Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

En god tradisjon med gul påske

Vi vet ikke hvorfor gult har blitt påskefargen, men mest sannsynlig bunner det i en eldgammel skikk med feiring av vårjevndøgn.

 • <b>LØVETANN:</b> Med sitt gullgule hode er dette en blomst som fasinerer både liten og stor, så fremt den ikke tar overhånd.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>KYLLING:</b> Fra den gule eggeplommen kommer en gul kylling. Klart det er påske!

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>STOL:</b> En stol trukket med gul velur står fram i mengden. Tapet og tekstiler fra Tapethuset.

  Foto: Tapethuset

 • <b>TAPET:</b> Fargen blir mindre intens på en overflate med tekstur og variasjon i sjatteringer. Tapet fra Eijffinger/Storeys.

  Foto: Storeys

 • <b>NATUR:</b> Her er naturinspirasjon i moderne tapning: solgule fliser kaster sine stråler utover gulv av arktisk eik fra Pergo.

  Foto: Pergo

 • <b>ÅRETS FARGE:</b> I 2016 kåret Nordsjö gult til årets farge. Gult og rosa har blitt en populær kombinasjon.

  Foto: Nordsjö

Annonse
Annonse

Kanskje våre forfedre bare visste at det var denne fargen som best symboliserte det de følte og ønsket å uttrykke under feiringen?

Helt naturlig

Gul påskekylling

KYLLING: Fra den gule eggeplommen kommer en gul kylling. Klart det er påske!
(Bjørg Owren/ifi.no)

På denne tiden våkner naturen til liv, det spretter og gror og det er optimismen som rår, og gult er optimismen og gledens farge. Gulfargen vi forbinder med påske er lysende og klar, nærmest solgul. Den lyser opp og stråler. Det er en livgivende farge, og kanskje er det ikke tilfeldig at eggeplommen er gul. Her er vi midt i påsketradisjonene med gule kyllinger og påskeegg. Og snart begynner vårblomstene å dukke fram, mange av dem også gule.

Livsbejaende og muntert

Gult tapet

TAPET: Fargen blir mindre intens på en overflate med tekstur og variasjon i sjatteringer. Tapet fra Eijffinger/Storeys.
(Storeys)

Den ivrigste og mest energiske av dem alle er hestehoven. Den spretter energisk opp av bakken mellom issvuller så snart vårsola begynnes å varme. Noe mer livsbejaende og muntert enn de første kortstilkede bustehodene skal man lete etter. Litt senere kommer løvetann, i full fart flommer den utover grønne plener med en munter mine, eller stikker hodet energisk opp gjennom hard asfalt.

Fargene gjør noe med oss

Okergult som årets farge

ÅRETS FARGE: I 2016 kåret Nordsjö gult til årets farge. Gult og rosa har blitt en populær kombinasjon.
(Nordsjö)

Tanken på gule, små kyllinger, hestehov og løvetann gir følelsen av vår – glede, optimisme og forventning. Fargen gjør så definitivt noe med oss. Og det skal ikke så mye til; bare noen få hestehover i en grå grøftekant letter humøret.

Dette er en erfaringen kan vi spinne videre på. Ta med litt gulfarge inn og piff opp hjemme. Det rare er at gult passer til mye og får andre farger til å stråle.

Rom som trenger mer energi

Gul tavlemaling

TAVLEMALING: Det er overaskende lite som skal til for å skape energi. Her er det gul tavlemaling fra Butinox Interiør som gjør forskjellen.
(Butinox)

Bruk gult i rom du trenger energi. Men ikke pøs på med for mye, hvis du ikke elsker gult, da… Det kan fort bli som med løvetann; den er fascinerende i små doser, men når den tar overhånd er den irriterende. I en passe dose skjerper gult intellektet og gjør oss klartenkte, mens blir det for mye blir vi overstimulert og får hodepine. Du kjenner selv hva som passer deg, reguler mengden med styrken på farge og størrelsen på flaten.

Oppdatert: 01.04.2020  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]