Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Fargene forvandlet hytta

 •  
 •  
Hytte Marker innlandshytte ved sjø, IFI oppusingssak lyst interiør fine uteplasser   Bilder av: Per Erik Jæger/ifi.no
Årene hadde satt sitt preg på det ubehandlete treverket, og de trehvite overflatene som var blitt mørkegule fikk rett og slett reisepass!

Hytta i Marker i Østfold sto, ved uvurderlig hjelp av familie og venner, ferdig i 1998, og hadde gjennom årene fått et gulnet, mørkt preg – både ute og inne. Dette ønsket eierne Gerd og Jan Gunnar Berger å gjøre noe med, og i godt samarbeid med fagfolk, blant annet hva fargevalg angikk, var forandringsprosessen et faktum. I dag fremstår hytta i ny og forynget drakt.

Beholdt mye

Hytteeierne var i godt selskap da de fikk erfare at nytt, ubehandlet treverk ikke beholder den lyse fargen over tid. Derfor bestemte de seg for å gi hytta et løft og et lettere, lysere uttrykk enn det tunge preget de opplevde at den etter hvert hadde fått. 

Romløsning og møblering var de veldig fornøyd med, så de fikk bestå. Høyt verdsatte møbler og innredninger er beholdt, og er tydelige bevis for at det overhodet ikke er nødvendig at noe skiftes ut for å skape forandring. Gerd og Jan Gunnar innså raskt at de ville trenge bistand til valg av farger.

Med god veiledning fra interiørdesigner Tove Seberg besto etter hvert planen i å fargesette hytta innendørs i lyse farger, mens noen av innredningene, senger og andre møbler skulle males i mørkere gråfarger.

 

Hva farger kan gjøre

Samtlige tak- og veggflater i hytta var ubehandlet og har nå fått full ansiktsløftning ved hjelp av maling og beis. Treverket har fullstendig skiftet karakter, med beis som slipper igjennom tegningene i treet eller dekkende maling som skjuler kvister og skjolder. Det er benyttet få farger – både på overflatebehandlinger og tekstiler – som til gjengjeld er brukt gjennomgående i hytta.

Fargene binder rommene sammen, og kan brukes fritt om hverandre uten at de skaper uro og forstyrrer helheten, noe bildene illustrerer.

Rolige farger

Hytta ligger en smule tilbaketrukket fra sjøen, og de særdeles lite prangende fargene glir fint inn i terrenget.

Terrassen er vendt mot vannet og er et yndet samlingssted for familien. De rolige fargene på kledning (Edelgrå) og vinduer (S 5502-Y), som for øvrig passer utmerket til natursteinen, skaper en fin ramme rundt uteplassen.

Veggene i gangen er holdt i samme farge som resten av hytta (Wet Sand 3), og med direkte adkomst til terrassen får man følelsen av å være ute allerede før man har tatt steget ut.

 

Hvorfor vente?

Utendørs er panelet beiset i en lys gråfarge, mens staffasjen er malt i en mørkere grå – begge bidrar sterkt til helhetsinntrykket av hytta og kommuniserer godt med fargene innendørs. Så fornøyd med resultatet er de, at til tross for at oppgraderingen av hytta har vært preget av en stor porsjon egeninnsats og selvdisiplin, lurer det tilfredse paret på hvorfor de ikke har gjort dette før…

 

Beliggenhet og farger

Fasaden ble behandlet med en transparent beis i fargen Edelgrå. Staffasjen er malt med S 5502-Y.
Fasaden ble behandlet med en transparent beis i fargen Edelgrå. Staffasjen er malt med S 5502-Y.

Ved utendørs fargesettinger det viktig å ta hensyn til bygningens omgivelser. Hytta i Østfold ligger både i skogen og ved vannet, og kledningen hadde en lys, guloransje farge, noe som gjorde at hytta stakk seg veldig ut fra fargene omkring. Nå er det harmoni som råder, med en transparent beis i fargen Edelgrå og en rolig gråfarge – S 5502-Y – malt på staffasjen.

Vinduer og dører på flere kanter gir mye lys til rommet, godt hjulpet av de solgule gardinene.
Vinduer og dører på flere kanter gir mye lys til rommet, godt hjulpet av de solgule gardinene.

Med vinduer og dører på flere kanter er det duket for mye lys ved spiseplassen. Solgule gardiner tilfører rommet et varmt, friskt element. Takene i hytta har fått hvitpigmentert beis og veggene halvmatt maling i gråfargen S 1502-Y50R. Gulvene er som før og skaper et gyllent motstykke til de lyse flatene. Møblene er forvandlet fra trehvite til sofistikert grå med maling i fargen S 5502-Y, og nytt setetrekk har de også fått.

Lett og lyst

Vanger, stolpe og rekkverk i trappen er malt i fargen Wet Sand 3/ 1502-Y50R. Gyngestolen er malt med Wet Sand 3/ 1502-Y50R.
Vanger, stolpe og rekkverk i trappen er malt i fargen Wet Sand 3/ 1502-Y50R. Gyngestolen er malt med Wet Sand 3/ 1502-Y50R.

Tak, vegg, trapp, gulv og gyngestol var gulnet, med store kvister, og ”grodde”nærmest sammen. Nå er hele inntrykket roet ned, og vegg, trapp og stol har fått samme farge – S 1502-Y50R. Dog er gyngestolen malt halvblank, mens vegg og trapp er halvmatte. Legg merke til at gulvlistene har samme farge som veggen, noe som skaper helhet og trekker veggen helt ned til gulvet.

Gammelt og nytt

Panelet innvendig er malt i fargen S 1502-Y50R.
Panelet innvendig er malt i fargen S 1502-Y50R.

Hytteeierne nyter en velfortjent pause i sin nye, lysestue, hvor en gammel kiste har funnet seg vel til rette. Puter og pledd er holdt i gul- og gråtoner som går igjen i hytta. Det er riktignok kun små innslag av gult, slik at gråtonene får spille hovedrollen. Alderstegne messingbesla gtrives i selskap med den nymalte kjøkkenbenken, hvis farge vi finner igjen på soverommet og eventyrsengen, som har skiftet ham ved hjelp av fargene S 1502-Y50R (lys) og S 5502-Y (mørk). Tekstiler som i stuen.

Dette ble brukt:

FASADE
 • Kledning: 95 Aqua, farge Edelgrå - FLÜGGER
 • Vindskier, vindu og dør: 98 Aqua, farge S 5502-Y - FLÜGGER
 • Møbler og annet løsøre: PRIVAT
SPISEPLASS
 • Tak og taklister: Natural Wood Panelhvit matt- FLÜGGER
 • Vegger og gulvlister: Interior High Finish 20, halvmatt, farge Wet Sand 3/1502-Y50R - FLÜGGER
 • Vinduer og dørkarmer: Interior High Finish 50, halvblank, farge hvit - FLÜGGER
 • Stoler, benk og understell på bord: Interior High Finish 50, halvblank, farge S 5502-Y - FLÜGGER
 • Gardiner: GREEN APPLE
 • Møbler og annet løsøre: PRIVAT
TRAPP
 • Tak og taklister: Natural Wood Panelhvit matt - FLÜGGER
 • Vegger, dørkarm og gulvlister: Interior High Finish 20, halvmatt, farge Wet Sand 3/
 • Vanger, stolpe og rekkverk: Interior High Finish 20, halvmatt, farge Wet Sand 3/
 • Gyngestol: Interior High Finish 50, halvblank, farge Wet Sand 3/ 1502-Y50R - FLÜGGER
 • Fillerye, stolpute og annet løsøre: PRIVAT
KJØKKEN
 • Tak og taklister: Natural Wood Panelhvit matt - FLÜGGER
 • Vindu: Interior High Finish 50, halvblank, farge hvit - FLÜGGER
 • Vegger og gulvlister: Interior High Finish 20, halvmatt, farge Wet Sand 3/1502-Y50R - FLÜGGER
 • Overskap: Interior High Finish 50, halvblank, farge Wet Sand 3/1502-Y50R - FLÜGGER
 • Underskap: Interior High Finish 50, halvblank, farge S 5502-Y - FLÜGGER
 • Møbler og annet løsøre: PRIVAT
STUE
 • Tak og taklister: Natural Wood Panelhvit matt - FLÜGGER
 • Vegger og gulvlister: Interior High Finish 20, halvmatt, farge Wet Sand 3/1502-Y50R - FLÜGGER
 • Puter og pledd: GREEN APPLE
SOVEROM
 • Eventyrseng: Interior High Finish 50, halvblank, farge Wet Sand 3/1502-Y50R (lys) og Interior High Finish 50, halvblank, farge S 5502-Y (mørk) - FLÜGGER
 • Dekor på eventyrseng: Utført for hånd

Mer informasjon

www.flugger.no

www.greenapple.no

www.hytteliv.no

Les også Kosen er tilbake

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Innendørs

Beckers annons

Nyeste artikler