IFI logo
Se flere bilder
Vedlikehold av gammel tømmerhytte

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Vedlikehold av gammel tømmerhytte

Jeg har kjøpt en tømmerhytte fra 1947. Jeg vet ikke når den sist ble malt, men det ser ut til å være en god stund siden. På solsiden er mesteparten av malingen slitt ned til en matt overflate, mens på skyggefulle sider er malingen relativt intakt, men har fått en del blærer. Hytta ser med andre ord temmelig sliten ut, og jeg har lyst til å male/beise den på nytt. Hva slags behandling bør jeg bruke?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden malingen har begynt å blære, er det med stor sannsynlighet påført linolje på et tidligere tidspunkt.

- Når en vegg har blitt behandlet med linolje, vil den før eller siden begynne å blære seg, forteller Stig Jahnsen ved teknisk service i Flügger.

Dette er det dessverre lite å gjøre med, siden linoljen da allerede ligger i treverket. Det finnes firmaer som kan klare total avrensning av linolje i underlaget ved å sprøyte på kjemikalier, men det er en rimelig omfattende jobb på en hytte, samtidig som det ikke finnes noen garanti for at alt forsvinner.

- Normalt sett er rådet å bytte kledning dersom man er plaget med linoljeblærer, men siden det er snakk om en tømmerhytte blir jo dette verre. Da ville jeg heller ha skrapt bort blærene etter hvert som de dukker opp, sier Jahnsen.

Rengjør først

Men før du gjør noe som helst, bør hytta rengjøres grundig. Bruk et grovrengjøringsmiddel som er egnet for denne type jobb.

Pass også på å fjerne all maling som er løs på veggen, slik at den blir klar for nye strøk maling.

Skrap bort blærene

Skrap deretter bort blærene. I kantene kan det lønne seg å gå over med litt sandpapir, slik at det ikke blir et tydelig skille mellom der det er maling og der malingen er fjernet.

Så må det flekkgrunnes der man har skrapt.

Maling

Når blæringen er tatt hånd om er tiden inne for å male hele resten av hytta.

- Det spiller ikke så stor rolle hva slags maling du bruker. En vanlig oljemaling vil fungere helt fint, forteller Trond Riise hos Nordsjö.

Du vil høyst sannsynlig oppleve at blærene kommer tilbake, men det er dessverre sånt man må regne med når veggene har blitt behandlet med linolje.

For mer informasjon:

www.flugger.no

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.