IFI logo
Se flere bilder
Vi legger gulv med et klikk

Foto: Frode Larsen/ifi.no og produsentene

Vi legger gulv med et klikk

Nå sier det klikk, klikk på gulvet. Ikke fordi det klakker når man trår på det, men fordi det legges med et klikk.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først kom laminat med selvlåsende systemer og forenklet legging av gulv. Nå får vi parkett både oljet og lakkerte, kork og linoleum med samme system. Og gulvene skal være matte.

Linoleum som klikkes er det siste på markedet

De fleste tenker linoleum som belegg som rulles ut i metervis og må sveises i skjøtene. Et gulv som må legges av fagfolk. Dette var før. Nå kan folk legge linoleum selv. Det nye linoleumssystemet kommer som flis og plank, i størrelsene 30x30cm og 30x91cm. Det kan velges mellom 15 ulike farger. Her er store muligheter til å designe sitt eget gulv ved å kombinere flere farger og størrelser. Linoleum er et naturprodukt laget av linolje, harpiks, kalkmel, tremel og fargepigment. Må ikke forveksles med vinyl som er plast. Dette. Egner seg i alle rom, ikke bad

Kork kan også klikkes

Korkgulv kommer også som system som kan klikkes på plass. Systemet leveres som plater 90X29,5 cm. Platene monteres hurtig og enkelt uten noe bruk av lim. Fordelen er da at gulvet kan tas i bruk med en gang. Møbler og tepper kan settes på plass samme kveld som gulvet legges. Kork oppleves som et stille gulv fordi det naturlig porøse materialet fungerer godt som lyddemper. Av samme grunn oppleves korkgulvet varmt, myk og behagelig å gå på. Platene fåes i flere korkmønstre og farger fra nesten sort til hvitaktig.

Parkett med matt lakk

Mange har vegret seg for å velge oljet parkett fordi gulvet krever litt mer vedlikehold enn lakkert parkett. Nå har det kommet en lakkert type ser ut som oljet parkett. Lakken som er brukt gir parketten en sterk overflate med høyt krav til slitestyrke og ripefasthet, samtidig som overflaten oppleves matt og myk. Parketten kommer i mange ulike treslag og finnes i 8,5mm, 12mm, 14mm. Mange nordmenn legger gulv som skal vare. De fleste legger 14mm. Dette er en kvalitet som kan slipes 4-5ganger. Parkett kan også fåes med et spesielt lyddempende sjikt på undersiden for den som måtte ønske det.

Laminat som "eksklusiv stavparkett".

Synes du parkettgulvet på hovedflyplassen på Gardermoen er lekkert, men ikke vil satse så høyt kan noe som ligner kanskje gjøre nytten. Nytt ute hos fargehandlere og byggvarehus er laminat i staver i forbrukervennlig pakning. Stavene er 85cm lange og 9 cm brede. Og overflaten er matt til å være laminat. Stavene er faset på alle kanter og dermed får gulvet de karakteristiske sporene mellom stavene. For å redusere klakkelyden fra trinn er det påmontert en lyddempende sjikt. Alle kantene er behandlet mot fukt. Dette gulvet er høyere i pris enn vanlig laminat noe som skyldes det eksklusive uttrykket og lyddempingssystemet.

Disse fører gulvene:
  • Marmoleum - Forbo flooring tlf. 66 77 12 00
  • IPCork  - Storeys of Lancaster tlf. 63 84 68 20
  • Matt parkett - Tarkett tlf. 32 20 92 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.