Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Stell pent med peisen

  •  
  •   Publisert:
x-default   Krefting
På hytta gis det mange anledninger til å dra fram godstolen og sette seg godt til rette foran peisen med en god bok. Men før fyringen settes i gang for fullt, er det noen ting du bør gjøre.

Mer informasjon

Også peisen trenger jevnlig vedlikehold. Det sikrer en hyggeligere og tryggere fyring. Hvert år bør du derfor ta en liten tilstandssjekk og se hva du bør gjøre før du legger inn de første vedkubbene.

Se flammer
SE FLAMMER: La roen senke seg, og nyt synet av flammene gjennom glasset i peisinnsatsen. Krefting

Asken kommer til nytte

Vindusvask
VINDUSVASK:Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren. Krefting

Først og fremst gjelder det å holde peisen ren – både inni og utenpå. Det er ikke verre enn å fjerne gammel aske, og å feie godt. Aske leveres med restavfallet eller legges på plenen. Ren aske er nemlig rik på kalk og kalium.

Ren pipe og glass

Tørr ved
TØRR VED: Forebygg sot og bekdannelse i pipen ved å kun fyre med tørr ved. Krefting

Rens så glasset på peisen for fastbrent aske og sot. Her finnes det flere spesialmidler som funker effektivt. Det er ikke bare selve ildstedet som trenger litt tilsyn. En ren pipe er nemlig alfa og omega for å redusere risikoen for pipebrann. I påvente av at kommunens feiere skal rengjøre pipen skikkelig, kan du forebygge oppbygging av belegg i pipe og røykrør. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser.

Sjekk også at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved røykrøret.

Tips!

Bruk tørr ved. Fuktig ved gir mer sot og tjærebelegg i ildsted og pipe som kan føre til større fare for pipebrann.

Les også Slik holder du sommerens plager unna

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: