Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Lister til hele boligen

Lister er en naturlig del av enhver bolig - i alle rom. Utvalget varierer etter hvor du bor i landet, men det finnes alle muligheter til å lage helt egne løsninger.

cloud_download
fullscreen
 • Lag din egen løsning: Her er det brukt tre forskjellige lister, i tillegg til en vinkelløsning i hjørnet.

  Foto:

 • Kombinert løsning både i tak og rundt vinduet. I taket er det montert en skrålist i midten med et såkalt taulistverk både over og under. Taulistverket går igjen ved vinduet, her kombinert med en tynnere dekorlist.

  Foto:

 • En delt vegg - en brystning med panel under og malt tapet på oversiden hvor listekombinasjonen markerer overgangen.

  Foto:

 • Utvalget av lister er stort hos de rette forhandlere. De er brede og smale og i forskjellige stilarter som bør tilpasses stilen på huset eller rommet. Her fra Listverkshuset i Fredrikstad.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Først må du finne ut hvor listene skal monteres. Vi har fotlister langs gulvene, taklister, lister til å lage brystninger som deler veggen, egne dør- og vinduslister (kalles ofte gerikter) og hjørne- og vinkellister.

Trelister er den klassiske løsningen. I de rette trelast-utsalg finnes et utvalg av tresorter - furu, gran, ask, bjørk, eik - og de mer eksotiske som mahogny og teak. De sistnevnte er populære først og fremst i båtmarkedet.

Stilarter

I den gamle plankebyen Fredrikstad har Listverkshuset (en del av Østsiden Trelast) spesialisert seg på lister og fører over 600 forskjellige varianter med smått og stort. Hvis muligheten er der, bør det velges lister etter stilen på huset eller leiligheten. Det betyr fra de helt enkle, rette lister til mer avanserte former i rokokko- eller sveitserstil.

Stilartene kan igjen kombineres (se bildene), de enkle med de mer avanserte som virkelig synliggjør en god løsning i rommet. Det er ikke alltid så lett å se for seg løsningene, men ser du listealternativene blir det lettere.

Montering og behandling

Trelasthandlere har ofte kaldlagre. Det anbefales derfor å avklimatisere listene i romtemperatur før de monteres, gjerne et par uker. Dermed får treverket den rette fuktighet og du det beste resultatet. Treverk er som kjent et "levende" materiale.

De fleste lister bør spikres. Er det større listverk kan de eventuelt skrus på (det finnes egne listverkskruer). Deretter behandles listene som panel - de sparkles for å fjerne spiker/skruer, grunnes som alt annet treverk og males. Lister kan også leveres ferdigbehandlet.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]