IFI logo
Se flere bilder
Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

Foto: Chera Westman/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Inger Marie Grini/ODF, Mathias Nero/Stockholm Design Fair, Flügger

Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

Monokrom betyr ikke at rommet er «ensfarget» hvitt, beige eller grått. Hvilken som helst farge på fargesirkelen kan brukes. Nå ser vi ofte interiør basert på blå, røde og grønne monokrome paletter.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En farge med variasjoner

Ton-i-ton er et annet begrep på samme fargesettingsmetode. «Samme farge» betyr ikke at alt er likt, men at fargene som er brukt i rommet stammer fra samme farge på fargesirkelen. Denne fargen brukes i mange forskjellige nyanser.

Se flere bilder
Monokrom fargesetting på ODF

Foto: Inger Marie Grini/ODF

TENDENSER: I tendensutstillingen på Oslo Design Fair i januar der tidens trender ble tolket, var fargesettingen monokrom. Stuen var i frodige rødnyanser med en herlig miks av former og materialer. Stylister: Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg.

Dette er en enkel oppskrift, der det er lett å lykkes. Én farge kan høres lite ut, men det er et stort register med nyanser å spille på spille på, fra de helt lyse, nesten hvitaktige nyansene, til de mørke, nesten sorte.

Du kan også variere i kulørstyrke fra lyse, lette pasteller til de mest kulørsterke «knallfargene». Mellom disse ytterpunktene ligger det utallige mellomnyanser.

LES OGSÅ: Fargevarsel for 2018: Det blir et fargerikt år

Se flere bilder
Monokrom fargesetting, Stockholm Design Fair

Foto: Mathias Nero/Stockholm Design Fair

STRAMT: Monokrom fargesetting i rødt var også tema på Skandinavias store interiørmesse i Stockholm i fjor. Med enklere former, hardere overflater og større kontrast mellom nyanser blir stilen og atmosfæren strammere enn eksempelet over.

Skap stemning

Det er atmosfæren du ønsker som avgjør hvilke nyanser du bør velge. Mest liv og variasjon blir det med store kontraster og mange nyanser.

Ønsker du en lys og lett atmosfære bruker du flest lyse nyanser. For å få mer variasjon kan du sette til noen detaljer i mørkere nyanser.

Mengden av hver nyanse påvirker også helheten.

Se flere bilder
Monokrom fargesetting gulv

Foto: Mathias Nero/Stockholm Design Fair

GULV: Opplevelsen av helhet blir større når også gulvet er en del av den monokrome paletten. Her er det teppegulv fra Tarkett.

Se flere bilder
Monokromt gulv

Foto: Inger Marie Grini/ODF

GULV: I den lune stuen på ODF var det brukt rød linoleum fra Tarkett på gulvet, en fin kontrast til de myke og matte materialene som ellers preget miljøet. Styling: Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg.

Materialet påvirker fargen

Et annet forhold som virker inn på hvordan vi opplever fargen er materialets tekstur. Fargen oppleves sterkere på et hardt og slett materiale enn på et mykt og taktilt.

Se flere bilder
Lys monokrom fargesetting

Foto: Flügger

LYST OG LETT: Med lette, friske nyanser og lette, taktile og myke tekstiler blir atmosfæren lett og lys. Veggene er malt med fargen «Ballet shoes» fra Flüggers Interiørvifte.

Form og linjer

Linjer og form er også med å påvirke helhetsinntrykket. Med rette vinkler, og stramme former får rommet et mer formelt og behersket uttrykk enn med mer organiske former og volum.

Se flere bilder
Friskt og kontrastfylt interiør

Foto: Flügger

KONTRASTER: Uttrykket blir friskere og får mer fart med stor kontrast mellom lyse, mørke og fargesterke nyanser. Litt hvitt gjør helheten renere og klarere. Fargen er fra Flügger.

Se flere bilder
Maling monokrome farger

Foto: Flügger

MALING: Det er ro og lite som «roter til» når alle flater er malt og kontrasten i tekstur og fargenyanser er liten. Vegger og stoler malt i farger fra Flügger.

Se flere bilder
Grønt i ulike nyanser

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

GRØNT: I dette badet er grønt kombinert i mange ulike nyanser og forskjellige materialer. I bakgrunnen skimtes en blå stue. To naborom, i nabofarger som står fint til hverandre. Bildet er fra trendutstillingen på Stockholm Design Fair 2017.

Se flere bilder
Grått interiør

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRÅTT: Noen små sidesprang kan være nødvendig for å få ønsket resultat. I dette miljøet stammer nok grånyansene fra flere punkter på fargesirkelen, men det oppleves likevel monokromt. Miljøet er fra tendensutstillingen på Oslo Design Fair.

Se flere bilder
Monokromt interiør

Foto: Inger Marie Grini/ODF

LYS: Spill mellom lys og skygge skaper spenning i et monokromt miljø. Baderommet er fra tendensutstillingen på Oslo Design Fair og skapt av stylistene Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.