Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

cloud_download
fullscreen
 • Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

  Foto: Chera Westman/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Inger Marie Grini/ODF, Mathias Nero/Stockholm Design Fair, Flügger

 • Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

  Foto: Inger Marie Grini/ODF

 • Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

  Foto: Mathias Nero/Stockholm Design Fair

 • Monokrom fargesetting tar utgangspunkt i én farge

  Foto: Mathias Nero/Stockholm Design Fair

Monokrom betyr ikke at rommet er «ensfarget» hvitt, beige eller grått. Hvilken som helst farge på fargesirkelen kan brukes. Nå ser vi ofte interiør basert på blå, røde og grønne monokrome paletter.

Annonse
En farge med variasjoner
Monokrom fargesetting på ODF

TENDENSER: I tendensutstillingen på Oslo Design Fair i januar der tidens trender ble tolket, var fargesettingen monokrom. Stuen var i frodige rødnyanser med en herlig miks av former og materialer. Stylister: Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg.

Ton-i-ton er et annet begrep på samme fargesettingsmetode. «Samme farge» betyr ikke at alt er likt, men at fargene som er brukt i rommet stammer fra samme farge på fargesirkelen. Denne fargen brukes i mange forskjellige nyanser.

Populær fargeoppskrift

Dette er en enkel oppskrift, der det er lett å lykkes. Én farge kan høres lite ut, men det er et stort register med nyanser å spille på spille på, fra de helt lyse, nesten hvitaktige nyansene, til de mørke, nesten sorte.

Du kan også variere i kulørstyrke fra lyse, lette pasteller til de mest kulørsterke «knallfargene». Mellom disse ytterpunktene ligger det utallige mellomnyanser.

LES OGSÅ: Fargevarsel for 2018: Det blir et fargerikt år

Monokrom fargesetting, Stockholm Design Fair

STRAMT: Monokrom fargesetting i rødt var også tema på Skandinavias store interiørmesse i Stockholm i fjor. Med enklere former, hardere overflater og større kontrast mellom nyanser blir stilen og atmosfæren strammere enn eksempelet over.

Skap stemning
Monokrom fargesetting gulv

GULV: Opplevelsen av helhet blir større når også gulvet er en del av den monokrome paletten. Her er det teppegulv fra Tarkett.

Det er atmosfæren du ønsker som avgjør hvilke nyanser du bør velge. Mest liv og variasjon blir det med store kontraster og mange nyanser.

Ønsker du en lys og lett atmosfære bruker du flest lyse nyanser. For å få mer variasjon kan du sette til noen detaljer i mørkere nyanser.

Mengden av hver nyanse påvirker også helheten.

Materialet påvirker fargen
Lys monokrom fargesetting

LYST OG LETT: Med lette, friske nyanser og lette, taktile og myke tekstiler blir atmosfæren lett og lys. Veggene er malt med fargen «Ballet shoes» fra Flüggers Interiørvifte.

Et annet forhold som virker inn på hvordan vi opplever fargen er materialets tekstur. Fargen oppleves sterkere på et hardt og slett materiale enn på et mykt og taktilt.

Form og linjer

Linjer og form er også med å påvirke helhetsinntrykket. Med rette vinkler, og stramme former får rommet et mer formelt og behersket uttrykk enn med mer organiske former og volum.

Friskt og kontrastfylt interiør

KONTRASTER: Uttrykket blir friskere og får mer fart med stor kontrast mellom lyse, mørke og fargesterke nyanser. Litt hvitt gjør helheten renere og klarere. Fargen er fra Flügger.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]