Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Slette vegger på badet

Bad og toalett
Slette vegger på badet
Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Oppussing av badet kan være en forvirrende affære, med våtromsnormen og våte og tørre soner. Gulv er som regel ikke så vanskelig å finne, men vegger kan være litt verre. Fliser er jo et sikkert valg, men hva om man ønsker helt slette vegger?

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

I våtrom skilles det mellom tørre og våte soner. Mange tenker at det kun er området bak dusjen som er våt, men det er faktisk mye mer av rommet som skal defineres som våtsone. Alle områder som blir utsatt for vannsprut faller innunder definisjonen. I praksis betyr dette grenser på 1m fra dusjen, 50cm fra toalett, vask og badekar, og 10cm opp fra gulvet.

I de våte sonene må rommet behandles etter våtromsnormen og med produkter som er spesielt godkjent for bruk i våtrom. I de tørre sonene, som ikke utsettes for direkte vannsprut, står man derimot friere i valg av produkter. Her kan man i prinsippet velge produkter som til vanlige, tørre rom. En viss størrelse på badet og god utlufting er imidlertid en viktig forutsetning for at dette lar seg gjøre.

Våtromssystem

Malingsprodusentene har systemer som er godkjent for våtrom. Dette er produkter som er godkjent for bruk også i de våte sonene - forutsatt at produsentens bruksanvisninger følges til punkt og prikke. Disse malingene skal males på en duk eller strie som påføres veggen. Dessverre har ingen av disse systemene en helt slett duk eller strie, alle produktene er vevde og har dermed struktur. Grad av struktur varierer noe, fra helt fin til en litt mer grovmønstret. Den fineste er nesten som et tynt gassbind, men den vil allikevel få en svak struktur når den er ferdig malt. For å få slik strie fullstendig glatt, blir man nødt til å helsparkle strien etter at den er satt opp.

Armeringsduk

I de våte sonene må man ha fliser, våtromssystem eller andre produkter beregnet for dette. Men om man ønsker slette vegger i rommets tørre soner, er en slett armeringsduk et godt alternativ. Det man da gjør er å erstatte våtromsstrien med en vanlig, slett armeringsduk, og ellers følge oppskriften som våtromssystemet beskriver. Foruten strie, består det av sparkel, grunning og maling. Grunningen fungerer både som smøremembran og lim.

Slik gjør du:

Først påføres et strøk våtromsgrunning. Når denne er tørr, settes strien/armeringsduken opp. Som lim brukes grunningen, denne gang tynnet med vann i forholdet 2:1. Limet rulles på veggen og strien settes opp. Mens limet fortsatt er fuktig, påføres strien nok et strøk med grunning. Det er viktig at det gjøres før limet under strien tørker (vått-i-vått). Når grunningen er tørr, males veggen med to strøk våtromsmaling. Vær nøye med å lese anvisningen på produktene, og la de få den anviste tiden til å tørke og herde.

Våtromsmalingen har en halvblank glans, men dersom dere ønsker en mattere overflate, kan det også brukes vanlig interiørmaling med glansgrad 10. Fordelen med våtromsmalingen er at den er tilsatt mugghindrende midler, og gir en flate med meget god vaskbarhet.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Bad og toalett
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.