IFI logo
Se flere bilder
Unngå synlige overganger ved tapetsering

Foto: Privat

Unngå synlige overganger ved tapetsering

Jeg skal sette opp et tapet på en hvitmalt sparklet gipsvegg som allerede er dekket delvis av et mørkt tapet. Siden det gamle tapetet kun dekker deler av veggen, er underlaget ujevnt der tapet og vegg møtes. Hvordan sørger jeg for at kanten på det gamle tapetet ikke blir synlig under det nye?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er heldigvis en relativt enkel jobb å sikre at skillet mellom gammelt tapet og den malte veggen ikke synes gjennom det nye tapetet. Er det gamle tapetet like helt og uten struktur, handler det her kun om å jevne ut overgangen mellom tapet og malt vegg. Dette er en enkel jobb, så lenge du har en sparkel tilgjengelig.

– Svaret er ganske enkelt at du må få veggen slett. Dette gjør du ved å bruke en bred stålsparkel og sparkle i overgangen mellom det gamle tapetet og den malte veggen. Så pusser du bare lett over med et fint sandpapir for å få en helt jevn overflate. Da vil ikke overgangen bli synlig når du tapetserer over, forklarer Erik Torp hos tapetleverandøren Storeys.

15-20 centimeter

– Du bør sparkle overgangen i 15-20 centimeter bredde. Da slipper du å bekymre deg for ujevn overgang, supplerer Roar Aune hos Fantasi Interiør.

Et tips er å sparkle i tre omganger. Begynn med et smalt strøk over hele overgangen, før du legger på et litt bredere, og til slutt et enda bredere. På den måten jevnes overflaten gradvis ut. Du trenger ikke å pusse mellom hvert strøk, men dra den tørre bredsparkelen over strøket før du påfører neste, så får du vekk eventuelle ujevnheter/nupper.

Grunning i bunnfargen

Etter at overgangen er sparklet og pusset er det bare å grunne.

Hele veggen bør grunnes i bunnfargen til det nye tapetet som skal settes opp. Da unngår du gjennomslag, og du slipper at fargen på veggen eller det gamle tapetet blir synlig dersom det skulle komme noen små gliper i skjøtene når du setter opp det nye tapetet. Grunning sikrer også bedre vedheft for limet, sier Erik Torp.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.