IFI logo
Se flere bilder
Råte i Vestlandspanel

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Råte i Vestlandspanel

- Når en opplever råte i Vestlandspanel ligger problemet ofte i utluftingen, forteller bygg- og tømmermester Bjarne Frosterud.

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestlandspanel er en teknikk hvor panelbordene festes horisontalt på vertikale lekter. I det fuktige kystklima på Vestlandet hadde denne typen panel en klar fordel ved at en enkelt kunne skifte ut de nederste plankene, som naturligvis var mer utsatt for råte. Dessuten vil det drive mindre vann inn bak denne paneltypen enn ved en stående panel.

Viktig lufting

Når panelet legges på denne måten blir luftingen bak meget viktig. Denne luftingen må skje nedenifra, slik at luften kommer inn her, går bak hele panelet, og ut på toppen. Stoppes luftingen eller det er for trangt for at det fungerer tilstrekkelig, vil en raskt oppleve å få råteproblemer, ettersom fuktighet vil samles bak panelet.

Bruk riktige lekter

For at denne utluftingen skal skje optimalt må lektene være store nok. Benyttes for små lekter, eller ingen lekter i det hele tatt, blir det for lite lufting - og du vil, som nevnt, raskt få råte. Lektene bør være på om lag 36mm, slik at en får rundt 200cm2 lufting.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.