Kategorier

Meny

Konto

Stell pent med peisen

På hytta gis det mange anledninger til å dra fram godstolen og sette seg godt til rette foran peisen med en god bok. Men før fyringen settes i gang for fullt, er det noen ting du bør gjøre.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Stell pent med peisen

Foto: Krefting

Også peisen trenger jevnlig vedlikehold. Det sikrer en hyggeligere og tryggere fyring. Hvert år bør du derfor ta en liten tilstandssjekk og se hva du bør gjøre før du legger inn de første vedkubbene.

Dele på Pinterest Se flammer

Foto: Krefting

SE FLAMMER: La roen senke seg, og nyt synet av flammene gjennom glasset i peisinnsatsen.

Asken kommer til nytte

Først og fremst gjelder det å holde peisen ren – både inni og utenpå. Det er ikke verre enn å fjerne gammel aske, og å feie godt. Aske leveres med restavfallet eller legges på plenen. Ren aske er nemlig rik på kalk og kalium.

Dele på Pinterest Vindusvask

Foto: Krefting

VINDUSVASK:Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren.

Ren pipe og glass

Rens så glasset på peisen for fastbrent aske og sot. Her finnes det flere spesialmidler som funker effektivt. Det er ikke bare selve ildstedet som trenger litt tilsyn. En ren pipe er nemlig alfa og omega for å redusere risikoen for pipebrann. I påvente av at kommunens feiere skal rengjøre pipen skikkelig, kan du forebygge oppbygging av belegg i pipe og røykrør. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser.

Sjekk også at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved røykrøret.

Dele på Pinterest Tørr ved

Foto: Krefting

TØRR VED: Forebygg sot og bekdannelse i pipen ved å kun fyre med tørr ved.

Tips!

Bruk tørr ved. Fuktig ved gir mer sot og tjærebelegg i ildsted og pipe som kan føre til større fare for pipebrann.

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]