Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Nytt liv til hytta

  Per Erik Jæger/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tre år med iherdig egeninnsats har gjort den gamle hytta nesten ugjenkjennelig, i all sin nyoppussede prakt.
En hyggelig velkomst
LYST OG VARMT Det opprinnelige kjøkkenet ble til en lys og trivelig entré, med god plass til klær og skotøy. Panelet på veggene er behandlet med panellakk, så tegningene skinner igjennom.

Mange av oss har gamle hytter som begynner å få noen år på baken familiehytter som har gått i arv gjennom flere slektsledd. Hytta forbindes gjerne med tradisjon, et sted vi søker til for å kose oss og lade batteriene på samme vis som tidligere generasjoner. Dagens krav til interiørløsninger og bekvemmeligheter resulterer imidlertid i at hytter nå pusses opp og bygges om over hele landet.

Det startet med nødvendige tiltak

Tre år med iherdig egeninnsats, og litt bistand fra fagfolk, har gjort den gamle hytta nesten ugjenkjennelig. Men, det hele startet med helt nødvendige tiltak. 

– Utgangspunktet var at gulvet i stua begynte å sige, forteller Jan Olav Schei. Vi så fort at noe av bjelkelaget hadde begynt å råtne, og tenkte at det holdt å bytte ut deler av gulvet, men fagfolk rådet oss til å gå grundigere til verks. Så ballet det bare på seg; vi la inn ny isolasjon, erstattet det råtne treverket med betong og la nytt gulv oppå. Når vi først var så godt i gang, bestemte vi oss for å ta resten av hytta i samme slengen. Det var mangt å ta tak i, blant annet ønsket vi å gjøre endringer på romløsningen og samtidig foreta en grundig teknisk oppgradering. Hytta var uten strøm og innlagt vann. For å få opp standarden til dagens krav hadde vi god hjelp av fagfolk som kunne bidra med både innredningstips og smarte tekniske løsninger.

Jan Olav og kona Herdis innrømmer gjerne at de ikke er interiørspesialister, men de har innsett at forhold som lys, farger og ulike detaljer, har stor betydning for at rommet skal oppfattes som behagelig og koselig. 

PERSONLIG Hytta er stedet for å blande gammelt og nytt. Den gamle gyngestolen fikk nytt liv med grå maling, den samme som bordets understell. Gulvet har ny, hvitpigmentert furuplank.

Egeninnsats og gode rådgivere

Koselige omgivelser
EN HYGGELIG KROK «Nye» vegger med gråpigmentert panellakk gir en fin bakgrunn for gamle, ærverdige møbler.

Paret hadde mange ideer til ny planløsning, men var usikre på hva som ville bli best.

– Arkitekten foreslo at vi skulle gjøre en rekke større endringer, blant annet å flytte kjøkkenet til et av soverommene. På den måten fikk vi plass til et inngangsparti og en entré der hvor kjøkkenet lå. Opprinnelig gikk inngangsdøren rett inn i stuen, noe som gjorde det vanskelig å holde det varmt på kalde vinterdager. Vi har hatt fagfolk til å utføre snekkerarbeidet, men alt av riving, maling, sliping og beising har vi gjort selv, sier Jan Olav.

Oppussingen ble vesentlig dyrere og mer omfattende enn tenkt i utgangspunktet, men hyttefolket har ikke angret et sekund.

– Da vi først var kommet godt i gang, fikk vi all den inspirasjonen og arbeidslysten vi trengte. Her er det blitt riktig bekvemt, smiler Jan Olav, som nå har fått en ny hverdag på hytta; med bad, dusj, eget tørkerom og entré.  

Lyst og trivelig
LYSNEDE VEGGER Hyttas tømmervegger var mørknet betraktelig etter mange årtier uten beskyttelse mot UV-stråler. For å få tilbake tømmerets opprinnelige utseende, ble det her brukt panellakk for å få det lysere.

Skreddersydd

Sjarmerende på kjøkkenet
HELHET Brannmuren fikk være umalt, for fargen passet så godt til innredning, vegger og gardiner. Her er gammelt og nytt blandet, med suksess.

I forbindelse med ombyggingen fikk hytta nytt kjøkken i et av de tidligere soverommene. I eldre hytter kan takhøyden ofte være et hinder for å benytte standard kjøkkeninnredninger – i dette tilfellet har en lokal snekker skreddersydd skuffer og skap. Liftgardinen som går i brunt og grått passer godt til fargetonen vi finner i benkeplaten, hyller og skapfronter.

Skreddersydd løsning
TILPASSET Kjøkkeninnredningen er laget etter mål, og malt i farge S 4500-N.

Nytt soverom med maling

Soveromspanelet var skikkelig gulnet gjennom hyttas mer enn førtiårige liv, og for å få tilbake lyse og trivelige vegger var maling den beste løsningen. Her ble det brukt farge S 3010-B90G til veggene og 0502-Y i taket. Sengen og hyllen er malt i S 5010-B90G. Det er viktig at malearbeidet blir utført korrekt for å få et godt og varig resultat. Veggene ble først grundig vasket og deretter behandlet med to strøk kvistlakk før grunning og maling ble påført.

Delikate farger
SMAKFULLT Blågrønne farger ble løsningen, og her soves det godt! Veggene i S 3010-B90G og seng og hylle i S 5010-B90G.
Les også Fargene forvandlet hytta

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons