Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Sparkle tak – andre og tredje gang

Male innendørs
Sparkle tak – andre og tredje gang
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Når det kommer til å gi taket ditt den perfekte finishen, er andre og tredjedags sparkling avgjørende. Usikker på hvordan du går frem? Da bør du følge med her. I denne filmen viser vi deg hvordan du skjøtsparkler andre og tredje gang, før du sliper og maler.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

For et godt resultat når du sparkler taket kreves det nøyaktighet og grundighet. Etter første gang med egnet sparkel og papirstrimmel, følger dag to og tre for en jevn og feilfri overflate. Dag to innebærer påføring av det andre laget med sparkelmasse, og utjevning av ujevnheter. Dette legger grunnlaget for den siste finpussen på dag tre. I denne videoen viser Malermester Åsa Schaanning hos Jorda hvordan det gjøres.

Tidligere har vi vist hvordan du starter, og fester papirstrimmel.

Dag to

På dag to skal du påføre det andre laget med sparkel. Før du begynner må du sørge for at det første laget med sparkel fra dag én er helt tørt og uten store ujevnheter, bobler i papirstrimmel, eller kantslipp.

– Det første vi gjør er å ta bort noen av gårsdagens feil som er veldig enkle å få. Noe som er vanlig er at strimmelen slipper litt på yttersiden, og det er relativt enkelt å rette opp, men du må rette det opp før du sparkler videre, sier Åsa Schaanning.

Om du ikke retter opp småfeil med en gang, vil de følge deg igjennom hele prosessen.

 

– Et lite triks er å bruke sparkelspaden, da slipper du å finne frem slipepapir, men bruk det du foretrekker og er komfortabel med. Legg sparkelspaden rett langs taket, og skrap av kanten. Har strimmelen løsnet i kanten, bruker du en kniv og skjærer bort papiret som er løst. Ikke skjær bort mer enn nødvendig. Til slutt drar du over med sparkelspaden for å sjekke at alt sitter bra, sier Schaanning.

papirstrimmel sår

SÅR: Er det større sår etter du har skjært bort løs papirstrimmel, kan det være anbefalt å flekksparkle rundt kanten før du går videre.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Start i et hjørne

Når du skal begynne å sparkle, så er det lurt å starte i et hjørne, og tenke systematisk for jobben videre. Hvilket hjørne du velger å starte med er ikke så farlig, det viktigste er at når du sparkler, så sparkler du vått i vått.

– Hvis du får litt tørr sparkel, så er det fort gjort at sparkelen smuldrer seg litt, og resultatet blir dårligere. Så velg et hjørne som du starter deg ut ifra først, sier Åsa Schaanning.

– Når vi sparkler et hjørne er det lurt å sparkle den ene siden først, og den andre siden dagen etter når sparkelen har tørket - dette gjelder også på vegger, sier hun.

Når du sparkler tak, er det fint å ha sparkelmassen lett tilgjengelig. Bruk to sparkelspader, en til å påføre sparkelen, og bruk en som et depot der du henter mer sparkelmasse.

 

– Prøv og hold den sparkelspaden du oppbevarer sparkelmassen på så vannrett som mulig slik sparkelen ikke detter av, sier Schaanning.

sparkle tak, hjørne

HJØRNE: For å jobbe mest mulig systematisk bør du starte i et hjørne, hvilket hjørne du starter med har ikke så mye å si. Det viktigste er at når du sparkler, s&arin...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Påføring

Når du skal legge på sparkel så legger du på tvers først. Prøv å hold den sparkelspaden som du påfører med så ren som mulig slik du får skarpe kanter langs taket.

Legg på sparkel på tvers og fyll langkanten med sparkel. Når du drar over, legger du trykk på utsiden slik du har mest mulig sparkel igjen inn mot midten.

 

– Det er viktig å ikke holde sparkelspaden helt rett når du drar av, det vil si at sparkelspaden har en 90 graders vinkel mot taket. Da kan du ende opp med å dra av for mye av sparkelen, så prøv å hold en vinkel som både legger igjen, og samtidig ikke drar av for mye sparkelmasse, sier Åsa Schaanning.

sparkelmasse

PÅ TVERS: Legg på sparkelmassen på tvers. Det er viktig å ikke holde sparkelspaden helt rett når du drar av. Da kan du ende opp med å dra av for mye av sparkelen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Dag tre

På dag tre skal du utføre den siste finpussen og sørge for at taket er klart for eventuell maling eller annen etterbehandling.

– På dag tre skal du i utgangspunktet gjøre nesten det samme som du gjorde på dag to. Jeg velger å legge litt bredere slik det er enklere å få bort ujevnheter og lignende, sier Åsa Schaanning.

Samme her, begynn i et hjørne og tenk systematisk når du jobber.

 

– Som jeg nevnte tidligere, så velger jeg å legge på litt bredere på dag tre enn dag to. Hvis du får små kanter langs hjørnet av veggen, så er det for lite sparkel. Da tar du bare på litt mer i hjørnene. Når du drar over legger du press på innsiden av sparkelspaden, da får du en fin og rett kant, avslutter Schaanning.

Om du det blir liggende litt sparkel langs veggen så gjør det ingenting, det bare fjerner du når det har tørket.

sparkle tak og hjørne

BREDT: På dag tre så anbefaler Åsa Schaanning at du legger på litt bredere enn under dag to. Da er det enklere å få bort ujevnheter eller lignende.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Veien videre

  • Bruk et finkornet slipepapir til å forsiktig slipe over overflaten av det sparklede taket. Dette vil bidra til å fjerne små nupper, og gjøre overflaten jevnere.
  • Etter sliping, bruker du en myk børste eller en ren klut for å fjerne støv og smuss fra taket. Dette er viktig for å sikre god vedheft hvis du planlegger å male eller påføre annen etterbehandling.

 

 

Med disse trinnene på dag to og dag tre, vil du være på rett vei til å oppnå et jevnt og fint utseende på det sparklede taket ditt. Husk at å jobbe grundig og systematisk er nøkkelen til suksess.

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.