Kategorier

Meny

Konto

Lister til hele boligen

Lister er en naturlig del av enhver bolig - i alle rom. Utvalget varierer etter hvor du bor i landet, men det finnes alle muligheter til å lage helt egne løsninger.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Lister til hele boligen

Foto: Leverandør og Tor Henning Støldal/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først må du finne ut hvor listene skal monteres. Vi har fotlister langs gulvene, taklister, lister til å lage brystninger som deler veggen, egne dør- og vinduslister (kalles ofte gerikter) og hjørne- og vinkellister.

Trelister er den klassiske løsningen. I de rette trelast-utsalg finnes et utvalg av tresorter - furu, gran, ask, bjørk, eik - og de mer eksotiske som mahogny og teak. De sistnevnte er populære først og fremst i båtmarkedet.

Stilarter

I den gamle plankebyen Fredrikstad har Listverkshuset (en del av Østsiden Trelast) spesialisert seg på lister og fører over 600 forskjellige varianter med smått og stort. Hvis muligheten er der, bør det velges lister etter stilen på huset eller leiligheten. Det betyr fra de helt enkle, rette lister til mer avanserte former i rokokko- eller sveitserstil.

Stilartene kan igjen kombineres (se bildene), de enkle med de mer avanserte som virkelig synliggjør en god løsning i rommet. Det er ikke alltid så lett å se for seg løsningene, men ser du listealternativene blir det lettere.

Montering og behandling

Trelasthandlere har ofte kaldlagre. Det anbefales derfor å avklimatisere listene i romtemperatur før de monteres, gjerne et par uker. Dermed får treverket den rette fuktighet og du det beste resultatet. Treverk er som kjent et "levende" materiale.

De fleste lister bør spikres. Er det større listverk kan de eventuelt skrus på (det finnes egne listverkskruer). Deretter behandles listene som panel - de sparkles for å fjerne spiker/skruer, grunnes som alt annet treverk og males. Lister kan også leveres ferdigbehandlet.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]