Også peisen trenger jevnlig vedlikehold. Det sikrer en hyggeligere og tryggere fyring. Hvert år bør du derfor ta en liten tilstandssjekk og se hva du bør gjøre før du legger inn de første vedkubbene.
Dele på Pinterest
SE FLAMMER: La roen senke seg, og nyt synet av flammene gjennom glasset i peisinnsatsen.
Asken kommer til nytte
Først og fremst gjelder det å holde peisen ren – både inni og utenpå. Det er ikke verre enn å fjerne gammel aske, og å feie godt. Aske leveres med restavfallet eller legges på plenen. Ren aske er nemlig rik på kalk og kalium.
Dele på Pinterest
VINDUSVASK: Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren.
Ren pipe og glass
Rens så glasset på peisen for fastbrent aske og sot. Her finnes det flere spesialmidler som funker effektivt. Det er ikke bare selve ildstedet som trenger litt tilsyn. En ren pipe er nemlig alfa og omega for å redusere risikoen for pipebrann. I påvente av at kommunens feiere skal rengjøre pipen skikkelig, kan du forebygge oppbygging av belegg i pipe og røykrør. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser.
Sjekk også at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved røykrøret.
Dele på Pinterest
TØRR VED: Forebygg sot og bekdannelse i pipen ved å kun fyre med tørr ved.
Tips!
Bruk tørr ved. Fuktig ved gir mer sot og tjærebelegg i ildsted og pipe som kan føre til større fare for pipebrann.