IFI logo
Se flere bilder
Fargesetting av lister og gerikter

Foto: Frode Larsen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Jon Halvorsen/ifi.no, Per Erik Jæger/ifi.no, Intag, Alloc

Fargesetting av lister og gerikter

Å finne farge til vegger og tak kan være vanskelig nok. Det mange ikke tenker på er at også fargesetting av lister og gerikter også har mye å si for hvordan rommet blir. Finnes det noen regler for maling av dette?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fra gammelt av skulle gjerne fargen på taklistene følge taket, og fargen på gulvlistene og dørkarmene skulle følge veggen, men det er ikke en selvfølge lenger, forteller interiørarkitekt Wenche Aurland.

Nå som vi bruker så mange forskjellige materialer på både vegg og gulv, blir en slik regel lite hensiktsmessig. Det er for eksempel vanskelig å få en list til å matche en tapetsert vegg. Det man heller bør tenke på er hvorvidt man ønsker å skjule eller fremheve listverket.

Fremhev flotte lister

- Hvis man har flotte, brede eller profilerte lister, bør man så absolutt fremheve dem! Ellers er jo poenget med å ha dem borte, sier Aurland.

Hun anbefaler at man naturligvis velger en kulør som harmonerer med veggfargen, men at den godt kan være litt markert slik at listene blir mer synlige.

Diskrete lister

Hvis du derimot har en helt vanlig, ordinær list som er der mest av praktiske årsaker, bør du tenke litt annerledes med fargesettingen.

- Det blir litt feil å fremheve en list som ikke er spesielt pen. Da er det en bedre idé å la den få samme farge som veggen eller gulvet, og heller la andre ting i rommet få oppmerksomheten, anbefaler Aurland.

Tenk takhøyde

Men det er ikke bare listenes utseende som bør spille inn på fargevalg. Hvis det er lavt under taket, kan markerte gulv- og taklister "ramme inn" rommet på en slik måte at det virker mindre. Men hvis det er høyt under taket, står man langt friere til å velge markerte farger.

Samme farge som gulvet

I noen tilfeller er det også pent å la gulvlistene ha samme farge som gulvet. For eksempel har eikelister til eikeparkett/-laminat blitt veldig vanlig, og gir en fin helhet til rommet.

Hva med geriktene?

Gerikter er de listene som dekker overgangen mellom vegg og dør eller vindu. Dørlistene er ofte i samme farge som gulvlistene, da de blir en naturlig forlengelse av gulvlistene. Men hvis du for eksempel har eikelist til eikeparkett, og hvite dører, er det kanskje mer naturlig at listene rundt døren også er hvite.

Rundt vinduene er det mest vanlig med hvite eller helt lyse lister. Det er fordi hvite vinduslister reflekterer sollyset slik at man får en ekstra refleks inn i rommet. Jo mørkere listene er, jo mer lys stjeler vinduet.

- En mørk vinduslist kan ofte gjøre så vinduet ser ut som en stor firkant, noe som ofte ikke er positivt. Men på en annen side kan det bli en tøff effekt dersom det er gjort ordentlig, sier Aurland.

Husk på glansgraden

Interiørarkitektens siste råd er alltid å ha glansgrad i tankene når maling skal velges.

- Listene bør tåle litt, og de skal også kunne vaskes. Matte malinger er mer sårbare, så jeg anbefaler alltid at man går litt opp i glansgrad når lister skal males, anbefaler hun.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.