Kategorier

Meny

Konto

Husk på dette før du tapetserer

Det er ikke alltid nødvendig å grunne veggen før du setter opp et tapet. Men har veggen en farge som avviker mye fra tapetet, bør du male før du tapetserer.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Husk på dette før du tapetserer

Foto: Chera Westman/ifi.no

Med tapet forvandles et rom raskt og enkelt. Det kan gå fra mørkt til lyst, fra mønstret til ensfarget, eller omvendt. Men er forskjellen stor mellom opprinnelig vegg og tapetet som skal opp, bør veggen grunningsmales i en farge som stemmer bedre med bunnfargen i tapetet. 

Slik skifter du farge med tapet

1. STERK FARGE

En sterkt farget vegg som skal tapetseres, bør overmales i en farge som stemmer overens med bunnfargen i tapetet. 

Dele på Pinterest STERK FARGE: Blåfargen er et resultat av forrige eiers oppussing på 90-tallet. Nå skal det bli jenterom med lyse tapeter og hvitmalt brystning.

STERK FARGE: Blåfargen er et resultat av forrige eiers oppussing på 90-tallet. Nå skal det bli jenterom med lyse tapeter og hvitmalt brystning.

2. GRUNN I BUNNFARGEN

En heftgrunn kan brukes for å forhindre blæring og oppreising av skjøter hvis underlaget har mindre god vedheft, ved utfordrende eller sugende underlag.

– Til grunning for å sikre seg mot fargegjennomslag, kan du bruke en akrylmaling med 10-glans. Brekk malingen i bunnfargen fra tapetet, sier Roar Aune i Fantasi Interiør.

Dele på Pinterest BUNNFARGE: For at ikke blåfargen skal skinne gjennom tapetet, males først veggen med en akrylmaling i 10-glans. Tapetet har hvit bunnfarge, og derfor brukes veggmaling brukket i en tilsvarende hvitfarge.

BUNNFARGE: For at ikke blåfargen skal skinne gjennom tapetet, males først veggen med en akrylmaling i 10-glans. Tapetet har hvit bunnfarge, og derfor brukes veggmaling brukket i en tilsvarende hvitfarge.

3. UNNGÅ GJENNOMSKINN

Tapeter i lyse farger, eller av en tynn fiberkvalitet, har gjerne lavere opasitet enn mørke og tykke tapeter. Det vil si at sterke farger og mønstre fra underlaget kan bli synlig gjennom overflaten etter overtapetsering. Dette kan du unngå ved å grunne veggen før du tapetserer

Dele på Pinterest TO STRØK: Veggflatene som skal tapetseres er malt i to strøk. Brystningspanelet er påført kvist- og sperregrunning i to strøk, samt to strøk panelmaling.

TO STRØK: Veggflatene som skal tapetseres er malt i to strøk. Brystningspanelet er påført kvist- og sperregrunning i to strøk, samt to strøk panelmaling.

4. UNNGÅ SYNLIGE GLIPER

En annen fordel med å grunne i tilsvarende farge som bunnfargen i fargesterke tapeter, er at hvis det blir en liten glipe i en skjøt, synes den mindre når fargene stemmer overens, enn hvis det er stor kontrast mellom før og etter tapetet settes opp.

Dele på Pinterest TID FOR TAPET: Nå som veggene er grunningsmalt, er det bare å sette i gang med tapetsering. Begynn i et hjørne og vær nøye med å henge opp første høyden i lodd.

TID FOR TAPET: Nå som veggene er grunningsmalt, er det bare å sette i gang med tapetsering. Begynn i et hjørne og vær nøye med å henge opp første høyden i lodd.

Grunning før tapetsering:

Enkelte underlag bør alltid grunnes før de tapetseres. Det gjelder spesielt sugende underlag, som sponplater, murvegger og nye gipsplater med sparklede skjøter og skruehull. Grunningen gir da et ensartet underlag som ikke sladrer om ujevnheter gjennom tapetet samtidig som den forhindrer at tapetlimet forsvinner inn i underlaget.  Hvis du ved senere anledning skal fjerne tapetet fra gipsplatene, gjør grunningen i tillegg at pappen på gipsplatene forblir intakt.  Til dette brukes heftgrunn. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]