IFI logo
Se flere bilder
Rask tapetsering med fiberbakside

Foto: Anne Manglerud

Rask tapetsering med fiberbakside

Tapeter med fiberbakside er enkle å sette opp. Hvis du har tapetsert med strie, kjenner du til fremgangsmåten: lim på vegg og tapet på plass. Nå kan både papir-, vinyl- og tekstiltapeter settes opp slik.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalget av tapeter med fiberbakside har blitt mangedoblet. Fordeler er mange med fiber, og den beste er tiden man sparer når man tapetserer. Ønsker man å tapetsere om etter en tid vil heller ikke den jobben være spesielt omfattende. Fiberbaksiden sørger for å gi et godt utgangspunkt for ny tapet også.

Rull lim på veggen. Tapetrullen legges på gulvet og tapetet trekkes rett opp fra rullen og tilpasses direkte på veggen. Alle tapetbanene monteres slik. Tidligere opprigging av tapetseringsbord, oppmåling av lengder, utregning av rapport, kutting og limtrekketid kan gå i glemmeboken. Fiberbaksiden går rett på sak: fra rull til vegg på få minutter!

Både papir-, vinyl- og tekstiltapeter er utstyrt med non-woven backing, samtidig som tapeter med fiber tvers gjennom også kommer med mange nye farger og mønstre. Det finnes også overmalbare tapeter som har denne baksiden, og her kan man fråtse i en mengde med mønstre. Baksiden består av lange cellulosefibre og tekstilfibre, og de sørger for at tapetet holder seg stabilt når først er festet.

En vanlig tapetbredde på 52 cm har vært nok å holde styr på for mindre drevne tapetserere, men med fiberbaksiden blir kvaliteten mye tykkere og robust. Det gjør at tapetets bredde gjerne kan utvides med flere titalls centimeter, uten at en gjør-det-selv'er får problemer med å holde styr på flakene. Flere produsenter har doblet tapetbanens bredde uten å være redd for kaotiske tilstander i de tusen oppussings-hjem.  Ved bredere baner blir det også færre skjøter å forholde seg til. Mindre rengjøring av tytende lim opp fra skjøtene og mindre mønstertilpasning.

Den vanligste tapetbredden er 52 cm. Tapeter med fiberbakside kan øke bredden uten av tapetseringen blir vanskeligere. Kvaliteten er mye tykkere og robust å jobbe med. Noen fibertapeter er 1 meter brede og det er helt greit å jobbe med.  Bredere baner gir færre skjøter å forholde seg til.

Vil man tapetsere på nytt, løsnes tapetet forsiktig øverst mot taket. Dra rett ned  - man må ikke dra mens tapetet holdes langt ut fra veggen. Når forsiden er vekk, sitter fiberbaksiden godt på veggen og er et godt underlag for ny tapet.

  • Fjern dekslene til brytere og stikkontakter.
  • Hvis du skal tapetsere over strukurert glassfiberstrie må overflaten jevnes ut. Bruk gjerne rullesparkel som påføres med malingrulle og jevnes med en bred sparkelspade. Veggen slipes til slutt.
  • Det er lurt å grunne veggen før tapetsering med maling eller uttynnet lim, spesielt hvis veggen er ny og sugende, som betong og mur. Da får man et ensartet underlag som ikke gir skjolder, som suger jevnt og gir godt feste for lim.
  • Bruk gjerne samme farge på grunningen som tapetet har. Da blir tapetskjøtene bedre kamuflert.  
  • Luftbobler kommer og går. De kan forsvinne etter et par dager. Blir ikke boblene borte, må du stikke hull eller skjære et korssnitt før du sprøyter lim inn via en engangssprøyte. Press ut lufta og fordel limet lett med fingertuppen.
  • Hele eller deler av tapetseringen kan overlates til en fagmann. Ta kontakt med en autorisert maler- og tapetsermester i ditt nærmiljø.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.