Kategorier

Meny

Konto

Kan vi legge parkett på ujevnt underlag?

Vi skal legge parkett på betonggulv der har vært parkett før. Men vår gulvlegger mener gulvet ikke er flatt nok, og at det vil være fare for "knirk". Men det var da aldri et problem tidligere. Hvorfor skal det bli et problem nå? Skal vi akseptere at gulvlegger ikke vil påta seg ansvar rundt dette, eller finne et annet firma?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kan vi legge parkett på ujevnt underlag?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hvis gulvleggeren oppdager at underlaget ikke er i henhold til kravene i Norsk Standard, er han forpliktet å melde fra til oppdragsgiver om dette. Håndverkeren skal også fraråde privatkunden fra løsninger som han ikke mener er gode.

Deretter kan kunden velge å høre på ham og utbedre underlaget, eller å ta risikoen for at knirk oppstår. Da skal det opprettes en skriftlig kontrakt, der avviket i underlaget er nevnt, og at håndverkeren fraråder legging, men at bestilleren allikevel valgte å utføre leggingen på egen risiko. Uten en slik kontrakt, vil håndverkeren måtte stå ansvarlig for utbedring i etterkant, og det vil han neppe gjøre siden han er klar over at feil kan oppstå. 

Standardkrav

At det ikke har vært knirk før, kan bero på hvilken type parkett som var lagt tidligere. Et parkettgulv med limte skjøter vil i mindre grad knirke enn et gulv med klikk-fuger som blir lagt på et noe ujevnt underlag. Knirk kan også oppstå av andre grunner, som for liten avstand til vegger og faste installasjoner, forandringer i luftfuktighet og for store sammenhengende gulvflater uten innlagte bevegelsesfuger.

Standardens krav til et underlags planhet er at avvikene ikke skal være større enn ± 3 millimeter målt på 2 meters lengde. Større svanker og bulninger vil kunne føre til lokal knirk eller i absolutt verste fall at man tråkker gulvskjøtene fra hverandre. Beroende på hvor store avvikene er, og hvor mange steder de forekommer over gulvet, vil utbedringen utføres med enten flekksparkling, helsparkling eller avretting av hele gulvet med flytende avrettingsmasse.

Dele på Pinterest PLASTDINGS: God nok avstand mellom parkettgulv og vegg sikres med en avstandskil som plasseres langs veggene mens gulvet legges.

PLASTDINGS: God nok avstand mellom parkettgulv og vegg sikres med en avstandskil som plasseres langs veggene mens gulvet legges.

Garanti

Ytterligere et poeng med å følge anbefalingene om underlagets planhet, er at produsentens garantier for gulvets levetid vil kunne opphøre å gjelde dersom gulvet er lagt på et underlag med for store avvik. Når det er sagt, vil du sannsynligvis kunne finne en håndverker som er villig til å legge gulvet allikevel. Risikoen som nevnt over vil dog fortsatt være til stede. 

Dele på Pinterest MEGET VIKTIG: Undergulvet må være plant, tørt og stabilt. Undergulvet kan ha maks ujevnheter på 3 mm over 2 meter.

MEGET VIKTIG: Undergulvet må være plant, tørt og stabilt. Undergulvet kan ha maks ujevnheter på 3 mm over 2 meter.

Mer informasjon:

SAGA Parkett

Tarkett

Södra

Golvabia

Skattekammeret

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]