IFI logo
Se flere bilder
Slik finner du en dyktig håndverker

Foto: Beckers

Slik finner du en dyktig håndverker

Ikke alt som skal gjøres i boligen er «gjør det selv»-jobber. Da er det kjekt å vite hvordan du sikrer deg en dyktig håndverker.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Start planleggingen tidlig

For å få best mulig utgangspunkt for prosjektet, og for å få tak i de beste fagfolkene, bør du begynne planleggingen så tidlig som mulig. Venter du til siste liten med å booke håndverker, risikerer du å ende opp med en som ikke kan jobben sin ordentlig. Husk at det er stor pågang, særlig om du skal ha ting gjort utendørs om våren og sommeren.

Se flere bilder
kamp om håndverkere

Foto: Beckers

TIDLIG UTE: Det er rift om de gode håndverkerne. Derfor er det lurt å være tidlig ute.

2. Finn aktuelle håndverkere

Snakk med venner og bekjente og hør om de har gode erfaringer med spesifikke firmaer/håndverkere. Sjekk mlf.no og Mesterregisteret for å finne mesterbedrifter i ditt område.

Se flere bilder
erfaring og kunnskap

Foto: Mesterbrevnemnda

KOMPETANSE: Mestermerket er en kvalitetssikring av håndverkerfirmaer. For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.

3. Hent inn tilbud

Det er viktig å be om tilbud fra flere bedrifter. Da kan du sammenligne og se på fordeler og ulemper ved hver, og dermed ta en mer kvalifisert beslutning. Vær tydelig i bestillingen, og be alltid om et skriftlig tilbud. Det bør inneholde totalpris, arbeidstimer og materialer.

4. Sjekk formalitetene

Det er viktig at de helt grunnleggende tingene er på plass. Sjekk derfor at bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret, og ta en titt på firmaets regnskapstall for de siste 2-3 årene på brreg.no eller proff.no.

5. Be om referanser

Referanser er en stor sikkerhet for deg som kunde. Sjekk med tidligere oppdragsgivere om håndverkeren/firmaet har gjort en god jobb, levert til avtalt tid og at det ikke har oppstått noen problemer.

6. Gjør en kompetansesjekk

Undersøk kompetansen til firmaet/håndverkeren. Dette gjør du ved å sjekke om håndverkeren har fagbrev og om bedriften er en mesterbedrift. Sjekk Mesterregisteret på mesterbrev.no, slik at du ikke går i fellen og bestiller en som kun utgir seg for å være mester. Det tryggeste du kan gjøre er å undersøke om bedriften er organisert i MLF. Der har alle bedrifter mesterkompetanse, noe som borger for kvalitet og kompetanse, og MLF gir også en trygghet i form av garantiordninger.

Se flere bilder
trygge håndverkertjenester

Foto: MLF

SIKKER: Bruker du et firma under MLF-propellen, er du sikret god kvalitet og garantiordninger.

7. Skriv kontrakt

Husk alltid å skrive kontrakt. Det gir deg en stor trygghet og forutsigbarhet i kvalitet, pris og leveringstid. Har du en skriftlig kontrakt, er du også mye tryggere dersom det skulle oppstå en konflikt. Gratis standardkontrakt kan lastes ned fra Forbrukerrådets nettsider. Kontrakten bør inneholde en arbeidsbeskrivelse og forventning til resultat, avtale om totalpris, hvordan betalingen skal skje, dato for oppstart og ferdigstillelse, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar, prinsipp for prising av tilleggsarbeider og avtale om dagbøter dersom tiden for sluttføring overskrides.

Se flere bilder
viktig papirarbeid

Foto: Mari Rosenberg

SKRIV KONTRAKT: Det er svært viktig å skrive kontrakt når du bestiller håndverker.

8. Krev FDV-dokumentasjon

For at du skal kunne vedlikeholde boligen på best mulig måte, er det viktig at du får kunnskap om produktene som er brukt og hva som er gjort i prosjektet. Derfor bør du alltid be om å få overlevert FDV-dokumentasjon. Denne dokumentasjonen kan blant annet inneholde en vedlikeholdsanvisning, rengjøringsmetoder, fargekoder og betjening og service for tekniske installasjoner.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.