Omfanget av skader avgjør hvor omfattende tiltak som må iverksettes. Oppdages skaden tidlig, kan også arbeidet begrenses.
Bort med gammel maling
Ved pussreparasjoner er det alltid viktig å fjerne gammel maling først. Ved full rehabilitering av fasaden, må all gammel maling fjernes først. Men også ønske om å friske opp eller endre fargen på fasaden, kan gjøre det nødvendig med malingsfjerning. Malermesteren vil gi råd om hva som er riktig i det enkelte tilfellet.
Jevne mellomrom
Ved oppbygging av mange lag maling vil fasaden også bli mer og mer diffusjonstett og stenge fukt inne bak malingen. Fukt må kunne fordampe gjennom diffusjonsåpen puss og maling. Det er derfor nødvendig å fjerne malingen med jevne mellomrom. Det er også vanskelig å vurdere pussens tilstand dersom malingen dekker i for mange sjikt.
Ulike egenskaper og styrke
Det finnes malingsfjernere for ulike formål. De har forskjellige egenskaper og ulik styrke. Malingsfjerning kan gjøre både kjemisk og mekanisk. Ved kjemisk malingsfjerning velges kjemikalier etter en vurdering av hvilke malinger som skal fjernes fra fasaden. Sure midler vil kunne bryte ned mineralske forbindelser i overflaten. De virker etsende på fasadematerialer som inneholder kalk, sement, marmor og kalkholdige steinkvaliteter. Alkaliske midler løser opp organisk baserte malingslag, som så kan spyles eller skrapes bort. Slike midler kan etse på glass og metaller, men ikke på naturstein, puss og betong. All bruk av kjemiske midler krever spesielle sikkerhetstiltak.
Sandblåsing
Sandblåsing er en mekanisk måte å rengjøre og fjerne maling på. Dette er en metode som også kan fjerne deler av pussen. Våtsandblåsing er å foretrekke framfor tørrblåsing. Vannet binder sanden og det blir enklere å samle den opp i ettertid. Støvproblemet blir også redusert på denne måten. Sandblåsing kan gjøre stor skade på pussfasaden dersom arbeidet ikke utføres av kvalifiserte personer. Malermesterne er vant til å fjerne maling og har både maskiner og personell til dette krevende arbeidet.
Tørr fasade