før det monteres på veggen, sier han.

Enkelt uten mønster

Tveraabaks råd til førstegangstapetserere, er å velge et vinyl- eller fibertapet uten mønster.

− Velger du et tapet uten mønster, er det nesten umulig å gjøre feil. Er du redd for at skjøtene skal komme til syne, kan det også være smart å male veggen med ett strøk i den samme fargen som tapetet, sier han.

Bruk fingeren

Tapetsere i tak og hjørner

PENSEL I TAKET: Lim påføres med rulle på veggen. Ved tak- og fotlister og inne i hjørner bør tapetlimet påføres med pensel. – Vær nøye slik at hele overflaten får nok lim, sier Tom Rune Bergestuen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Akkurat hvor mye tapetlim som skal på veggen kan teknisk fagsjef hos tapetleverandøren Borge svare på.

− For det første må du bruke et godkjent «non-woven»-lim. Og så bruker du en vanlig malerrulle og ruller opp og ned på veggen. I hjørner, ved tak og fotlister bruker du en pensel. Hvis du kan skrive en «S» med fingeren uten at det renner, så er det nok lim på veggen. Gi limet noen minutter luftetid før du monterer tapetet, sier Tom Rune Bergestuen.

Akkurat passe

Det er ikke noe hokus-pokus å tapetsere. Alle kan få det til. Bare pass på at du har riktig mengde lim. Ved å bruke for lite lim på veggen, kan du ifølge Bergestuen risikere at tapetet slipper taket.  

− Legger du derimot på for mye, kan det skje at limet trekker skjøtene på tapetet fra hverandre og gir en glipe. Med et rent, tørt, fast og ikke sugende underlag vil de aller fleste klare å tapetsere. Bruk tid og planlegg jobben godt. Og les produsentens anvising nøye, sier han.

Tapetlim

NOK LIM: Normalt forbruk av tapetlim er 1 liter til ca. 3-5 kvadratmeter. – Bruk rulle og legg et jevnt lag med lim, sier Tom Rune Bergestuen hos Borge.
(Robert Walmann/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]