IFI logo
Se flere bilder
Hva med et flislagt bord?

Foto: Espen Grønli og Jan Larsen/ifi.no

Hva med et flislagt bord?

Ute etter nytt bord? Et bord i fliser og smijern kan løfte spisekroken og gi den et unikt preg. Og det er fullt mulig å lage det selv.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selve jernrammen må nok de aller fleste få litt hjelp med. Men ved å spesialbestille dette fra en smed vil du selv kunne bestemme hvordan rammen skal utformes. Flisleggingen kan du derimot gjøre selv. Vi viser deg trinn for trinn hvordan du kan gå frem.

1. Velg fliser

Når du skal lage et flisbelagt bord, plukk ut flisene først. Dette for å vite de eksakte målene du skal få rammen produsert i. Du vil da unngå å måtte kutte til flisene, og dermed få et mer symmetrisk resultat.

De fleste typer fliser kan benyttes til et slikt bord. Både mosaikk og vanlige fliser vil bli lekkert. Fred Syversen hos Casco anbefaler imidlertid at harde fliser benyttes, gjerne glaserte.

- Jeg ville ikke brukt fliser i marmor eller kalkstøv. Disse er for porøse og vil kunne bli misfargede av for eksempel rødvin, forteller han.

   

2. Bestill rammen

En jernramme som dette kan lages på mange ulike måter. Arve Furu ved Furu Smie og Sveiserverksted forteller at de kan levere i materialer som rustfritt, børstet, vanlig stål og vokset i enten hule profiler eller massivt jern, alt etter kundens ønske. Du må med andre ord bestemme deg for hvordan du ønsker at rammen skal se ut, enten du ønsker en glatt og moderne ramme eller en mer rustikk. Du kan enten designe din egen ramme eller du kan benytte en av smedens modeller.

3. Flisleggingen; lim og fugemasse

Lag først et stødig underlag for flisene før du begynner å lime de på. Her kan du bruke en vannfast finérplate med et tynt gipslag over eller armerte våtromsplater som Lux eller Litex.

Det går helt fint å benytte vanlig fliselim. Fliselim-pasta kan være aktuelt ettersom det er svært enkelt og greit.

   

Finkornet fugemasse godt egnet på bord. Fred Syversen anbefaler spesielt fugemassen Dekor, som er beregnet på mindre fuger. I og med at den er finkornet vil ting synes mindre på den. Mange er kanskje bekymret for at fugene skal bli misfargede av søl og slitasje, men Fred Syversen forteller videre at så lenge fugemasse og vann blandes riktig skal fugene holde seg pene. Han anbefaler imidlertid å ettervanne fugene etter et par timer for å forsinke tørkeprosessen slik at de blir enda hardere. Dette gjøres enkelt ved å spraye på litt vann på fugene. Om ønskelig kan de også impregneres for å sikre de ytterligere mot misfarging.

Det er viktig å være bevisst på hvilken farge man velger på fugene. Det lønner seg ikke å velge en hvit fugemasse, ettersom misfarging synes lettere her. Lys grå og mørkere fuger fungerer derimot fint.

Pris?

Både pris på fliser og på smedarbeid varierer veldig. Fliser finnes som kjent i både rimelige og dyrere varianter. Når det gjelder rammen kan denne lages i flere utforminger, så det lønner seg å kontakte din lokale smed for en prisantydning på akkurat det du ønsker deg.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.